Kepez İlçe Belediyesi tarafından bu yıl 8'incisi düzenlenen yağlı pehlivan güreşleri, başpehlivanların eylemine sahne oldu. 50 kadar Kırkpınar başpehlivanı, Güreş Federasyonu'nun tarihi Kırkpınar güreşlerinde başpehlivan sayısı ve yaşlarına ilişkin sınırlama getirmesine tepki amacıyla güreşlere çıkmadı. Hasan Doğan Stadı'nda müsabakalar başladıktan sonra isimleri tek tek anons edilerek güreş alanına davet edilen başpehlivanlar, müsabakalara katılmama kararı aldı. Başpehlivanları, düzenleme komitesi üyeleri de ikna etmeyi başaramadı.

KIRKPINAR TURNUVAYA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Güreş Federasyonu'nun yönetmelikte yaptığı değişikliğin doğru olmadığını savunan ve bunu protesto amacıyla Antalya'daki müsabakalara çıkmama kararı aldıklarını söyleyen başpehlivanlardan Recep Kara, "Tarihi Kırkpınar güreşleri 650 yıldır yapılan, dünyanın en eski organizasyonlarından biri. Siz bu güreşleri turnuvaya sokarsanız geleneksellikten uzaklaşacak. Çünkü bu er meydanı, yiğitlerin güreştiği meydan. Siz bunu bir şekilde kısıtlayamazsınız. Buna kimsenin hakkı yok" diye konuştu.

DİK DURUYORUZ, KARARI KINIYORUZ

Başpehlivanlardan Ekrem Yavuz, "Burada bulunan başpehlivanlar aynı hisleri paylaşıyoruz. İlk 40’a giremeyecek arkadaşlarımız var. Biz bunların evine ekmek götürmesini engelleyemeyiz. Biz büyüklerimizden bu konuyu gözden geçirmelerini istiyoruz. Bütün başpehlivanlar bu olayın karşısında. Bunun karşılıklı anlaşmayla giderilebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Başpehlivan Mustafa Kemal Karaboğa ise "Burası sezonun ilk güreşi. Biz burada 45-50 kişi hepimiz aynı kararı almıştık. Ama diğer arkadaşlarımız çıktılar. Aslında onlar da çıkmak istemiyorlardı ama bir şekilde zorla çıkarıldılar. Biz dik duruyoruz, bu kararı kınıyoruz. Çok yanlış bir karar. Bu karara katılmıyoruz. Başpehlivansız ne hakemin ne cazgırın ne Kırkpınar’ın ne de güreşlerin önemi vardır. Kırkpınar’da güreşemeyeceksek bize başpehlivanlık vermesinler" diye tepkisini dile getirdi.

BENCİLLİK VE EGOİSTLİK YAPIYORLAR

Buraya güreşmek için geldiklerini, ancak ortadaki bir yanlışlığın düzeltilmesi için güreşleri protesto kararı verdiklerini aktaran başpehlivan Savaş Yıldırım da sorunun düzeltilmesi gerektiğini kaydetti. Başpehlivan Kenan Şimşek ise uygulanmak istenen yönetmeliğin altının boş olduğunu söyledi. Şimşek, "Altı hazırlanmadan yönetmelik yapıyorlar. Şu anda yönetimde olan arkadaşlarımızda bencillik ve egoistlik var. Güreşi baltalamaktan başka hiçbir şey yapmıyorlar. Kendi egolarını tatmin etmek için mücadele ediyorlar. 'Ben dedim olacak' zihniyeti var. Şu anda güreşin önünü tıkıyorlar. İnşallah akıllarını başlarına alıp adam gibi iş yaparlar. Kırkpınar güreşlerinde başpehlivanlığa hak kazandıysa bir arkadaş, sen bunu engellemeye kalkarsan buranın hiçbir özelliği kalmaz. İnşallah düzelir" ifadelerini kullandı.

TÜTÜNCÜ TEPKİ GÖSTERDİ

Daha sonra kıspetlerini giymeden güreş alanına doğru yönelen başpehlivanlar, müsabakaları izlemek için gelen seyirciler tarafından yuhalandı. Bu sırada açılış konuşması yapan Kepez Belediye Başkanı AK Parti'li Hakan Tütüncü de başpehlivanlara tepki gösterdi. Anlaşmaları yapılan ve ücretleri garanti edilen başpehlivanların güreşmeyerek kendilerine sürpriz yaptığını belirten Hakan Tütüncü, "Güreş Federasyonu'nun almış olduğu bir kararı protesto mahiyetinde başpehlivanların ağırlıklı bir kısmının güreşe çıkmayacağı haberini aldık. Bu beni yürekten yaraladı. Bizim vazifemiz en güzel organizasyonları yapmak ama pehlivanlara düşen de en güzel şekilde bu meydanda adının 'er meydanı' olduğu yerde güreş yapmaktır" diye konuştu.

SEYİRCİLER YUHALADI

Tütüncü'nün konuşması sırasında da tepkilerle karşılaşan başpehlivanlar, er meydanını terk ederken de yuhalandı. Protesto yapan başpehlivanların güreş alanından ayrılmasının ardından aralarında Mehmet Yeşil Yeşil ve Ali Gürbüz gibi isimlerin bulunduğu başpehlivanların müsabakaları başladı.