IŞİD üyesi Hüseyin Ali Şedad

Suriyeli olan Hüseyin Ali Şedad, mühendis olmak isterken kendisini IŞİD’in bombacısı olarak bulmuş.

 

Savaşta korkuyu yenmek için bazı haplar kullandıklarını belirten IŞİD’li, karşılarındaki tankın kendilerine bir kuş gibi göründüğünü ifade etti.

 

Rojava’nın (Batı Kürdistan) Derik kentinde YPG asayişi tarafından yakalanan IŞİD’li, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

 

Önceden ne yapıyordun ve IŞİD’e katılınca hangi görevdeydin?

 

Önceleri Özgür Suriye Ordusu’ndaydım. Daha sonra İslam Devleti’ne katıldım. Görevim de Irak ve Suriye’de patlayıcı hazırlamaktı.

 

Hangi çatışmalara katıldın?

 

Suriye’de Cezaa’da, Irak’ta ise Enbar yakınlarında.

 

IŞİD’e nasıl katıldın?

 

Okulumla ilgilenirken, orduya çağırıldım. Lübnan’a ya da başka bir ülkeye gidemedim. ÖSO’da paralı asker oldum. İslam Devleti’nin gelişiyle de mecubren onlarla bağlantıya geçtim.

 

Gelecekle ilgili planların neydi?

 

Mühendis olmak istiyordum. Durumun böyle olacağını bilmiyordum. Bize şeriat dersleri verildi ve hurilerle kandırıldık. Sonra da silahlı eğitim aldık. Bize savaşmanın şeriat gereği olduğu söylendi. Peygamber’in sünneti olduğu ve onun yolundan gitmemiz gerektiği telkin edildi.

 

Kürtler ve Hristiyanlar’la ilgili neler söylüyorlardı sizlere?

 

Hristiyanlar’ın kafir olduğunu, Kürtler’in de İslam Devleti’ne karşı olduğu için kafir olduğunu söylüyorlardı.

 

Pişman mısın?

 

Beni yakalayan gençlerin bana davranışlarını görünce pişman oldum. Bunu söylemeye de zorlamadılar. Sizin aracılığınızla söylüyorum. Olur da serbest kalırsam da yaşamıma kaldığım yerden devam edeceğim. Zaten IŞİD’in bizi bir daha kabul edeceğini sanmıyorum. Bizim artık karşı tarafla çalıştığımızı düşünüyorlar.

 

Örgütte farklı milletlerden kişiler var mıydı?

 

Çoğunluğu yabancıydı. Çeçen, Afgan, Libyalı, Iraklı, Tunuslu çoğunluktaydı. Çeçenler patlayıcı uzmanıydı. Onlar bizi eğitti. Savşmamızı istiyorlardı, ölünce de şehit olup hurilere kavuşacağımızı.

 

Savaşırken hap kullanıyor muydunuz?

 

Çatışmaya girerken kullanıyorduk. Öyle ki tanklar gözümüzde birer kuşa dönüşüyordu. Kılıçla tank ile savaşmak istiyorduk.

 

Öldürdüğün kişiler oldu mu?

 

7 kişiyi tabancayla öldürdüm. Ama orda başka gençler vardı, insanların kafasını kılıçla kesiyorlardı. Herkesin bir yöntemi vardı. O sırada da uyuşturucu alıyorduk ki herhangi bir his yaşamayalım.

 

Neden ÖSO’dan ayrılıp IŞİD’e katıldın?

 

ÖSO Suriye rejimine karşı savaşıyordu. Durum değişince ben de İslam Devleti’ne katıldım.