Bursaspor daha önce ilk kez 1963-1964 sezonunda 2'nci kademeden katıldığı Türkiye Kupası serüveninde ilk final maçını 1970-1971 sezonunda yarı finalde Göztepe’yi eleyerek çıktığı final maçında Eskişehirspor ile oynamıştı. İki maç üzerinden oynanan final turunun ilk maçını yeşil beyazlılar 1-0 kazanmasına rağmen ikinci maçta Eskişehirspor’a 2-0 yenilerek ilk Türkiye Kupası şampiyonluğunu kaçırmıştı.

1970-1971 sezonunun ardında Bursaspor Türkiye Kupası’ndaki ikinci finalini ise yarı finalde Beşiktaş’ı iki maç sonunda eleyerek Fenerbahçe ile oynadı. Yeşil beyazlılar ilk maçı 1-0 kazanmasına rağmen ikinci maçı 3-0 kaybederek ikinci kez finalde kupayı kaybetmiş oldu.

Bursaspor üçüncü kez finale adını yazdırırken sırasıyla Kasımpaşa, Denizlispor, Gençlerbirliği, Sakaryaspor’u eleyerek finalde Altay’ın rakibi oldu. Bursaspor’un ilk yabancı antrenörü olan Tomislav Kaloperoviç yönetimindeki yeşil beyazlılar 28 Mayıs 1986 yılında oynanan final maçını Tulipan ve Beyhan Çalışkan’ın golleriyle Altay’ı 2-0 yenerek ilk kez Türkiye Kupası’nı müzesine götürme başarısı gösterdi.

Bursaspor Türkiye Kupası’nda bugüne kadar 3 kez finale oynama başarısı gösterirken, 10 kez yarı final ve 13 kez de çeyrek finale yükseldi.



EK(İA/Aİ)