Türkiye Futbol Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu'nda yapılan açık oylama sonucunda, 58. maddenin değişikliğine yönelik verilen önerge, oy birliği ile kabul edilmedi. Genel Kurul'dan puan silmeye onay çıkmadı.

TFF olağanüstü genel kurulunda yapılan oylama sonucunda, haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların, bir kereye mahsus olarak değiştirilmesi kabul edilmedi. Kuruldan puan silmeye onay çıkmadı.

Disiplin Talimatnamesi'nde 'şike ve teşvik' ile ilgili küme düşmeyi öngeren 58. madde, kulüp temsilcilerinin katıldığı Genel Kurul'da oylanarak karara bağlandı ve 58. madde değişmedi.

Türkiye Futbol Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu, Ankara Sheraton Otel'de yapıldı. Daha önce ilan edilen gündem maddeleri ile toplanan Genel Kurul'a 245 delege katıldı.



AYDINLAR'DAN İSTİFA SİNYALİ

Türkiye Futbol Federasyonu Mehmet Ali Aydınlar, TFF Genel Kurulu'nda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Aydınlar;


Savunma hakkının kısıtlanması gibi bir şey söz konusu değil. Savunma süresi kimine 20 kimine 15 gün olarak verildi deniyor, bu da doğru değil. Adil savunma yapılmayacak vs. filan diye bir şey söz konusu yok. Masumiyet karinesinden bahsetmiyormuşum. El insaf! Yetki devri yapmışız, yanlışmış. Dünyadaki tüm ülke federasyonlarından bu kararıları disiplin kurulları verir. Bunun tek örneği Türkiye'ydi.

Biz bu işi çözmek için buraya getirilmişiz. Ben buraya gelirken böyle bir süreçle karşılaşacağımı bilmiyordum. Sizler biliyor muydunuz da beni buraya getirdiniz? Sevgili Ali Koç yukarıda Allah var. Lütfen insaflı olun! Şenol Güneş'e teşekkür ediyorum.

Biz nereden bilelim buraya gelirken bir takım kirli işler varmış. Böyle bir şeyi bilen bir insan bu işe talip olur mu? Yönetimdeli bazı arkadaşlar ismen suçlanıyor. Ben bu arkadaşlara kefilim.

UEFA tarafından Cornu'nun ifadesinin CAS'tan çekilmesiyle ilgili gönderilen yazının bir bölümü şöyle: "TFF tarafından verilen bilgi Etik Kurulu raporundan değil, Etik kurulu raporuyla ilgili Türk basınında yer alan ifadelerdendir."

Herkes suçsuz, tek suçlu var; o da biziz! Biz koltuk meraklısı değiliz. Bizler onurlu kişileriz. Şerefimizle geldik, şerefimizle gideriz. Tarih gerçekleri yazacaktır. Yanlış hiçbir şeyin içinde olmadık. Yönetim kurulu olarak toplanıp gerekli değerlendirmeyi yapacağız.



TFF BAŞKANI AYDINLAR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, ''Bu sınavda her zamankinden daha fazla huzura, güvene, istikrara ve birlikteliğe ihtiyaç duyuyoruz'' dedi.

Aydınlar, Federasyonun Ankara'da gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulunda yaptığı konuşmada, her kesimden hemen hemen her insanın, futbolun birleştiriciliğini, heyecanını sevdiğini söyledi.

Bugüne kadar Türk futbolunun iyi yerlere gelmesi açısından 20 yıldır çalıştığını dile getiren Aydınlar, ''Bundan 7 ay önce ben ve 14 değerli arkadaşım yine bu salonda sizlerin teveccühü ile futbol idaresine 4 yıllığına seçildik. Göreve başlayışımızın henüz 90. saatinde şike soruşturmasıyla karşı karşıya kaldık'' dedi.

Aydınlar, kendilerinin de 74 milyon insan gibi bu duruma hazırlıksız yakalandıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Türk futbolu sadece bugün değil, kurulduğu 1923 yılından beri en ciddi krizini yaşamakta. TFF'nin bunu tek başına çözmesi mümkün değimdir. Kamuoyunda zaman zaman süreç iyi yönetilmedi eleştirilerine karşın, sadece iyi niyetle çalışmalarımızı sürdürdük. Bu sınavda her zamankinden daha fazla huzura, güvene, istikrara ve birlikteliğe ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü sorumlusu biz değiliz. Çözüm için hepinizden yardım istiyoruz. Sizlerden baskı değil destek bekliyoruz. Bu arada bize bugüne kadar yapıcı eleştirileriyle yön verenlere de teşekkür ediyoruz.''

''TÜRK FUTBOLUNUN BAŞININ DİK DURMASINDAN YANA, TARAFIZ''

Küçük çıkarlar için kaos ortamını daha da büyütmeye çalışan kesimlerin de olduğuna dikkati çeken Aydınlar, şöyle devam etti:

''Bize inanın, adalet anlayışımıza güvenin. 7 aydır süren ama bize 7 yıl gibi gelen bu süreçte çok üzüldük, kırıldık. 'Arkadaşlar bırakıp gidelim' demedik. Bu 7 aylık süreçte evet biz tarafız. Türkiye'den, Türk futbolunun başının dik durmasından yana, tarafız. Bu konuda alacağımız kararların herkesi memnun etmesi mümkün değil. Fakat TFF'nin bugüne kadar aldığı her karar, her işlem TFF'nin kanun, statü ve hukukuna uygun olduğu gibi FIFA ve UEFA'nın uluslararası kurallarına da uygundur. TFF olarak herkese eşit mesafedeyiz, herkese karşı adiliz çünkü biz herkesin federasyonuyuz. Sizlerin teveccühü ile seçilen bir otoriteyiz ama otoriter değiliz.''

Aydınlar, olağanüstü genel kurul kararını açıkladıklarından bu yana aldıkları sayısız destek ve güven ifadelerinin, ne kadar doğru bir karar aldıklarının en büyük kanıtı olduğunu anlattı.

''Biz bir aileyiz ve büyük bir aileyiz diyorsak tüm fertleri dinlemek mecburiyetindeyiz'' diyen Aydınlar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Sadece bugün değil sürecin başladığı 3 Temmuz'dan bu yana herkesi dinliyoruz. Kulüpler Birliği ile defalarca toplantı yaptık. Her türlü eleştiriye açığız. Doğru bildiğimizden vazgeçmeyeceğiz. Şeffaf, paylaşımcı olmaya devam edeceğiz. Futbol ailesinin tüm kesimlerinin her kelimesine azami önem vereceğiz. Bu nedenle dürüst olmaya devam edeceğiz. Süreç başladığından bu yana hukukun üstünlüğü en çok konuşulan konu oldu. Biz, sözde değil, özde hukuktan yanayız. Bunu yaparken dünyayı yeniden keşfetmiyoruz. Şimdi sırada savunma hakkı var. Etik kurul da bu süreçte raporunu tamamlayacak. Yetişmesi halinde, play off öncesi nihai kararı almayı planlıyoruz. TFF olarak önceliğimiz elbette futbolun gelişmesi. Bizim için Türkiye'nin uluslararası alanda itibarı da çok önemli. Bunları da dikkate alıyoruz.''
Aydınlar konuşmasını, toplantıya katılan delegelere teşekkür ederek tamamladı.

TOPLANTIYA 1 SAAT ARA VERİLDİ

Türkiye Futbol Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu'na 1 saat ara verildi.

Ankara'daki Sheraton Otel'de düzenlenen olağanüstü genel kurulda, TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın konuşmasının ardından verilen ''Genel kurula 1 saat ara verilmesi'' önergesi için oylama yapıldı.

Aralarında Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı ve Gaziantepspor Kulübü Başkanı İbrahim Kızıl'ın da bulunduğu 10 kulüp başkanı tarafından verilen önerge için Divan Kurulu tarafından yapılan oylamadaki kabul ve ret oylarının sayılmaması ise salonda tartışmalara neden oldu.

TOPLANTI YENİDEN BAŞLADI

TFF Olağanüstü Genel Kurul toplantısına, verilen 1 saatlik aranın ardından yeniden başlanıldı.

Divan Başkanı Yalçın Karadeniz tarafından açılan oturumda, toplantının 7. maddesi olan ''Haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların değiştirilip, değiştirilmemesi'' görüşülecek.

Maddenin görüşülmesinden önce bazı delegeler söz alarak görüşlerini bildirmeye başladı.

Bu arada toplantıya verilen arada TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve yönetim kurulu üyelerinin, Spor Toto Süper Lig kulüplerinin başkanlarıyla görüştüğü ve görüşmenin oldukça gergin geçtiği öğrenildi.

ÜNAL AYSAL: HAYIR OYU KULLANACAĞIZ

Galatasaray Kulübü Başkaın Ünal Aysal, 58. maddeye dokunulmamasını istediklerini belirterek, "Bugün getirilen bu önerge bizim duruşumuzun tam tersini yansıtmaktadır. Biz bu önergeye "hayır" oyu kullanacağız." diye konuştu.

Aysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"58. maddenin gizlenmiş değişiklik önergesi olduğunu görürüz. Fenerbahçe ve biz 58. maddeye dokunulmaması gerektiğini defalarca tekrarladık. Bu önerge bir şekilde bugüne kadar sergilediğimiz duruşun tersinedir. Biz bu önergeye 'hayır' oyu kullanacağız. Oyun oynanırken kurallar değişmez. Kamu vicdanı zarar görür. Böyle bir değişiklik ileride uzun vadeli tartışmalara yol açar. Bir değişiklik, değişikliklerin ucunu sonsuza kadar açar. Genel Kurul'un bu konuyu tartışıp oylamasını yerine, TFF'nin yönetim kuruluna güven tazelememiz ve bugün bu güven tazelemeyle yetinmemiz en sağlıklı formül olarak gelmektedir. Bizim duruşumuz budur."

NİHAT ÖZDEMİR: SORUŞTURMADA ADI GEÇEN KULÜP SAYISI 12'YE ÇIKACAK

Biz 58. maddeniz tartışılmasını ve bu genel kurulun yapılmasını istemiyoruz. Biz kendimize güveniyoruz ve adalete inanıyoruz. Bu genel kurulu gerekli görmüyor ve herhangi bir kararla yarım puanımızın dahi silinmesini kabul etmiyoruz. İlgili önergenin bugünkü genel kurulda yapılmasını doğru bulmuyoruz. 6222 sayılı kanun değişikliği gibi bu genel kurul da kulübümüze mal edilmeye çalışılıyor. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. 6222 için de "Aziz yıldırım için değişiyor" denilmişti. Ama başkanımız ve diğer arkadaşlarımız hala tutuklu. Biz herhangi bir maddede değişiklik istemiyoruz, sadece adil bir yargılanma istiyoruz. TFF kurullarında özellikle ve önemle adil bir yargılama istiyoruz. Halen tutuklu bulunan ve yargı önünde haklarını savunmayı bekleyen yöneticilermimiz peşinen suçlu duruma düşürecektir. Arkadaşlarımızın mahkemeye savunma hakları ellerinden alınmış bir şekilde çıkmasını istemiyoruz. Bu soruşturma kapsamında bugün 8 kulübün, -ki biz inanıyoruzki bu sayı yakın bir zaman 11-12 kulübe çıkacak- ve 93 kişinin savunmasının alınması ve karar verilmesi için yeterli bir süre olmadığını düşünüyoruz.

TFF tarafından kulübümüze gönderilen dökümanı inceleyince savunma isteyen kişilerin neyle suçlandıkları dahi yazılmamış. Binlerce sayfalık dosyadan kişinin kendisine isnat edilen suçu bulması bekleniyor. Bunun için tanınan süre kimine 20 gün kimine 15 gün olarak verilmiştir. Böyle adil yargılama olmaz. Savunma hakkı kutsaldır. Savunma hakkımız dahi oldu bittiye getirilmektedir. Ne acıdır ki TFF Başkanımız bu süreçte bir kez dahi "masumiyet karinesi vardır, kimse kulüplerimizi peşinen suçlayamaz, karar yargı sürecinde verilir. Daha kişiler savunma hakkını kullanmamıştır" dememiştir. TFF Yönetimi kendisinde olan birçok yetkiyi de Etik Kurulu, PFDK ve Tahkim'e devretmiştir. Bu kararları verirken benim de bu işte bir dahlim olmalı demesi gerekirken yetkilerini başka kurullara devretmiştir. Biz bu federasyonu bu işleri çözsün diye seçtik. Yetkisini başka kurullara devredemez. Bunu yaparsa biz delegelere en büyük saygısızlığı yapmış olur. Bundan sonraki süreçte şu ana kadar bahsettiğimiz.

ŞENOL GÜNEŞ: KANUNLARI DEĞİŞTİREREK BU İŞİ ÇÖZEMEYİZ

Kurumsal kimlik ön plana çıkmalıyken maalesef tam tersi yapıldı. Son operasyonla bize olumsuzluklar temizleme şansı verildi. Olmuş bir hadiseden sonra bugün ne yapacağımızı düşünmemiz gerekir. Suçlama varsa birine hemen bu kişi ya da kurumu aklanması için savunma hakkı verilmelidir. Bilgilerle önümüzü açın diye burada varız. Kim suç işlemişse cezasını çekmeli. Bu suçlamaları bize kim söylüyor? Ona karşı ayaklanalım! Demek ki bir sıkıntı var. Kanunları değiştirerek bu işi çözemeyiz. Aslında benim için asıl önemli olan gelecek nesillere karşı olan sorumluluklarımızdır.

Gerçeklerle yüz yüze gelelim, bundan kaçmak kimseye yarar getirmez. Burada verilen 1 saatlik aranın doğru olduğunu düşünmüyorum. Bugün futbol adına hiçbir şey konuşmuyoruz. Bu toplantı eğer ilk başta yapılsaydı bugün çok daha farklı olabilirdi.

Öncel TFF, sonra kulüpler ve sonra da şahıslar gelmeli. Biz hep tam tersini yapıyoruz. Doğru ve tarihi kararlar almamız lazım.

ABDULLAH KİĞILI: TFF'NİN TELAŞ ETMESİNE GEREK YOK

3 Temmuz'dan bu yana yaşanan ve "Futbol Şike Yangını" adı verilen olay hepimizin malumudur. Bu toplantı TFF Yönetimi ile TFF delegasyonu arasında bir bilgi alışverişi toplantısıdır. TFF Yönetimi bu yangını hangi tarihte söndüreceğine dair bugün dahi fikir sahibi değildir. TFF bugüne kadar süreci istikrarlı bir şekilde yönetememiştir. "İyi hukukçular yönetimleri başarıya götürürler" ilkesinin örneği bugün TFF'nin yanı başında bekliyor. Yargıtay eski Başkanı Hasan Gerçeker bugün Tahkim Kurulu Başkanı'dır. Kaleci Recep Öztürk olayınu takip etmişsinizdir. Tahkim, ceza davası sürerken disiplin ve tahkim kurulu karar veremez demiştir. TFF'nin, disiplin soruşturmasını bir an önce bitirme telaşı yaşamasına gerek yoktur.

Türkiye şike ve teşvik olayları için özel bir kanun çıkarınca ceza davası ile disiplin soruşturması çakıştı. Bence sorun burada.

MELİH GÖKÇEK: MAHMUT ÖZGENER'İN KİŞİSEL GAYRETLERİYLE ANKARASPOR KÜME DÜŞÜRÜLDÜ

Benim kürsüye çıkmamın nedeni Ankaraspor ile ilgili. Haklarında şike ve teşvik iddiası bulunan külüplere yönelik yaptırımların değişip değişmeyeceğini tartışıyoruz burada. Ankaraspor'un küme düşmesinin nedeniyle bugünkü gündem birbiriyle irtibatlıdır. Ankaraspor da bu nedenden dolayı düşürüldü. Bu problemleri başımıza açan eski başkan Mahmut Özgener'in tavırlarıdır. Bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak da bugün sizlerin elindedir. Mahmut Özgener'in kişisel gayretleriyle Ankaraspor küme düşürüldü. İhtimalen şike olabilir diyerek Ankaraspor küme düşürüldü. Arkadaşlarımız mahkeme kararı beklenmeli diyorlar bugün. Ankaraspor için mahkeme kararı beklenmedi. Sadece 3 gün süre verildi Ankaraspor'un yönetiminin değiştirilmesi için.