UEFA 'Şike cezasız kalmaz' diyerek 'kırmızı kartı' çekti, TFF projeyi açıkladı

58 değişmiyor ancak 26 Ocak'ta 'ek önerge' ile düşme 1 defalık kalkıyor

İddianamede adı geçen 8 kulübe çok önemli ve tarihi nitelikte cezalar var

Şike soruşturmasında bugün itibariyle 203. gün geride kalırken Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği, ceza paketini açıkladı. UEFA ziyaretinin ardından 18 Süper Lig başkan ve temsilcileriyle dün İstinye'de görüşen Mehmet Ali Aydınlar, Avrupa futbolunun patronunun isteklerini iletti.
ANA fikir olarak Aydınlar 'UEFA, puan silinmesine olumsuz bakmıyor ama bunun karşılığında ciddi yaptırım istiyor. Bu da ilgili kulüplerin Avrupa Kupaları'na katılmaması. Yani bizden ceza alan Avrupa'dan da kesin olarak ceza görecek' dedi.. UEFA'nın bu resti sonrası Kulüpler ve TFF, şu projeyi hayata geçirme kararı aldı:

KÜME DÜŞMEKTEN BETER

- Küme düşme olmayacak ama minimum 12 puandan başlamak üzere puan silme cezası var.
- Suçlulara para cezası verilecek.
- Suçu işlemiş olan kulüpler gelecek sezon Avrupa maçlarına katılamayacak.
- EĞER şampiyon olan kulüp suçlu bulunursa kupayı TFF'ye iade edecek.
- Naklen yayın havuzundan alınan performans ödülleri kulüplerden alınacak.
- Puan silme ve para cezaları 15 Nisan'daki Play-Off öncesinde verilecek.

UEFA'NIN KURTULUŞ REÇETESİ
DÜN alınan kararlarla ilgili Kulüpler Birliği adına konuşan Antalyaspor Başkanı Hasan Akıncıoğlu şu mesajı verdi:
UEFA yetkilileri bu kararların alınarak Türk futbolunun içerisinde bulunduğu durumdan çıkması için bu cezalara olumlu bakıyor. Uygulama bu yönde yapılacak.

F.BAHÇE VE BURSA KARŞI ÇIKTI
ZİRVEDE F.Bahçe ile Bursa, projeye karşı çıktı. F.Bahçe, 'Biz puan silme istemiyoruz' derken Bursaspor 58'in değişmemesi için destek verdi. G.Saray, Beşiktaş ile Trabzon sessiz kalmayı tercih etti.

ÖNERGE GEÇMEZSE '58' UYGULANACAK
26 Ocak'taki tarihi toplantıda 302 üyenin 3'te 2 çoğununluğunun 'evet' demesi gerekiyor. Eğer oylama sonunda 'hayır' çıkarsa ek önerge iptal olacak. Bu durumda 58. madde uygulanacak ve küme düşme cezası kalkmamış olacak...

'OYLAMA' AÇIK MI KAPALI MI YAPILIR?
ÇOK merak edilen konulardan birisi de 26 Ocak'taki Genel Kurul'da yapılacak oylamanı şekli. 58. maddeye ek bir bölüm eklenmesiyle ilgili önerge ya açık yapılacak ya da kapalı. Açık yapılırsa kamuoyu herkesin fikrini öğrenecek.

KRiTiK ZiRVE TV'DEN YAYINLANACAK MI?
OYLAMANIN TV yayınına izin verilip verilmeyeceği de başka bir soru işareti. Çünkü 302 üyeden 10 tanesi birleşip bir önerge verirse tarihi genel kurul TV yayınına kapatılabilir. Böylece sadece üyeler kapalı kapılar ardında karar alabilecek.

58 ANCAK DAVALAR BİTİNCE DEĞİŞİYOR
ŞİKEYE küme düşmeyi kaldıran ek madde bir defalık olacak. Bu sezonu bu af kapsamayacak. 58. madde tüm bu hukuki süreç bittikten sonra değişecek, Avrupa şartlarına uygun hale getirelecek. Talimat 3 yıl daha vizyonda kalabilecek