Andy West / İspanyol Futbolu Uzmanı


Peki son El Clasico'dan bize neler öğretti?
 

Barca Messi sayesinde bütün kupaları alabilir

Sonuca aldanmayın. Barcelona çok da iyi bir takım oyunu ortaya koyamadı.

Defansları sorunluydu, Madrid 10 kişi kalana dek topla oynama oranlarında üstünlük kuramadılar. Atakları takım oyunundan çok, bireysel yeteneklere dayalıydı.

Ancak yine de kazanma istekleri yoğundu ve tek bir oyuncunun Lionel Messi'nin skor değiştirme kabiliyeti eşsizdi. Sadece golleri değil, Andres İniesta'ya yaptığı asist de, rakip defans ve savunma arasında gidip gelerek boşluklar yaratması muhteşemdi.

İnişli çıkışlı grafiğine karşın, Barca hala üç kupada da, La Liga, Şampiyonlar Ligi ve Kral Kupası'nda mücadeleyi sürdürüyor ve Messi sayesinde her üç kupayı da kazanabilirler.

Real Madrid'in defansı sorunlu

Real Madrid 31 maçlık yenilmezlik serisiyle maça başlarken durdurulamaz bir makine gibi görünüyordu.

Ancak Messi ve Iniesta, defans dizilişindeki katı tutum ve daha sonra defansla orta saha arasındaki boşlukları kapatamamalarını avantaja çevirirken, Real Madrid defansındaki kusurlar gözler önüne serildi.

Sergio Ramos da Pepe de, alıştıkları stoper pozisyonundan dışarı çıkmaya zorlandıklarında rahatsız gözüktüler. Xabi Alonso da geri dörtlünün önündeki boşluğu kapatacak kadar hareketli değildi.

Yani Real'e alışılageldiği alışılmış şekilde golcüler ve kanat oyuncularıyla saldırırsanız, bunu rahatça savuşturabiliyorlar. Ama Messi ve Iniesta gibi üç boyutlu bir futbol zekasına sahip oyuncularınız varsa durum farklı oluyor.

Ronaldo etkisiz hale getirilebiliyor

Barca'nın savunmadaki en büyük başarısı, ki bu başarının takımı diğer yönlerden tehditlere açık hale getirdiği de söylenebilir, bu sezon çok az takımın yapabildiği bir şey olan Cristiano Ronaldo'yu kontrol altında tutmaktı.

Enerjik savunmacı Dani Alves Ronaldo'nun atak yapma içgüdüsünü denetim altında tuttu ve Ronaldo her içe kat etmeye çalıştığında boşlukları kapattı.

Böylece Ronaldo maça sade tek bir katkıda bulunabildi.

Alves'in yaptığı faulle takımına penaltı kazandırdı ve gole çevirdi.

Aslında pozisyon ceza sahasının dışındaydı.

Bale ve Neymar hala hazır değil

Gareth Bale ve Neymar geçen sezon futbol dünyasının en pahalı transferleriydi.

İki oyuncu da, İspanya'ya büyük beklentilerle transfer edildi.

İkisi de çok kötü performans sergilemedi ama La Liga'yı kasıp kavuramadılar da. Dün geceyse aldıkları parayı kesinlikle hak etmediler.

Bale ara ara iyi işler yaptı. Az sayıda agresif ve güçlü ataklar üretti. Ancak kaleye vuruşlar ve orta yapma anlamında çok üretken değildi, oyunun sonuna doğru da iyice sessizleşti.

Bu arada Barcelonalı Neymar sakatlık ve sözleşmesiyle ilgili tartışmalardan kötü etkilendi. Real maçında da kısıtlı bir performans gösterdi ve sanki dünyanın bütün yükünü ince omuzlarında taşıyor gibiydi.

Atletico'yu unutmayın

Barca Real Madrid zaferiyle La Liga'daki şampiyonluk yarışına geri döndü ve Real Madrid ile puan farkını bire indirdi.

Ancak her iki takım da Atletico Madrid'in gerisinde. Pek kimse dikkat etmedi ama Atletico son maçında Real Betis'i yendi ve böylece aralarında yaptıkları maçlardaki üstünlüğü sayesinde Barcelona ve Real Madrid'in üzerinde liderliğe yerleşti.

La Liga'daki yarışta önce takımların aralarında yaptığı maçlara, sonra averaja bakılıyor.

Atletico Madrid'in kalan dokuz maçtaki fikstürü rakiplerine kıyasla daha zor. Bu maçların hepsini kazanırlarsa şampiyon olacaklar. Ancak son maçları Barcelona deplasmanında.