Fulya Omaç / Sakız Adası

TARİHİ MAÇ İÇİN GERİ SAYIM


Karşıyaka Spor (KSK) ile Lailapas arasında Yunanistan’ın Sakız Adası’nda bugün oynanacak tarihi maç için geri sayım başladı. Sabah saatlerinde Çeşme’den hareket eden üç şirkete ait feribotlarla Sakız adasına yaklaşık 800 geldi. Çeşme Pasaport Polisi dün ve bugün Sakız adasına toplam 963 kişinin çıkış yaptığını belirtti. Sakız Adası’nda gümrükten çıkan taraftarlara detaylı bilgi içeren broşür dağıtıldı.

EGE BULVARI’NA TÜRK-YUNAN BAYRAKLARI ASILDI


Maçın başlamasına saatler kala Türkiye’den gelen taraftarlar Sakız sokaklarını şenlendirdiler. Limanı çevreleyen adanın en önemli caddesi Leoforos Aigaiou (Ege Bulvarı) direklerine Türk ve Yunan bayrakları asıldı. Bazı tavernalar kapılarına KSK bayrakları ve mekanlarında Türkçe konuşulduğunu belirtir yazılar astılar.

BAŞKANLAR DA MAÇI İZLEMEYE GELDİ


Maçı izlemeye gelenler arasında Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve İzTO Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Ekrem Demirtaş, KSK Başkanı Fatih Diniz, KSK Teknik Direktörü Yusuf Şimşek, KSK eski yöneticilerden Tayfun Yelkenbiçer, KSK Divan Kurulu Başkanı Sadrettin İşçimenler de vardı.

SOSYAL MEDYA BU MAÇIN DA YARIM KALMASINI İSTİYOR


Çeşme - Sakız adası arasında sefer yapan Ege Birlik firması Çeşme Müdürü Mehmet S. Deniz, tarihi maçın 84 yıl önce yağmur yüzünden yarıda kaldığını belirterek, “Ne tesadüftür ki, bu hafta sonu da adada yağış var. Normalde maç için 2-3 bin kişinin adaya geçmesi bekleniyordu. Yağmur buna engel oldu. Sosyal medyada bu maçın da yağmur nedeniyle örneğin ilk yarı sonunda ertelenmesini, devamının da gelecek yıl ilk maçın oynandığı 7 Aralık tarihinde yapılmasını önerenler oldu. Aslında hiç de fena fikir değil. Böylece üç farklı günde oynanarak 85 yılda tamamlanan ve tarihe geçen bir maç olur” diye konuştu.

84 YIL ÖNCE YARIM KALMIŞTI


7 Aralık 1930 yılında Yunanistan’ın Sakız Adası’nda Lailapas (Lelapas okunur) ile Karşıyaka futbol takımları arasında oynanmaya başlayan, fakat henüz 3. dakikada şiddetli yağmur nedeniyle iptal edilen maç, bugün saat 17:00’de 4. dakikadan itibaren kaldığı yerden devam edecek ve 87 dakika oynanacak. 84 yıl önce ilk üç dakikada atılan gol olmadığı için maç da 0-0’dan başlayacak.

MAKRİDAKİS YARIM KALAN MAÇIN BİLGİLERİNE ULAŞMIŞTI


Sakızlı tarihçi ve yazar Yannis Makridakis’in (43) adadaki Korais Kütüphanesi’nde 2006 yılında yaptığı bir araştırma sırasında 1930 yılında yarım kalan maç hakkında bilgilere ulaşmasıyla start alan bu etkinlik kapsamında maç sonrasında 21.30’da Selanik’te yaşayan Türk şarkıcı Dilek Koç ile buziki sanatçısı Yunan şarkıcı Gerasimos Andreatos birlikte konser verecekler.

TÜRK BÜYÜKELÇİ DE DÜN GELDİ

Karşıyakalı taraftarlar, “Önemli olan skor değil, dostluk kazansın, Türk - Yunan dostluğunu geliştirmek için çok önemli bir organizasyon gerçekleştiriyoruz” diyerek duygularını ifade ettiler.

Maç için Türk Büyükelçi Kerim Uras da dün Atina’dan geldi. Yunanistan İzmir Başkonsolosu Theodoros Chakiris de maçı izleyenler arasında olacak.