Davutoğlu, Dersim'de yaşananları "katliam" olarak tanımladı ve "Dersim modern bir Kerbela'ydı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanken Dersim için özür dilediğini hatırlatan Davutoğlu, "Çok sembolik gibi gelebilir ama zihniyet değişimine işaret eder, 15 yıl içinde bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakanı devlet adına, Dersim dolayısıyla bütün Alevilerden ve vatandaşlarımızdan özür diledi" şeklinde konuştu.

Başbakan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü o katliam kime karşı yapılmış olursa olsun gerçekten bir Kerbela idi. Modern bir Kerbela idi. Biz ona açık yüreklilikle karşı çıktık. Bir tek canın, bir tek tenindeki tek bir tüy zarar görecekse bizim için her makam ve her mevki boştur."

'Din dersini tartışalım'

Başbakan konuşmasında din dersinin zorunluluğu tartışmalarına da değindi ve "Hepimizin söyleyeceği değerler var. İşte burada Din Kültürü ve Ahlak derslerine kısaca girmek istiyorum. Eğer herhangi bir mezhep, din bu derslerde tahkir ediliyorsa, gerçekten bu dersleri kaldıralım. Aşağılanıyorsa, kötüleniyorsa, ötekileniyorsa; 'şu mezhepten olan dinin dışındadır, dine mensuplar şöyledir' işte o anda nefret kültürü doğar" dedi.

Davutoğlu, din derslerinin açık yüreklilikle tartışılması fikrinde olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı: "Ama ben isterim ki her Sünni Hacı Bektaş-ı Veli'yi okusun, her Alevi'de Emir Sultan'ı Mevlana Celaleddin-i Rumi'yi okusun. Bunda bir yanlışlık olduğu kanaatini taşımam. Bunu da açık yüreklilikle tartışalım, ama tabuları yıkalım zihnimizde. 'Bir şey dini bir öz barındırıyorsa, bu çağdaşlığa ve Aleviliğe aykırıdır' dediğiniz anda o anda dergahtan koparsınız, ikrardan koparsınız."

Davutoğlu ayrıca, Hazreti Mevlana'nın türbesine ve Hacı Bektaş-ı Veli türbesine girişler için bundan sonra para alınmayacağını sözlerine ekledi.