Milletvekillerine büyük ayrıcalıkları yasa tasarısında son dakika...

Milletvekillerini trafik cezalarından muaf tutan, kendilerine ve ailelerine ömür boyu kırmızı pasaport hakkı getiren ve kamuoyunda büyük tepki çeken yasa teklifinden BDP, CHP ve MHP imzalarını geri çekti!

CHP ve BDP'den önce MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, milletvekillerine “padişah hakları” getiren yasa tasarısından imzalarını çektiklerini açıklamıştı.

AKP 'VEKİLE KIYAĞIN' ARKASINDA

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, MHP'nin imzasının geri çekmesinin ardından ''Biz attığımız imzanın doğru olduğuna yürekten inanıyoruz, yapılan düzenlemelerin doğru olduğuna inanıyoruz... Biz imzamızın elbette arkasındayız” dedi.

Yine Canikli, CHP ve BDP'nin de imzalarını çekmesine ilişkin ise, ''Bu tür düzenlemeler mutabakatla olmalı. Bir grubun imzası eksik olsaydı zaten TBMM Başkanlığı'na sunulmazdı. Muhalefet imzasının arkasında durmadı. Biz de durumu değerlendireceğiz'' diye konuştu.

Düzenleme ne getiriyor?

GİZLİ BÜTÇE
Milletvekillerinin “temsil niteliği bulunan programları için yapmış oldukları giderler” TBMM bütçesinden karşılanacak.

MEZARA KADAR STATÜ
Bir kez seçilen milletvekili, TBMM üyeliğinin tüm haklarından ölünceye kadar faydalanabilecek

PROTOKOL TERFİSİ
Başkent protokol listesinde 22’nci sıradan 9 basamak yükselecek. 13’üncü sıraya geçerek orgenerallerin üstünde olacak.

AMBULANS GİBİ

Vekillerinin resmi ziyaret ve programlarında araçlarına, ambulans, itfaiye ve takipteki polis araçları gibi geçiş üstünlüğü tanınacak.

KIRMIZI PASAPORT

Sadece görev sırasında kırmızı pasaport kullanan milletvekilleri ve aileleri, teklifle ömür boyu bu haktan yararlanabilecek.

HARÇSIZ RUHSAT
Halen uygulandığı gibi silah ruhsatı alabilecek. Bu ruhsatlarda süre kaydı aranmayacak. Bu belgeler için vergi ve harç alınmayacak.

ERKEN SEÇİM SÜBABI
Maaşlarını 3 aylık peşin almaya devam edecek. Ancak ölüm, Cumhurbaşkanı seçilme ve genel seçimler halinde önceden verilen üç aylık ödenek ve yolluklar geri alınmayacak.

UNVAN KORUMASI
Milletvekillerinin yasak olmayan işleri yaparken “TBMM üyeliği” unvanını kullanamayacakları öngörüldü.