İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kabine toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, üç gencin "hayvanlar tarafından soğukkanlıca kaçırılıp öldürüldüğünü" söyleyerek, "Hamas hesabını verecek" dedi.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zühri ise AFP ajansına yaptığı açıklamada, kendilerine yönelik herhangi bir cezalandırma hareketinin "cehennemin kapılarını açacağını" ifade etti.
16 yaşındaki Naftali Frenkel ve Gilad Şaar ile 19 yaşındaki Eyal Yifraç, son olarak El Halil yakınlarında görülmüştü.

Öğrencilerin El Halil yakınlarındaki Yahudi yerleşimlerindeki dini okullardan evlerine dönmeye çalıştıkları belirtilmişti. Gençlerin cesetlerinin de bu bölgede bir çukurda bulunduğu belirtiliyor.

İsrail, 3 ilahiyat öğrencisinin kaçırılmasından Hamas hareketini sorumlu tutuyor.

'Derin politik sonuçları olabilir'

BBC'nin Kudüs'te bulunan muhabiri Yolanda Knell, ölümlerin derin politik sonuçları olabileceğini söylüyor.

İsrail hükümet sözcüsü Mar Regev, tüm İsrail'in yasta olduğunu söyledi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, bütün ulusun "derin keder" içinde olduğunu belirtirken, "suçlu teröristlerin şiddetle cezalandırılmasında kararlı olduklarını" vurguladı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise hükümet yetkililerini olağanüstü toplantıya çağırdı. Filistin Ulusal İnisiyatif Partisi lideri Mustafa Barguti ise ölümleri 'trajik' olarak tanımladı ancak ölümlerin sorumlusunun İsrail olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, terör eylemi olarak tanımladığı olayı kınadı. Öldürülen gençlerden Naftali Frenkel hem İsrail hem ABD vatandaşıydı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, tarafları gerilimi artırabilecek eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

Operasyonlar sürüyor

Gizli servis Şin Bet, Pazartesi günü yaptığı duyuruda, Hamas militanı olduğu belirtilen Mervan Kavezme ile Amir Ebu Ayşe adlı kişilerin arandığını belirtti. İsrail güvenlik güçlerinin 3 genci bulmak için başlattığı operasyonlarda yaklaşık 400 Filistinli tutuklandı ve çıkan çatışmalarda en az 5 Filistinli öldü.

Son olarak, El Halil'in kuzeyindeki Helhul köyünde çatışmalar yaşandığı haberleri geldi. İsrail ordusunun bütün Helhul bölgesini kuşatma altına aldığı ifade ediliyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, bütün ulusun "derin keder" içinde olduğunu belirtirken, "suçlu teröristlerin şiddetle cezalandırılmasında kararlı olduklarını" vurguladı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kaçırma olayının, Filistin Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki El Fetih hareketiyle Hamas hareketinin Nisan ayında birlik hükümeti kurmak için anlaşmasının sonucunu olduğunu öne sürmüştü.