Azınlıklara yapılan vurgunun da dikkat çektiği listede, HDP'nin barajı aşma stratejisi doğrultusunda Kürt siyasi hareketinin dışına açıldığı ve Türkiye solunun önde gelen isimlerine seçilebilecek yerlerden yer verdiği dikkat çekiyor.


Bu çerçevede, Adana'da 1. sıradan aday olan Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Rıdvan Turan ve ÖDP'nin kurucularından olan, halen HDP Genel Başkan Yardımcılığı yapan Saruhan Oluç gibi isimler öne çıkıyor.

Listede İstanbul'dan aday olan Dev-Genç'in eski liderlerinden Abdullah Bülent Uluer ve Ankara'dan aday olan, 68 kuşağının önde gelen isimlerinden Aydın Çubukçu da var. Aday profillerinde batı illerinden gösterilen isimler arasında yazarlar, akademisyenler, sanatçılar olması da dikkat çekiyor.

Eş genel başkanlar ve İmralı Heyeti'nden kilit isimler aday



Listede öne çıkan isimlere bakıldığında, İstanbul'da eş genel başkanlardan Selahattin Demirtaş İstanbul 1. Bölge, İmralı Heyeti'nin kilit isimlerinden Pervin Buldan İstanbul 3. Bölge ilk sıradan adaylar. Öcalan'la yürütülen müzakerelerin kilit isimleri, İmralı Heyeti'nden Sırrı Süreyya Önder Ankara, İdris Baluken ise Diyarbakır'dan ilk sıralardan aday gösterildiler. İstanbul 1. Bölge 2. Sıradan aday olan İslamcı kadın yazar Hüda Kaya da dikkat çeken adaylardan.

Eş genel başkan Figen Yüksekdağ Van'da ilk sırada yer alırken, Leyla Zana Ağrı'da ilk sırada yeniden aday oldu.



Aday gösterilmeyeceği söylentileri dolaşan ve HDP'nin İslami kanadında anılan Altan Tan, Diyarbakır 5. sıradan aday oldu. Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Ezidi aday Feleknas Uca da Diyarbakır'da 4. sırada yer aldı. Seçilme şansı yüksek görülüyor. Eski Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ise bu kez Şanlıurfa'dan aday. Adana'da Meral Danış Beştaş 2. sıradan aday olurken, SHP ve CHP'nin bir dönem öne çıkan siyasetçilerinden Celal Doğan uzun süre belediye başkanı olarak görev yaptığı Gaziantep'te ilk sırada.

Aday olması için HDP'nin ikna etmeye çalıştığı söylenen Hatip Dicle'nin ismi listelerde görülmezken, konuyla ilgili parti içinde "Dicle'nin kendi isteğiydi" yorumları yapıldı. 'CHP'nin kalesi' İzmir'de bu kez Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü' ilk sırada. İzmir'den aday olan bir başka önemli isim de eski İstanbul belediye eş başkan adayı ve halk müziği sanatçısı Pınar Aydınlar.

Adalet ve Kalkınma Partisi kurucularından Dengir Mir Mehmet Fırat, Mersin'de ilk sıradan aday gösterilirken, HDP'nin ilk defa seçimlerde kendini göstereceği Antalya'da ilk sırada Saruhan Oluç var.

Adayların yarıya yakını kadın

Dikkat çeken bir başka konu da kadın adayların sayısı. HDP listesinde toplam 543 adaydan yaklaşık 270'i, yarıya yakını kadınlardan oluşuyor. PKK"nin kurucularından Kemal Pir'in yeğeni Ziya Pir Diyarbakır'dan, Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan Urfa'dan 2. sıradan aday.

Azınlık adaylar ve Aleviler öne çıkıyor

Alevi örgütlenmelerinde yönetici olan üç aday listede: Hübyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı
Mülsüm Doğan.