CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili, kafasında bazı adaylar olduğunu belirterek, 'Kabul ederse kadın aday çıkarmayı uygun görüyorum' dedi.

Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK televizyonunda canlı yayınlanan, programda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı.

Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşmesi hatırlatılarak, 'Bu yasama döneminde yeni bir anayasa yapma olasılığı ortadan kalktı mı?' sorusunu yanıtlarken, anayasanın cumhuriyet tarihinin en çok tartışılan yasalarından olduğunu belirtti. En özgürlükçü anayasanın 1960 Anayasası olduğunu, 1980 Anayasası'nın ise 70-80 maddesinin değiştirildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, seçim meydanlarında daha özgürlükçü, daha demokratik bir anayasayı taahhüt ettiklerini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, 'Daha özgür, daha demokratik bir anayasayı yapalım, hukukun üstünlüğünü egemen kılalım bu coğrafyada. Biz, kendi ülkemizde hukuku başka yerde aramayalım, adaleti kendi ülkemizde anayasal güvence altına alalım, bunu söyledik' diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ADAYIMIZ KADIN

Cumhurbaşkanlığı için adayları olup olmadığının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, adaylarının olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, bu adayları kimsenin bilip bilmediğinin sorulmasına karşılık ise kafasında bazı isimler olduğunu ifade etti. Adayın kadın mı erkek mi olacağı sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, aklında kadın adayın da erkek adayın da olduğunu bildirdi. Kılıçdaroğlu, 'Gönlünüz kadından yana mı?' sorusunu ise 'Kabul ederse kadın aday çıkarmayı uygun görüyorum' diye yanıtladı.Önceliğin kadın adayda bulunduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylarının saygınlığı olan, iyi eğitimli, çağdaş Türkiye'yi temsil edecek, birikimli, toplumun bildiği, kendisini tanıtınca güven veren bir insan olacağını ifade etti.

"ÜYELİK BAŞVURUSU YAPARLAR, KABUL EDİLİR"

Mustafa Sarıgül'ün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olup olmayacağı sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu, buna kendilerinden önce Sarıgül'ün karar vereceğini bildirdi.

Sunucunun, Sarıgül ile görüştüğünü belirterek, Kılıçdaroğlu'nun, kendisiyle 7-8 bin kişiyi davet etmesi halinde gidebileceklerini söylediğini ifade etmesi üzerine Kılıçdaroğlu 'Üyelik, dilekçe verilir, biz de üyeliği alır kabul ederiz' dedi.

'Sarıgül'le ben İstanbul'u alırım diyor musunuz?' yönündeki soruya Kılıçdaroğlu, 'Niye olmasın' cevabını verdi.

TEKİN ADAY OLABİLİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in, 'Ben aday olacağım' demesi halinde ona İstanbul'u teslim edip etmeyeceğinin sorulmasına karşılık Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

'Kim olursa olsun, belediye başkanlarımıza şu açıklamayı yaptım, adayları iki yöntemle belirleyeceğiz. Bir, kamuoyu yoklaması yapacağız, iki örgüte soracağız ve eğilim yoklaması yapacağız. İkisini birleştireceğiz. Bütün üyelerin katılımıyla, delegelerin değil. İstanbul'da 20 bin üyemiz varsa 20 bin üyemiz gelecek, listeleri göndereceğiz. Oyunu kullanacak. İki, kamuoyu yoklamaları yapacağız. Şu anda görevde olan belediye başkanlarımız için de geçerli bir kuralımız bu. Biz bu kuralı geçen Mayıs'ta belirledik ve buna göre yol yöntem izliyoruz.'

'(Bu benim yakınım, şu benim akrabam, şu dayımın oğlu, bunu biz belediye başkan adayı yapalım) yok. O dönemi kapattık, o dönem bitti' diyen Kılıçdaroğlu, halkın sevdiği, güven duyduğu, örgütün benimsediği kişilerle yola çıkacaklarını vurguladı.