Genelkurmay, 15 Ekim öğle saatlerinde Azaz civarından atılan bir havan mermisinin Kilis yakınlarındaki bir sınır karakolunun 450 metre doğusuna düştüğünü, patlamadığını açıkladı.

Olayda herhangi bir kayıp yaşanmadığını kaydeden Genelkurmay resmi açıklamasında ''Gelişen durum üzerine, Azaz/Parsa Dağı'ndaki Irak Şam İslam Devleti Örgütü'ne ait mevziilere iki adet Fırtına obüsüyle 4 atış yapılarak mukabele edilmiştir" dedi.

Türkiye, Suriye'den yönelecek saldırılar ve düşmanca eylemlere karşı yeniden düzenlediği angajman kuralları çerçevesinde karşılık vereceğini duyurmuştu.

Bu kurallar çerçevesinde daha önce Suriye ordusuna yönelik misilleme atışları gerçekleştiren Türk Silahlı Kuvvetleri, ilk kez 'Irak Şam İslam Devleti Örgütü'nün hedef alındığını duyurmuş oldu.

Hürriyet Daily News Gazetesi'nin Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş, Genelkurmay'ın resmi açıklamasında doğrudan örgütten bahsetmesinin El Kaide bağlantılı grupların varlıklarının askeri açıdan da teyit edilmesi olarak görülebileceğine dikkat çekerek, ''Teyit ediliyor ve tehdit olarak görüldüğünü ortaya koyuyor. Buna karşı etkili bir askeri operasyon gerçekleştiriliyor. Bu açıklama, bundan sonra da bu tür grupların Türkiye sınırına yönelik hareketlerine aynı şekilde karşılık verileceğinin bir göstergesi olarak görülebilir'' dedi.


Irak'ın 2003'teki IŞİD, 2013 yılı Nisan ayında El Nusra Cephesi'yle birleşme çağrısı yaptı ancak El Nusra'nın kabul etmemesi nedeniyle grup ortak çatı altına girmedi.

IŞİD, kontrolü altındaki bölgelerde Şeriat kanunlarının uygulanmasını amaçlıyor ve El Nusra Cephesi gibi sosyal yardım faaliyetlerinde bulunuyor.

Suriye'nin kuzeyinde Kürt milis gruplarıyla da çatışmaya giren IŞİD'in lideri Ebubekir el Bagdadi.

Muhalif Ulusal Koalisyonu grubu 'Esad karşıtı mücadele yerine kendi konumlarını güçlendirmek için savaşmakla' suçluyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri daha önce El Kaide ya da El Nusra'yla ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştı.