Haber Merkezi




Suikastın olası faillerinin başında, bir süredir Kürt milislerle çatışma halinde olan El Kaide bağlantılı İslamcı militanlar geliyor.

Kürt milis hareketi Halk Savunma Birlikleri YPG, Suriye rejimiyle savaş halindeki El Nusra Cephesi ve Özgür Suriye Ordusu'na karşı seferberlik ilan etti.


Çatışmalar sürüyor


Huso'nun sabahın erken saatlerinde, Korniş semtindeki evinden çıkıp bindiği aracında patlayan bombayla öldürüldüğü belirtiliyor.

60 yaşındaki Kürt politikacı, bölgede tanınan bir isimdi ve Suriye'deki Esad rejimi tarafından birçok kez hapsedilmişti.


Eski komşusu Mesud Akko, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, "Huso, Esad rejiminin pençesinden kurtulmuş birleşik bir Suriye içinde Kürtlerin haklarının arayışındaydı" diye konuştu. Saldırının failinin belli olmadığını belirten Akko, parmakların İslamcı militanları işaret ettiğini belirterek, "Onlar Kürtleri hedef alıyor" dedi.

Suriyeli Kürtlerin milis gücü YPG

ANF'ye konuşan gazeteci Berfin Hezil, patlamanın, aracın birkaç metre ilerlemesinden sonra meydana geldiğini söyledi. Hezil, baş şüphelinin El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi olduğunu dile getirdi.


Huso'nun öldürülmesinin ardından YPG, El Nusra Cephesi'nin saldırılarına Özgür Suriye Ordusu'na bağlı taburların katılmasıyla savaşın "yeni bir boyuta ulaştığını" belirterek, "eli silah tutan herkesi bölgelerini savunmaya" çağırdı. Açıklamada, "Kürt halkının menfaatlerini korumak için seferberlik ilan ediyoruz" denildi.


YPG, Esad rejimine karşı savaşan Suriye Muhalifleri Ulusal Koalisyonu ile Özgür Suriye Ordusu'na yaptıkları çağrıların yanıtsız kaldığını savunuyor. Hatta, Özgür Suriye Ordusu komutanlarının Suriye'nin diğer bölgelerindeki savaşçıları Kürtlerle savaşmak için Derik, Kamışlı, Afrin ve Halep bölgelerine çağırdığı iddia ediliyor.


Açıklamanın ardından Salı gününü Çarşambaya bağlayan gece, Türkiye'nin sınır kenti Ceylanpınar'a bitişik Suriye kenti Rasulayn'dan (Serêkaniye) şiddetli çatışma sesleri duyuldu.

Geçen haftalarda Rasulayn'daki çatışmalar Ceylanpınar'a da sıçramıştı.


Türk medyasındaki haberlerde, YPG üzerinde en etkin güç olan Demokratik Birlik Partisi PYD'nin lideri Salih Müslim
'in geçen hafta Türk yetkililerle görüşerek gelişmeleri değerlendirdiği belirtiliyordu.


Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise PYD'nin Suriyeli muhalif gruplarla "organik" ilişki içine girmesini istediklerini söyledi.