SPOR'DA MÜTHİŞ PROJE


Türkiye'de 18 yeni stat yapıyoruz. Bu aslında müthiş bir proje. Dünya büyük krizle boğuşuyor, biz ise 1.5 milyon maliyetli pırıl pırıl yeni statlar inşaa ediyoruz.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'tan dev projeler.. Kılıç, Ak Parti'nin 2012'de büyük bir devrim paketi açtığını ve 18 stat projesini hayata geçirdiğini açıkladı. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde İstanbul'daki medya kuruluşlarının spor müdürleriyle kahvaltıda bir araya gelen Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, toplantıda şu müjdeyi verdi:
TÜRKİYE'Yİ adeta yeniden inşaa ediyoruz. Dünyada büyük bir ekonomik kriz var. Ülkelerin yaşadığı durum ortada. Hepsi tasarruf yapıyor, önlemler alıyor. Ancak böyle bir ortamda Türkiye büyük başarılara, efsane işlere imza atıyor.

HEPSİ 2-3 YIL İÇİNDE BİTER
BİZ Spor Bakanlığı olarak büyük bir proje başlattık. Türkiye'nin her yerini yeni statlarla donatacağız. Türkiye'de statlar 60 yıllık. Mimarileri çok eski. Sosyal olarak kullanıma elverişli değiller. Daha önemlisi deprem normlarına karşı aslında çok da sıhhi değiller.
BU nedenle 18 yeni stat projemiz var. 4 stadı Büyükşehir Belediyeleri yapıyor. TT Arena biten bir stat. Diğerlerinin de çalışmaları devam ediyor. Kimi proje aşamasında kiminin imzası atıldı, kimi de planlama aşamasında. Ama 1.5 milyon TL yatırım yapıyoruz. Dünya krizle boğuşurken bu gerçekten çok önemli.

OLİMPİYAT AYRI STATLAR AYRI
STAT yapmamız bizi 2020 olimpiyat adaylığımızdan vazgeçirmez. İkisi de ayrı hedef.. Statlar kesinlikle Avrupa Şampiyonası'na adaylık sürecinde oluşan mecburiyetten değil. AK Parti olarak biz tüm statları yenileme kararı aldık. Bu dev projenin nedeni de budur.

20 milyon istediler 2017'den vazgeçtik
BAKAN Kılıç, her uluslararası organizasyonu almak istemediklerinin altını da çizdi. Kılıç, 'İzmir'de yaptığımız Universiad'a 3.5 milyon euro verdik. Erzurum için 5 milyon euro. Ancak 2017'de Kocaeli'de üniversite oyunları düzenlemeyi istedik. Bizden 20 milyon euro istediler. Hemen vazgeçtik. Bizim için maliyet önemli' değerlendirmesi yaptı.

İSTANBUL'UN KANATLARI ALTINDA TOPLANTI
Bakan Kılıç, medyanın duayen ismi Şansal Büyüka başta bir çok yöneticiyi Başbakanlık Konutu'nda İstanbul'un tarihi figürlerini yansıtan salonda ağırladı.

Kelebek gibi uçar arı gibi de sokar!
GSGM Mehmet Baykan toplantıda en çok eleştiri alan isimdi. Medya yöneticileri 'Baykan'a hiç ulaşamıyoruz, bilgi alamıyoruz' diye Bakan'a şikayette bulundu. Bakan Kılıç da 'Muhammed Ali'nin bir sözü var. 'Kelebek gibi uçar, arı gibi sokar' diye.. Mehmet Baykan da öyle çalışkan birisi. Açıkçası bana rüşdünü ispatladı. Umarım yakında spor medyasına da ispat eder' dedi.

Şikede siyasetin etkisi asla yok!
'3 Temmuz süreci çok hassas. Ben de açıklamalarımla zor süreci zorlaştırmak istemiyorum. Kulüpler Birliği 'kaos var' dedi ama ben bunu kriz olarak değerlendirmek istiyorum. Türk futbolunun üzerinde bir siyaset etkisinin olduğu ima ediliyordu. UEFA açıklaması ile özerkliğe vurgu yapıp bunun olmadığının mesajını net bir şekilde verdi. Futbol Federasyonu özerktir ve gerekeni yapacaktır. Ortak akıl orda bulunacaktır.'

Cezalar Avrupai seviyeye geldi!
'6259 ile ilgili eleştirileri kabul etmiyorum. Yasa değişti ama daha da zorlaştı. Önceki yasada paraya çevirme ve cezayı erteleme yoktu. Üstelik cezası kesinleşen kişi bir daha yöneticilik yapamayacak. Bunlar daha ağır hükümler. Ayrıca ceza indirimi 1-3 yıl gibi anlatılıyor. Oysa 1.5 kat arttırılabiliyor, 4'te 3 oranında yükseltilebiliyor cezalar. Şikeye ceza 2-7 yıl aslında'

Çin'i de inceliyoruz Amerika'yı da
'BİZ Çin'in, ABD'nin nasıl şampiyonlar yetiştirdiğini merak ediyoruz. Onun için bu ülkelere heyetler gönderdik. Orada araştırmalar yapıyorlar. Özellikle de Çin.. Orada bireysel başarılar tavan yaptı. Sürekli olimpiyatlarda bir-iki oluyorlar. Öyleyse başarının bir sırrı olmalı.'

Kapasiteleri için 1 yıllık çalışma!
BAKANLIK bu konuda çok titiz.. Günlerce stat yapılacak illerde araştırma yapıldı. O ilde bir futbol maçının kaç kişiye oynandığı takip edildi. Yıllık seyirci ortalaması baz alındı. O şehirde oynanan toplam futbol maçı göz önünde bulunduruldu. Bunun sonrasında ortaya bır rakam çıkartıldı. Ve kapasitenin de 50 yıl sonrası bile düşünelerek minimum bu rakamın 2 katı olmasına karar verildi.
ÖRNEĞİN Samsun'da stat yapımı  ile ilgili yapılan incelemede 12 bin rakamına ulaşıldı. Bunun ışığında stadın 25 bin kişilik olması kararlaştırıldı. Ankara ve İzmir'e ise şehirlerin büyük olması nedeniyle 35 bin kapasiteli statlar düşünülüyor.

Kimi balık kimi caretta
BAKAN Suat Kılıç tarafından altı çizilen en önemli konulardan birisi de şu; Statlar kesinlikle birbirinin kopyası olmayacak... Bakan Kılıç bunun için statların her şehrin tarihsel kültürüne göre yapılacağı müjdesini verdi. Örneğin Malatya Stadı kayısıyı anımsatacak, Mersin 'caretta caretta'ya benzetiliyor. Trabzon Stadı yenilenirken de balık şeklinde planlanıyor.

Voleybolcular benim kahramanım
Toplantının en önemli olaylarından birisi de Türk sporcularının başarıları idi. Bakan Kılıç, İstanbul'daki tenis şampiyonasına gösterilen ilgi için medyaya teşekkür ederken Dünya Güreş Şampiyonası'na ilgi gösterilmediği için sitem etti.
BAKAN '2011 yılında en çok başarılı bulduğunuz takım hangisi' sorusuna 'Tabii ki dünya şampiyonu olan voleybolcu kızlarımız. Onlar benim kahramanım. Müthiş başarı gösterdiler. O modelle sporda başarılı olmak mümkün' şeklinde yorumda bulundu.
KILIÇ 'Hayal kırıklığı yaratan sporcu kim?' sorusuna ise 'Maalesef Nurcay Taylan.. Henüz davası sürüyor ama onun başarılı olması gerekiyordu. Hele hele olimpiyatlara gitmesi şarttı. Onun yaşadığı olaylara çok üzülüyorum' açıklamasını yaptı.

KILIÇ'TAN MESAJLAR
- Spor Toto olarak biz Süper Lig takımlarına yıllık 125 milyon dolar isim hakkı veriyoruz. Ayrıca maç başına para ödüyoruz.
- Sİnan Erdem Spor Salonu, 1-2 milyonluk bir harcama ile tenis kortu haline getirildi. Ancak orası tamamen basketbolun gibi. Farklı aktiviteleri ancak yeni harcama ile yapabiliriz.
- İstanbul'da atletizm için spor salonu yapıyoruz. Sinan Erdem'in ölçüleri tutmadığı için bu salonu inşa ettik. Fena da olmadı!
- İstanbul'da mutlaka açık bir atletizm sahası da yapılacak.
- Federasyonlar kendi buldukları paralar ile bir iş yapacaksa bizim onayımıza gerek yok. Ama parayı ben vereceksem onayımı almak zorunda.
- Kulüpler Yasası ile ilgili çalışmalar var. Daha önce 2 taslak çalışması yapılmış. Ancak eski çalışmalar yenisinin önünü tıkıyor. Biz bunun için çalışmalar yapıyoruz, çözeceğiz.
- 2012 yılında Türkiye'de havuzu olmayan il kalmayacak.
- Göreve gelince 81 il müdürünü değiştermedim. 30'u göreve devam ediyor. Bazılarının yeri değişti. Uzun yıllar aynı görevi yapanlar vardı. Yani heyecan lazımdı.
- 2012'DE teşkilAt olarak bütçemiz geçen yıla göre %73 arttı.

(AKSAM Gazetesi'nden)