11 Ağustos'ta sona erecek turnuvuda Kamerun, Etiyopya, Nijerya, Gana, Fildişi Sahili, Uganda, Gine ve Tanzanya uyruklu olup Türkiye'de yaşayan oyuncular yer alıyor. Turnuvada, ülkelerinin formaları için ter döken oyuncuların bazıları Türkiye amatör liglerinde oynarken, birçoğu da İstanbul'da farklı işlerle hayatlarını sürdürüyor.

Fildişi Sahili ve Uganda arasında oynanan açılış maçı ile başlayan organizasyon öncesi, turnuvayı düzenleyen Uluslararası Milletler Derneği Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Aybey, şunları söyledi:

"Bu organizasyon 2003 yılından bu yana düzenlenen bir turnuvadır. Asıl amacımız ülkeler arasındaki barışa katkı sağlamak. Ülkemizde yaşayan Afrikalı dostlarımızı bir araya getiriyoruz. Aynı zamanda yetenekli futbolcuların kendilerini tanıtmalarına yardım ediyoruz. Şu anda 8 takım mücadele ediyor. Önümüzdeki yıl bu sayı 12'ye çıkabilir. Bu turnuvayı daha büyük bir organizasyon haline getirmek istiyoruz. Tabii ki sponsorların desteği çok önemli. Sponsorların desteği ile daha iyi yerlere gelebiliriz. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray ile görüşüp kendilerini turnuvaya davet edeceğiz. Kulüplerimiz gelip buradaki yetenekli isimleri takımlarına kazandırabilecek."

Nijerya asıllı bir Türk vatantaşı olan Uluslararası Milletler Derneği Afrika İlişkileri Genel Başkan Yardımcısı Deniz Boyner, organizasyonun 9 yılda iyi bir noktaya geldiğini vurgulayarak, Afrikalıların Türkiye'de bir arada olmalarının güzel bir durum olduğunu söyledi. Boyner, "Güzel bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Burada Türkiye'de yaşayan Afrikalılar bir araya geliyor. Yetenekli futbolcular kendilerini gösterme fırsatı buluyor" diye konuştu.

Uganda takımı futbolcularından Cia Nwokeji, güzel bir organizasyonun içinde olduğunu ve bu turnuvada ülkesi adına oynamanın kendisini gururlandırdığını belirtti.

Takımı maça dualarla hazırlayan Uganda takımının teknik direktörü John Okey de bu sene 8 takımın yer aldığı turnuvada güzel anlar yaşayacaklarını ve İstanbul'da böyle bir turnuva gerçekleştiği için mutlu olduğunu söyledi.

OYUNCULAR MAÇA DANSLAR VE DUALAR İLE HAZIRLANDILAR

Fildişi Sahili ve Uganda arasında oynanan açılış maçı öncesi her iki takım oyuncuları da son antrenmanlarını yaparak hazırlıklarını tamamladı. Ancak hazırlıklar, antrenman ile sona ermedi. Maçın başlamasına dakikalar kala hem Fildişi Sahili oyuncuları, hem de Ugandalı futbolcular yöresel şarkıları eşliğinde yaptıkları danslar ile güzel görüntüler oluşturdular. Uganda takımının teknik direktörü John Okey ise futbolcularını yaptığı dualar ile maça hazır hale getirdi.

TRİBÜNLER AFRİKA DANSLARI İLE ÇOŞTU

Karşılaşma öncesi İstiklal Marşı, ardından Uganda ve Fildişi Sahili milli marşları okundu. Tribünleri dolduran taraftarlar ise sahada mücadele eden vatandaşlarına tezahütlar ve danslarla destek verdi.

BEŞİKTAŞLI UGANDA KAPTANI, GALATASARAYLI FİLDİŞİ SAHİLİ KALECİSİ

Maç öncesi Uganda takımının kaptanı Ekene'nin, kaptanlık bandı dikkat çekti. Siyah-beyaz ve üzerinde BJK yazan bant takan Ekene, Beşiktaşlı olduğunu ve maça siyah-beyaz bant ile çıktığını belirtti.

Fildişi Sahili takımının kalecisi ise Galatasaray forması ile maça başladı. Hem Galatasaraylı olduğunu, hem de giydiği formanın kendisine uğur getirdiğini söyleyen oyuncu, ülkesinin kalesini Galatasaray forması ile korudu.


ÖÖ(GH/FG)