Emre Çalışkan

Türkiye'den Twitter'a girmeye çalışanlar, Samsun ve İstanbul'daki şikâyetler üzerine alınan mahkeme kararları doğrultusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın siteye koruma tedbiri koyduğu mesajıyla karşılaşıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı ve AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, "Bunu bir kere kapatma, yasaklama diye algılamak doğru değil. Bu bir engelleme" diye konuştu.

Akdoğan, kararların mahkemelerin kararları neticesinde alındığını dile getirdi.

BTK’nın açıklamasında ise, sahte olduğu tespit edilen hesabın erişimin engellenmesi talebinin Twitter’a iletildiği fakat şirketin bu karara “kayıtsız” kaldığı belirtildi.

'Başka seçenek kalmadı'

BTK ''vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter’a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır'' diyor.

Twitter ise kapatma kararı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Türkiye’deki kullanıcılarının yanında olduğunu belirterek, “Bir an önce erişimin sağlanacağını umuyoruz” açıklaması yaptı.

Fakat mahkeme kararları Twitter’in kapatılmasından ziyade sadece sahte hesapların kapatılmasını ya da hesaplara erişimin engellenmesini öngörüyor.

Bu noktada, TİB'in hangi yetki ile Twitter’i kapattığı belirsiz.

TİB’in yetki alanı

Meclis’te geçtiğimiz ay kabul edilen İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanuna göre TİB sadece mahkeme kararı ve savcı talebiyle site kapatabiliyor.

Fakat Twitter’a erişimin engellenmesiyle ilgili mahkeme kararı bulunmuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da "Biz Twitter'ın kapatılmasıyla ilgili bir karar vermedik" diye açıklama yaptı.

Türkiye Barolar Birliği Twitter’a erişimin engellenmesine dair kararın acilen kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na itiraz başvurusunda bulundu.

Feyzioğlu, Twitter'a genel bir erişim yasağı konulması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, Anayasa'ya ve internet düzenlemelerini de içeren 5651 sayılı Kanun'a aykırıdır" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, ise CHP’nin TİB hakkında Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuracağını belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Twitter’ın seçimlerin daha sağlıklı ve huzurlu geçmesi için kapatıldığını söylerken, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler "Mahkeme kararları, hukukun üstünlüğü herkes için geçerlidir. Şeriatın kestiği parmak acımaz” diyerek kararı değerlendirdi.

‘Twitter’ın kapatılması hukuka aykırı’

İnternet hukuku uzmanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde hukuk profesörü Yaman Akdeniz yaptığı açıklamada TİB’in Twitter’ı kapatma kararının yetki gaspı olduğunu söyledi.

Akdeniz, mahkeme kararlarını incelediğini belirterek, “Mahkemelerin sitenin tamamını kapatmak için vermiş bir kararları yok. Mahkemeler sadece iki tane sahte profil hesabının kaldırılmasına karar vermiştir” diye konuştu

Akdeniz, “TİB kendisinde olmayan bir yetkiyi kullanarak, kanuna aykırı bir şekilde siteyi kapatmıştır'' dedi.

Akdeniz, TİB’in kararının politik bir eylem olduğunu belirterek, kararın Başbakan’ın “Twitter mwitter, hepsinin kökünü kazıyacağız” açıklamasından sonra gerçekleştiğine işaret etti.

Bu bir sivil itaatsizliktir

İnternet düzenlemeleri konusunda çalışma yapan CHP Bursa milletvekili Aykan Erdemir ise açıklamasında Twitter’a erişim engellenmesinin hukuki bir dayanağı olmadığını kaydetti ve kararın Bursa mitinginin ardından gelmiş olmasına dikkat çekti.

Erdemir, erişimin engellemesinin ardından farklı yollarla birçok kişinin sosyal medya sitesine yönelmesiyle Türkiye’de Twitter kullanımında muazzam bir artış olduğunu belirtti.

CHP milletvekili, Twitter’ın kapanmasının Erdoğan’ın baskıcı idaresine yeni bir örnek olarak kayıtlara geçtiğini savundu.

Erdemir, “Türkiye siyasi tarihinin en büyük sivil itaatsizlik hareketi başladı, milyonlarca vatandaş, gayri meşru ve gayri hukuku bir otoriter uygulamayı tanımadıklarını ortaya koydu” diye konuştu.