Dev-Genç üyelerinin tiyatro gösterisi gerçekleştirildiği şenlikte söz alan Grup Yorum üyesi İnan Altın, her yeri abluka altına alan polislere,“ 28 yıldır TOMA’larınızla, coplarınızla bizi durduramadınız ve durduramayacaksınız. Sizin bu eşkıyalığınızın ve korkunuzun önünde sanatımızla ve müziklerimizle dikilmeye devam edeceğiz” diyerek tepki gösterdi.



Grup Yorum'un bugün Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda yapacağı şenliğinin son anda “güvenlik” gerekçesi öne sürülerek İBB tarafından yasaklanmasına protesto eden Dev-Genç üyelerine polis gaz, tazyikli su ve copla saldırdı. Şişli’den Harbiye’ye, Gezi Parkından Taksim’e adeta her yeri abluka altında alan polis ekipleri, darbe dönemlerini aratmadı. Dev-Genç üyelerinin keyfi yasağa karşı Harbiye Açıkhava Tiyatrosunun önünde yapmak istediği basın açıklaması da polisin şiddetine takıldı.

ÖZGÜR BASIN DA POLİSİN HEDEFİNDEYDİ

Polis, İstanbul Kongre Merkezi önünde oturma eylemine başlatan Dev-Genç üyelerine önce tazyikli su ile saldırdı, sonra coplarla darp etti. Bu darptan görüntü almaya çalışan DİHA muhabirleri Kadri Özkan ve Oktay Yuğurtçu ve Kızılbayrak muhabiri Özlem Dönder de nasibini aldı. Kızılbayrak muhabiri Özlem Dönder’in çektiği fotoğrafları zorla sildirmeye çalışan sivil polisler, bu hukuksuz uygulamaya karşı çıkan DİHA muhabirleri Özkan ve Yuğurtçu’da darp etti. Sivil polisler Özkan’ın karnına yumruk atarken, Yuğurtçu’ya gözaltına almaya çalıştı.


BU KAZANÇLARI BİZ KANLA CANIMIZLA KAZANDIK ÇİĞNETMEYİZ!

Akşam saatlerinde Grup Yorum ve Dev-Genç üyeleri İBB ve polisin bu keyfi tutumunu Galatasaray meydanında protesto etti. TOMA, akrep araçlar, çevik kuvvet ekipleri ve sivil polislerin yoğun ablukası altındaki meydanda, “ Faşizme karşı omuz omuza” pankartı arkasında toplanan yüzlerce kişi, “ Türküler susmaz, halaylar sürecek”, “ Katil Polis hesap verecek”, “ Yaşasın Dev-Genç’liler” , “ Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarını attı. Grup Yorum adına sözü ise İnan Altın aldı. “ Bu ülkenin onurlu evlatları , emperyalizme ve faşizme karşı mücadele eden devrimciler dendiğinde akla Dev-Genç’liler gelir” diye sözlerine başlayan Altın, Dev-Genç ‘in onurlu mücadelesinin 44. Yılını yapacakları bir şenlikle kutlamak için aylar öncesine kadar Vali’den izin alınmasına, Açıkhava Tiyatrosunun salon parası ödenmesine rağmen şenliğe iki gün kalan İBB tarafından hukuksuz bir şekilde iptal edildiğini söyledi.

Bu yasadışlılığı ve eşkıyalığı protesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyen Dev-Genç üyelerinin bu kez de AKP polisi tarafından engellendiğini hatırlatan Altın,” Basın açıklaması yapmak bizi en doğal hakkımızdır. Biz bu kazancı kanımızla canımızla aldık ve bu kazancı kimseye çiğnetmeyiz” diye konuştu. Polisin bu uygulamasını onların korkaklığını ve acizliğini gösterdiğini belirten Altın, meydanı ablukaya alan polise şöyle seslendi, “ Siz bunu TOMA’larınızla, ablukalarınızla 28 yıldır bizi durduramıyorsunuz hala bundan bir ders çıkartmadınız mı? Bizi bu ablukalarla sindiremezsiniz. Biz yaşadıkça sanatımızla ve müziklerimizle bu faşizmin karşısında dikileceğiz ve bugün yasaklanan şenliğimiz burada kutlayacağız” dedi.

İPTAL KARARI SİYASİDİR!

Altın konuşmasından sonra söz alan Dev-Genç üyesi Melis Ciddioğlu polis engelline takılan açıklamayı okudu. Ciddioğlu, 12 Ekim’de Grup Yorum, Marsis,Grup Abdal,Denge Hevi ve Grup Günışığı ile düzenlenecek Dev-Genç Kültür Şenliğinin İBB’ye bağlı Şehir Tiyatroları Müdürlüğü tarafından iptal edildiğini hatırlatan sözlerine başladı. İptal kararının siyasi olduğunu vurgulayan Ciddioğlu,” Bu AKP iktidarının talimatıyla alınmış bir kararadır. Bu kararı tanımıyoruz.Yasakçı müdür Salih Efiloğlu AKP’nin saray soytarısıdır. AKP ‘nin faşist politikalarını hayata geçiren bir uşaktır” dedi.

Açıklamadan sonra Grup Yorum’un seslendirdiği devrim türküleri eşliğinde insanlar halay çekti. Dev-Genç üyeleri ise bir tiyatro gösterisi gerçekleştirdi.