BORÇ; 129 MİLYON LİRA

Trabzonspor 66. Genel Kurulu, KTÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Kongreye Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, yöneticiler, eski başkan, eski yönetici ve delegeler katıldı. Kongre salonuna oy kullanma hakkına sahip 6 bin 799 delegeden 794’ü geldi. Kongre Divan Başkanlığı'na İlhami Algan seçildi. Kulüp Genel Müdürü Sinan Zengin mali raporlar hakkında bilgi verdi. Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Ören ise, kulüp borcunun 128 milyon 952 bin 236 lira olduğunu söyledi. Daha sonra delegeler, yönetimin faaliyet raporu ve denetleme kurulu raporu hakkındaki görüşlerini açıkladı.

Eski yöneticilerden ve başkan adaylarından İbrahim Hacıosmanoğlu, kongrede yaptığı konuşmada, bu dönemdeki bütün başarı ve başarısızların, kötü yönetimlerin yanında Trabzonspor Başkanlık makamının en çok itibar kaybettiği dönemde bulunulduğunu savundu. Hacıosmanoğlu, şöyle dedi:

"Türkiye’de emek hırsızlarının olduğunu ve Trabzonspor’un elinden sayısız şampiyonluklarının çalındığını eskiden beri söylüyorum. Sadri Şener’in şike sürecinde yalnız bırakıldığı söyleminin samimi olduğuna inanmıyorum. Bu süreci iyi yönetemediğimiz gibi, diğer kulüp başkanlarını da yanımıza alamadık. Birlik olduğumuzda bu camianın karşısında kimse duramaz. Şike süreci boyunca Sayın Şener’in 'emek hırsızı' Aziz Yıldırım’la ilgili tek bir açıklaması vardır. O da; 'millet birbirinin başını kesiyor 24 yıl ceza alıyor, Aziz Yıldırım ne yaptı da 150 yıl ceza alıyor?' demiştir. Aziz Yıldırım’ın avukatı gibi davranmıştır. Galatasaray Başkan Yardımcısı Adnan Öztürk, Haluk Ulusoy’un babasının cenazesinde bana, 'Siz başkanınıza bir şey söylemiyor musunuz? Elinden şampiyonluklarını çalanların peşinden gidiyor' demişti."

ATASOY: CİROYU KAZANÇ OLARAK GÖSTEREMEZSİNİZ

Metin Atasoy ise, hiç kimsenin geri adım atmadığını ifade ederken, "Eğer kendinize güveniyorsanız, güven tazelemeyi demokrasinin gereği sayıyorsanız seçim kararı alırsınız, kimin geri adım atıp atmadığınızı görürüz. Kulüp; kimsenin çiftliği değildir. Ciroyu kazanç olarak kamuoyuna sunamazsınız. Trabzonspor Başkanı, ciroyla kazancı birbirinden ayırt edebilecek asgari ekonomi kültürüne sahip olmalıdır. Siz düşündünüz diye ciro, kazanç olamaz. Yılda 10 milyon lira HES işinden gelecek. Günü kurtaracak kadar nakdi olmayan kurumların 8 sene sonra geri dönüşümü olacak girdilerden bahsetmeleri, yarın kasaya girecekmiş gibi göstermeleri etik ve doğru değildir" diye konuştu.

ORTAM GERİLDİ

Konuşmalar sırasında zaman zaman salonda ortam gerildi. Yönetim kurulunun özellikle transfer politikası ve şike sürecinde izlediği tutumla ilgili delegeler arasında tartışmalar çıktı. Kongre Divan Başkanı İlhami Algan, delegeleri sık sık, “Beyler ayıp oluyor. Trabzonspor kongresine yakışmayan davranışlarda bulunuyorsunuz" diyerek uyardı.

YENER: BU YAPTIKLARINIZ BİZE REVA MI?

Yönetim adına eleştirileri yanıtlamak için kürsüye gelen Genel Sekreter Hasan Yener, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerin bu genel kurulun önüne geçtitiğini savunurken, şöyle konuştu:

"Muhtemel başkan adayları maalesef ve maalesef sayın Sadri Şener’i eleştirme yarışına girdi. Bu konuda bazı şeyler söylemek istiyorum. 2008 yılında göreve geldikten sonra takımı ligde iyi duruma getirdik. O yıl gündeme oturacak transferler yaptık. İstanbul'daki 3 takımın almak istediği bir futbolcuyu Trabzonspor’a kazandıran bu yönetimdir. Ertesi yıl Trabzonspor oluşturduğu bu tabloyla son haftaya kadar şampiyonluk mücadelesi verdi ve ligi üçüncü bitirdik. Uzun bir aradan sonra Avrupa kupalarına katıldık. Sonraki yıl yine oluşturduğumuz kadro ve sayın Şenol Güneş’in de göreve gelmesiyle Trabzonspor GAP Arena’da Fenerbahçe’yi yenerek Ziraat Türkiye kupasını kazandı. O yılın şampiyonu Bursapor’u da 3-0 yenerek, Süper Kupa’yı kazandık. Sadri Şener yönetimi bunları yapmıştır. Bunları eleştirmek için yarışa girdik burada."

Yener, bir sonraki yılı 82 puanla ligi 'şampiyon' olarak bitirdiklerini belirtirken, şöyle devam etti:

"Yine eleştirdiğiniz Sadri Şener’in şike süreci içindeki tutumu nedeniyle UEFA Türkiye ligi şampiyonu olarak bizi Şampiyonlar Ligi’ne aldı. Bu mu Trabzonspor’u bu kadar eleştirmeyi haklı kılmıştır? İtalya’da önceki sezonun finalisti İnter’i 1-0 yendik. Bunlar mı başarısızlık? Bütün şike sürecine rağmen Trabzonspor kulübü geçen yıl Türkiye ligini üçüncülükle bitirdi. Maalesef bu kadar kısa sürede bu kadar başarılar varken bu kadar eleştiriyi hak etmediğimizi düşünüyorum. Bu kadar eleştirilmemize, şike sürecinde bu kadar yıpranmamıza, İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde şike yaptıkları için ceza alan kulüp yöneticileri taraftarlarınca omuzlarda taşınırken, biz burada başkanımıza yapmadığımızı bırakmadık. Bunu mu reva gördünüz bize?"

ŞENER: GELİRİNİZ SAĞLAMSA ÇEKİNMEYİN

Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, eleştirileri dinlediğini ve her zaman bunlardan yararlanmayı düşünen biri olduğunu anlattı. Başkan Şener, İbrahim Hacıosmanoğlu'nun konuşması sırasında avukatsız olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gittiklerini söylediğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Gittiğimiz avukat devlet memuru olduğu için gazetelerde çıkmadı. İstanbul Üniversitesi'nde görevli Doç.Dr. Burak Gemalmaz ile birlikte gittik. Bu konuda Türkiye'nin sayılı hocalarından biri. O konuda hata yaptığımı düşünmüyorum. Eğer gelirleriniz sağlamsa çok çekinmeyin. 120-130-150'den çekinmeyin geliriniz varsa. 5 yılda her Trabzon’a geldiğimizde 'Duvara ne zaman vuracak?' denildi. Bu kulüp duvara vurmaz. Ama oturarak da olmaz. Devamlı projeler üreterek olur. 5 yıl içinde hayata geçirdiğimiz projelerden gelirler oldukça yüksek. Yayın gelirleri de yükseliyor. HES projesi için de çok uğraştık. ÇED raporu alındı, lisans aldık. Proje bitti. İnşaat başlayacakken biri bizi şikayet etti. Eğer bu şikayet devam ederse bizim de bir sabrımız var. Buraya gelip, 'Burayı satıyorum' derim."

Başkan Şener, kulübün çok büyüdüğünü ve değiştiğini, görevi '38 milyon borçla görevi aldıklarını ifade ederken şöyle devam etti:

"Doğru; o zaman 38 milyonluk bir Trabzonspor'du. Trabzonspor'un eni boyu geliri gideri, çalışanı, ekipmanı vardı. Avni Aker'in 5 sene önceki durumu ile bu yılki durumu ortada. 15 milyon harcadık. Akyazı Stadı'ndan kimse bahsetmedi. Birileri mi 'Bahsetmeyin' dedi? Ben Akyazı Stadı'nın çok heveslisiydim Arena Stadı'nı gördükten sonra. Ancak, dolgusu Ocak ayında bitecek. Belediye başkanı, '3 ay sonra ihalesi, 2 yıl sonra stat biter' dedi. İnşallah gelecek nesil bundan faydalanır. 5 yıl önce Akyazı muhabbeti başladı. Ancak, dolgu yeni bitti. Çok heyecanlı değilim artık."

"KUPA MÜZEMİZE GELECEK"

Başkan Şener, şike sürecine de değinirken son olarak Futbol Federasyonu'na tescilin iptali yönünde yeniden başvurduklarını kaydederek şöyle konuştu:

"Doğal olarak federasyon yönetimi reddetti, tahkim otomatikman reddetti. Gerekçeli kararından sonra 20 günlük bir süremiz var CAS'a gitme konusunda. O süre başladığı zaman CAS'a gideceğiz. CAS'a UEFA Disiplin Kurulu'ndan karar çıktıktan sonra gidebiliyorsunuz. Ama bizim orada avukat arkadaşlarla yaptığımız görüşmeler sonrasında Disiplin Kurulu'ndan karar çıkmadan CAS'a müracaat edebilir hale getirmeye çalışıyoruz."

Bazı şeylerin toplum önünde açıklayamadıklarını dile getiren Şener, "CAS sürecinden sonra olumlu sonucu alacağımıza ve kupayı Trabzonspor'un müzesine getireceğimize yürekten inanıyorum. Bundan en ufak şüpheniz olmasın. Yukarıda Tanrı var. O olduğu sürece bunun hakkının Trabzonspor’a ait olduğunu bilmeyen yoktur. Vicdanen 'Fenerbahçe şike yapmamıştır' diyen de biri de yoktur. Ama mücadele veriyoruz, geri dönmeyeceğim. Kulüp başkanlığını da bıraksam o konudan dönmeyeceğim. Bunu merak etmeyin. Bu kupayı Trabzonspor müzesine hep beraber koyacağız. Ama bu süreçte hatamız olabilir. Avrupa'ya taşınmış bir süreç. UEFA Disiplin kurulu, kararı uzatıyor, veremiyor. Bunun da bir sebebi var. Sonunda UEFA 2020 Şampiyonas'ını Türkiye’ye vermedi. Sonuçlardan biri bu oldu. İnşallah başka sonuçlar çıkmaz. Ben burada olduğum sürece de Trabzonspor’un 5 kuruş parasını kimseye yedirmem."

Şener’in konuşmasının ardından Trabzonspor yönetiminin faaliyet ve mali raporları oy çokluğuyla ibra edildi.


ÖA(TM/AÖ) (FOTOĞRAF)