RADİKAL Gazetesinin araştırma yazısına göre,Türkiye’yi sarsan komutan ölümlerinin üzerindeki sır perdesi, eski Tunceli Alay Komutanı Kazım Çillioğlu hakkında hazırlanan Adli Tıp raporuyla aralanmaya başladı. 1994’te lojmanında ölü bulunan ve ‘intihar ettiği’ öne sürülen Çillioğlu’nun Haziran 2011’de açılan mezarından alınan örnekler üzerinde inceleme yapan Adli Tıp Kurumu, saç köklerinde arseniğe rastlandığını, kürek kemiğinde kurşun yarası olduğunu ve kaburgalarında kırık tespit edildiğini açıkladı.

Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürüttüğü 1994 yılında lojmanında ölü bulunan Çillioğlu’nun intihar ettiği ileri sürülmüştü. Çillioğlu’nun mezarını açtıran Malatya Özel Yetkili Başsavcı Vekili Özden Doğan, 150’nin üzerinde kişinin ifadesine başvurdu. Savcılık talimatıyla, Çillioğlu’nun Düzce’deki mezarından alınan örneklere ilişkin incelemelerini tamamlayan Adli Tıp Kurumu, raporunu savcıya gönderdi. Bu arada, soruşturma kapsamında savcılık talimatıyla dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş’in Ankara’da nöbetçi savcı tarafından ifadesinin alındığı öğrenildi. Çillioğlu’nun oğlu Gökhan Çillioğlu, bu davayı birçok kez gündeme getirdiklerini anımsatarak, “Mezar açıldığı zaman görebildiğimiz kadarıyla kürek kemiğinde delik, sağ kaburgalarında da kırıklar vardı” dedi ve ekledi: “Adli Tıp raporu elime ulaşmadı. Ancak çok ciddi bir soruşturma yürütülüyor. Rapor, özel yetkili savcılığın elinde ve titiz bir şekilde soruşturuluyor. Olumlu bir sonuç çıkacacağına eminim, sabretmemiz lazım.”

DAVA KAPATILMIŞTI

Ölü bulunduktan sonra otopsisi yapılarak “intihar ettiği” sonucuna varılan Çillioğlu ile ilgili dosya, sivil savcı tarafından askeri savcıya devredildi. Askeri savcı, ‘Kovuşturmaya gerek yok’ diyerek soruşturmayı kapattı. Gökhan Çillioğlu’nun başvurusu üzerine soruşturma yeniden açıldı ve halen Malatya’da devam ediyor.


O KAZA MİLAT OLDU

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’i Diyarbakır’a götürmek üzere Ankara’dan kalkan askeri uçak, 7 dakika sonra düştü. Bitlis yaşamını yitirdi.
JİTEM Gruplar Komutan Vekili Kıdemli Binbaşı Ahmet Cem Ersever olay yerine ilk gelenlerdendi. 17 Mart 1993’te JİTEM’deki görevinden istifa etti. Daha önce bir kısmını itirafçı olarak çalıştırdığı kişilerden bir ekip kurup Bitlis cinayetini soruşturmaya başladı.

Ersever, uçağa binmesi gerekirken son anda vazgeçen Çillioğlu’ndan şüphelendi. Çillioğlu’nu gayriresmi sorguya çektiği iddi edildi. Sorguda Çilliloğlu’nun Ersever’i ikna ettiği ileri sürülüyor.

Ersever, Bitlis olayıyla ilgili olarak elde ettiği bilgilerle ‘Şam’daki Kemancı’ isimli bir kitabın hazırlığına girişti. Yayıncısıyla görüştükten sonra kayboldu. 4 Kasım 1993’te Ankara Elmadağ’da ölü bulundu.

Ersever’in, Yeşil’in ekibi tarafından sorgulandığı belirtiliyor. Bu sorguda Ersever’in belgelerin Neval Boz’da olduğunu söylediği ileri sürülüyor. Aynı günlerde bu kez Boz’un cesedi bulundu.

İTIRAFÇI NASIL HORTLADI

Ersever’i sona sürükleyen önemli kişilerden birinin, ortağı PKK itirafçısı Mustafa Deniz olduğu iddia ediliyor. Deniz’in de Ersever’den sonra öldürüldüğü açıklanmıştı. Ancak Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen JİTEM davasına 2010’da gelen Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı yazısında Deniz’in 18 Mart 2009 tarihinde istifa ettiği belirtiliyor.

Ersever’in ekibinde olduğu belirtilen bir diğer isim ise JİTEM elemanı Kemal Uzuner’di. Bu kişinin, Ersever’in elinde bazı belgeler olduğunu JİTEM’e ihbar ettiği ileri sürüldü. Uzuner, Veli Küçük’ün Batı Trakya Dergisi’ndeki ortağıydı.

VE ÇİLLİOĞLU DA ÖLDÜ

Ersever ekibinin tasfiye süreci Çillioğlu’na uzandı. İddiaya göre, Çillioğlu, Yeşil ve ekibi tarafından sorgulanıp öldürüldü. Sorguda Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile birlikte Mustafa Deniz, Kemal Uzuner’in de olduğu söyleniyor.

HEPSI DA OLAN O MESHUR EKIP !

EŞREF BİTLİS
1993’te Jandarma Genel Komutanı olan Eşref Bitlis, özellikle ABD’nin Çekiç Güç’üne karşı açıklamalarıyla öne çıktı. 17 Aralık 1992’de Çekiç Güç’e bağlı ABD savaş uçaklarının Irak’ın Selahattin kentine gitmekte olan Bitlis’in helikopterine taciz uçuşu yaptığı ortaya çıkmıştı. Bitlis’in komutanlığı döneminde JİTEM’in kurularak yargısız infazların yapılmasına karşı çıktığı da iddia edilmişti. Bitlis, 17 Şubat 1993’te nedeni bilinmeyen bir şekilde düyen askeri uçakta yaşamını yitirdi.

RIDVAN ÖZDEN
Bitlis’in ekibinde yer aldığı belirtilen Mardin Jandarma Alay Komutanı Rıdvan Özden’in, JİTEM’in uyuşturucu faaliyetlerinin üzerine gittiği belirtiliyor. 12 Ağustos 1995’te alnından vurularak hayatını kaybetti. Eşi Tomris Özden, JİTEM’i işaret etti. Mezarı 17 yıl aradan sonra otopsi için haftaya açılacak.

BAHTİYAR AYDIN
Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın, 22 Ekim 1993 tarihinde Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binası önünde vuruldu. Suikastın PKK’ca gerçekleştirildiği açıklandı. Yüksekova Çetesi soruşturması kapsamında sorgulanan bir itirafçı, Aydın’ı JİTEM’in öldürdüğünü ileri sürdü.