Türk basınına atıfta bulunarak, PKK militanları tarafından Türkiye'de 13 IŞİD militanının yakalandığını yazan gazete, “Türkiye'de yasak olan PKK, Türkiye'nin çeşitli kentlerinden Suriye gitmeye çalışan IŞİD sempatizanlarını  Hakkari'de yakaladı. Türk polisinin yapması gerekeni, ancak yapamadığını ya da yapmak istemediğini PKK yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

GECELERİ PKK YÖNETİYOR

"Uzun zamandır Türk devleti Hakkari'yi sadece gündüzleri yönetiyor, geceleri ise PKK" diye yazan Die Welt değerlendirmesinde, "Barış süreci nedeniyle çatışmalar yaşanmaması, PKK'ya Suriye'de Kürt bölgesi oluşumu için savaşma fırsatı verdi. Irak ve Suriye'de yaşanan kargaşa ve vahşet Kürtlere yaradı. Uzun vadede bir Kürt devletinin kurulması için tarihi fırsat çıktı. Kürtler bunu değerlendirmek istiyor. Üstelik burası, Kuzey Irak'taki otonom Kürt bölgesinden daha büyük" ifadelerine yer veriyor.

KÜRTLERİN TOPRAK TALEBİNDEN VAZGEÇMESİ İMKANSIZ

Analizde, "Kürtlerin Türkiye'den toprak talebi umudundan kalıcı olarak vazgeçmeleri imkansız.  Bir gün, Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerlerin yönetiminde söz sahibi olmak isteyecektir. Hakkari'de yaşanan olay bize Kürtlerin 'Buralardan biz sorumluyuz, burası Kürdistan' mesajını vermek istiyor" denildi.

DIŞ POLİTİKADAKİ HATA BU NOKTAYA GETİRDİ

Suriyeli sığınmacılarla Türkler arasında gerilimlerin artmaya başladığına dikkat çekilen analizde, bölgede yaşanan krizde Türk dış politikasındaki yanlışların etkili olduğu öne sürülüyor.

Analizde Türk dış politikasına ilişkin "Esad rejiminin devrilmesi için aşırı dinci gruplara destek verildi. 'İleride nasıl olsa aşırı dincileri frenleyebiliriz' düşüncesi vardı. Artık Türk güvenlik birimleri IŞİD'e karşı daha katı ve silah da gönderilmiyor. Ancak, bir kez olan oldu. Fakat, IŞİD tarafından acımasızca işlenen terör, İsaril'i kolayca eleştiren Ankara tarafından eleştirilmiyor. İsarail Hitler'le kıyaslanırken, IŞİD konusunda 'fakat' ve 'ama' ile başlayan cümleler kuruluyor. Yeni seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD'i bir kez olsun 'terörist' diye nitelendirmedi" görüşlerine yer veriliyor.