Newroz'u kutlamak için bugün Diyarbakır'da Newroz alanına, İstanbul'da Kazlıçeşme'ye doğru yola çıkan on binlerce kişiye polis saldırdı. Diyarbakır da barikat aşılıp alana girildi. İstanbul'da Topkapı ve Zeytinburnu sahili başta olmak üzere Kazlıçeşme etrafında çatışmalar yaşandı.


15.30 - Diyarbakır Newroz alanından yola çıkan binlerce kişi BDP İl Binası'na doğru yürüyüşe geçti. Polisin kitleye gaz bombalarıyla yaptığı saldırıya taşlarla karşılık verildi. Çatışmalar ara sokaklara yayıldı.

Newroz meydanında konuşan BDP'li vekiller yasaklara rağmen halkın Newroz'u kutladığını belirterek, yasakları aşan iradenin eşitlik ve özgürlük taleplerini kazanacağı vurgusunu yaptı.

Hasip Kaplan Diyarbakır mitinginden bu fotoğrafı paylaştı
Baydemir: 'Kürt halkı korkunun kefenini yırttı'
ANF'nin haberine göre Newroz alanında konuşan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bak AKP bak! İşte Newroz budur. Tehdit ve operasyonlara rağmen işte halk özgürlük meydanındadır" dedi.

Newroz alanında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir,
"Kürt halkını tanımayanların bugün yaşananları örnek alması gerektiğini belirtti ve "Bu halk artık korkunun kefenini yırtmıştır. Ya özgürlük ya özgürlük" dedi.

Türk: 'Siz özgürlük yolunu biliyorsunuz'

Baydemir'in ardından söz alan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, devletin siyaseti ve zulmünün bugün iflas ettiğini belirterek, "Bugün burada devletin politikalarını kırdınız. Korkuyla Kürt halkını susturamazsınız. Bugün devlet siyaseti devlet zulmü iflas etmiştir. Kürt halkı sonuna kadar direnecektir. Halkımızın hukukunu tanımaya mecbursunuz. Sayın Öcalan Kürt çözümü için çok adım attı. Barış dedik, Öcalan'ı tecride aldılar. Kardeşlik dedik, 7 bin Kürt siyasetçiyi zindana koydular. Roboski'de halkı uçaklarla bombaladılar. Bugün Amed'te Kürt halkının bu meydanda toplanmasına izin verilmedi, ama Kürt direnerek geldi ve 'buradayız' diyor. Kürtler özgürlük için ayakta artık susturamazsınız. Bizim size söylememize gerek yok siz özgürlük yolunu biliyorsunuz" diye konuştu.

Tuğluk: 'Bu halk düşman güçleri mi?'

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, "Amed bugün tarih yazdı. Zorbalığa ve zulme direndi. Bu alanı doldurdu. Tarih yazdınız. Tankları ve toplarıyla Amed'i işgal ettiler. Bu halk düşman güçleri mi ki işgal ediyorsunuz. Ama sizler Amed'e yakışanı yaptınız. Başbakan'ı Amed'e davet ediyoruz. İdris Naim Şahin'i Amed'e davet ediyoruz. Gelip görsünler. Siz bu halkın özgürlük yürüyüşünü durduramazsınız. Bugün Newroz gününde yeni bir başlangıç yaptınız" dedi.

Tuğluk Kürt halkının taleplerini şöyle sıraladı: "Kimliğin tanınması, anadilde eğitim hakkı, siyasi statü ve Kürtlerin örgütlenme hakkını talep ediyoruz."

Demirtaş: 'Dialog ve müzakere direnişle olacak'

Daha sonra konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kitleye "Newroz'u bilmeyenlere, tanımayanlara Newroz nedir dersi verdiniz" diye seslenerek konuşmasına başladı. Ortaya çıkan tablonun anlayana basit bir ders olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Bak AKP bak! İşte Newroz budur. Engelleyemezsiniz, yasaklayamazsınız. Tehdit ve operasyonlara rağmen işte halk özgürlük meydanındadır. 'Teslim olmadık' diyen kocaman yürekli bir halk Newroz meydanındadır" şeklinde konuştu.

Kazlıçeşme'deki müdahaleye de tepki gösteren Demirtaş, İstanbul'daki halkı selamladı. "21 Mart dışında Newroz'u kutlayamazsınız diyorlar" şeklinde konuşan Demirtaş, Öcalan'a yönelik tecridi eleştirdi, "Dialog ve müzakere direnişle olacaktır" dedi.

14.55 - Ankara Newroz kutlaması BDP il binasının önünde gerçekleşti. Ortak açıklamanın okunmasının ardından halaylar ve sloganlar eşliğinde kutlamaya devam ediliyor.

13.55 - Ankara Ankara'da Newroz kutlamasının yapılacağı Sakarya'ya yürümelerine izin verilmeyen kitle BDP il binası önünü Newroz alanına çevirdi. Ankara'daki Newroz kutlaması an itibariyle Meşrutiyet Caddesi'ndeki BDP il binası önünde gerçekleşiyor.

13.15 - İstanbul Etha'nın bilgisine göre Zeytinburnu Beş Telsizlerde 100 kişilik bir grup Newruz ateşi yaktı. Burada konuşan BDP İstanbul milletvekili Sabahat Tuncel,"AKP polisi bizi her gördüğü yerde copla, gaz bombalarıyla saldırıyor. AKP Hükümetine sesleniyoruz, gazınız, copunuz bizi durduramayacak. Bugün İstanbul'un her yeri direniş yeridir, her yer Newroz'dur. Diyarbakır'da halkımız barikatları yıkmıştır. 1 milyon kişi kutlama yapıyor" dedi.

13.00 - İstanbul Zeytinburnu sahilinde polis saldırısına uğrayan kalabalık parça parça Yenikapı yönüne doğru ilerliyor. Kalabalık öbekler yer yer sloganlar atarak bekleyişlerini sürdürüyor.

13:00 - Ankara Aralarında TKP, ÖDP, SDP, ESP ve Halkevleri'nin bulunduğu 2 bin kişilik grup BDP il binasının önünde toplandı. Polis barikatının karşısında bekleyiş sürüyor.

12.30 - Diyarbakır Newroz alanına girişler devam ediyor. ANF'nin geçtiği habere göre BDP vekillerinin alana geç girmesi üzerine alandaki Newroz ateşini halk kendisi yaktı. Yüz binlerce kişi sloganlar eşliğinde miting programının başlamasın bekliyor

12.30 - İstanbul KESK İstanbul Şubeler Platformu saldırıları kınamak için 17.00'de Taksim Tramvay durağında bir basın açıklaması yapma kararı aldı.

12.00 - İstanbul Binlerce kişi Zeytinburnu sahilinde toplanarak burayı Newroz alanına çevirmişti. Bir süredir halaylar ve sloganlarla burada Newroz kutlayanlara az önce bir polis saldırısı gerçekleşti. Gaz bombaları ile burada toplanan kalabalık dağıtılmaya çalışılıyor.

ANF'nin geçtiği habere göre Zeytinburnu'nda saldırıya uğrayanlar arasında BDP Milletvekilleri Gültan Kışanak, Pervin Buldan, Sırrı Sakık, Sebahat Tuncel, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da bulunuyor.

11.40 - Ankara Newroz için Ankara'daki buluşma saati 12.30. Fakat kutlamanın yapılacağı Sakarya Meydanı şimdiden geçişlere kapatıldı. Meydana giriş çıkışlar polis tarafından engelleniyor.

11.30 - Diyarbakır Yüz binler yasaklı Newroz alanına girdi. BDP'nin aracı kalabalık nedeniyle meydana doğru ilerlemekte güçlük çekiyor. Mitingin ses düzenine el koyulduğu için konuşmalar BDP aracından yapılacak.

11.30 - İstanbul Topkapı yönündeki çatışmalar sürüyor. Büyük bir kalabalığın da BDP'li vekillerin bulunduğu Yedikule'ye doğru harekete geçtiği bilgisi geliyor.

11:22 - İstanbul ANF'nin geçtiği habere göre İstanbul'da en az 35 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Şehremini Polis Karakolu'nda tutuluyor.

11.10 - İstanbul Aksaray'dan Çapa (Kazlıçeşme) yönüne yürüyenlere polis ikinci kez saldırdı. Çatışmalar Çapa bölgesinde sürüyor. Burada Kazlıçeşme'ye doğru yürüyüşü zorlayan kitle içnde Yurtsever Gençlik, BDP, SODAP, ESP, Partizan, Halkevciler ve KESK üyeleri bulunuyor.

11.15 - Diyarbakır Diyarbakır'dan gelen bilgiler kentin farklı noktalarındaki tüm barikatların aşıldığı, halkın Newroz alanına girmeye başladığı yönünde.

11.00 - Diyarbakır Kürt gazeteci Baki Gül Twitter'dan geçtiği bilgide, binlerce kişinin polis barikatını aşıp Diyarbakır Newroz alanına girdiğini yazdı.

11:00 - İstanbul Nevruz için bir araya gelen binlerce kişi Fındıkzade'den Kazlıçeşme yönündeki Çapa'ya doğru yürüyüşe geçti.

10.30 - İstanbul Topkapı Eresin Otel önünde toplanan KESK'lilere polis saldırdı. Burada toplanan kitle Çapa yönüne geri çekildi. Burada tekrar polisle çatılma yaşandı. Şu an aralarında KESK'lilerin de olduğu kitle Fındıkzade yönüne doğru ilerliyor.

10.00 - İstanbul'da Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'na giden yolların büyük bir kısmı polis tarafından tutuldu. Halk Kazlıçeşmeye çıkan yolları trafiğe kapatan polis barikatlarını aşmaya çalışıyor. Çatışmanın Zeytinburnu'yla sınırlı kalmadığı, Cevizlibağ Topkapı yönüne doğru yayıldığı bilgileri geçiyor. Topkapı etrafında toplanan binlerce kişi Kazlıçeşme'ye girmek için polisle çatışıyor.

Aksaray'da toplanan binlerce kişi Eresin Otel önüne kadar yürüdü. Burada polis saldırısına uğradı.

10.00 - Diyarbakır ANF'nin geçtiği habere göre Diyarbakır'da da onbinlerce kişi Newroz alanına doğru yola çıktı. Polis, halkın Newroz alanına girmesini engellemek için alana açılan ana yollarda barikatlar kurdu. BDP Milletvekilleri Hasip Kaplan ve Ayla Ata Akat saat 10.00 itibariyle Twitter'dan bilgi geçerek alana girmeye çalışan BDP parti otobüsüne saldırının başladığı halkın saldırıya yanıt verdiği bilgilerini geçti.

Sendika.Org bu haberi, tanıklıklarını paylaşan Twitter kullanıcıları ve olay yerinden Sendika.Org'a haber geçen eylemcilerin verdiği bilgilerle hazırladı. ANF'nin geçtiği haberlerden yararlandı.