Goran Genel Sekreteri Newşirwan Mustafa’nın yanısıra KYB üst düzey yetkilileri Kosret Resul Ali, Melle Bahtiyar ve Hero İbrahim Ahmed’e gönderildiği öğrenilen mektupta, Tarihin KYB - Goran birleşme beyannamesini yazan elleri kaydedecek” denildi.

 

Mektupta yer alan öneri, her iki partinin gruplarının Irak Parlamentosu ve Kürdistan bölgesi Parlamentosu’yla beraber il meclislerinde de birleşmesini içeriyor. Kürt haber sitesi Rûdaw’a konuşan KYB Başkanlık Meclisi üyesi Ferid Eseserd, bu fikrin yeni olmadığını ancak ilk defa partinin üst düzey bir yetkilisi tarafından resmi bir şekilde bir proje haline getirildiğini belirtti.

 

Eseserd, bu projenin partiler tarafından önemsenmediğini ancak güçlü bir iradenin bu konu üzerinde çalışabileceğini söyledi.

 

KYB Genel Sekreteri Celal Talabani’nin yarıdmcılarına yakın bir kaynak, Behroz Galali’nin projesinin önemsenmediğini doğrulayarak, “Bizim iç sorunlarımız var. Sorunlar giderilince bu öneri de görüşülebilir” dedi.

 

Goran Hareketi’nden bir kaynak ise, önerinin Newşirvan Mustafa’ya iletildiğini ve böyle bir birleşmenin “çok uzak bir ihtimal” olduğunu kaydetti. Kaynak, Newşirvan Mustafa’nın, Biz yeni bir parti kurduk. Goran’a gelen herkese kapımız açıktır” dediğini aktardı.

 

KYB, 2000 yılından sonra liderlik mücadelesine sahne olmuştu. Parti içindeki anlaşmazlık 2005’te yapılan düzenlemeyle daha da artmış ve 2006’da Newşirvan Mustafa liderliğindeki grup partiden ayrılmıştı. Goran, 2009’daki genel seçimlerde KYB’yi geride bırakarak, Kürdistan Demokrat Partisi’nin ardından, ikinci parti olmuştu.