Cemal Bozoğlu seçimlere Yeşiller Partisi ile katılıyor. Bozoğlu, "Şansımız iyi, seçim bölgem oldukça geniş ve buradaki Türk göçmenlerin oylarına güveniyorum. Belki ilk deva CSU'nun 56 yıllık iktidarının değismesi söz konusu" dedi.

 

Bugüne kadar Bavyera parlamentosunun hiç yabancı kökenli vekilli olmadığını söyleyen Bozoğlu, "Bavyera halkının yüzde yirmisinin göçmen olmasına rağmen, parlamentosu bugüne kadar hiç bir göçmen vekilli görmedi. Çok ilginç bir durum ve demokratik açısından büyük bir eksiklik. Bu dönemde kıracağımıza inaniyorum ve umut ediyorum. İlk kez göçmen kökenli birisi Bavyera'nın parlamentosuna girmeye sağlayacak. Bu bizim ihtiyacımızdır" dedi.

 

1961 İstanbul doğumlu olan Cemal Bozoğlu, lise eğitiminden sonra 1979'da bir işçi ailesinin çocuğu olarak 17 yaşında Augsburg'a geldi. 1980'inci yıllarından beri Alman siyasetinde yer alan Bozoğlu, "Türkiye 80'lerde çalkantılı bir süreç yaşıyordu. Herkes bir politik tercih yapıyordu. 17 yaşıma rağmen ben de politikleşmiştim. Almanca öğrendim ve sonra Türkiye'de 12 Eylül darbesi oldu. O dönemde arkadaşlarımın insan hakları açısından kötü durumları olduğunu öğrendim ve Almanya'da Yeşiller Partisi'ne katılmaya karar verdim. Demokratik bir solcuydum ve Yeşiller Partisi ile düşüncelerimizin çok paralelleri olduğunun farkındaydım" dedi.

 

Kendisini bir 'Anadolulu Svabyalı' olarak hissettiğini söyleyen Bozoğlu, "Cem Özdemir gibi kendimi bir Anadolu Svabyali olarak hissediyorum. Hem Anadolu'da, hem Svabya'da büyüdüm. Ancak Cem'in ne kadar Anadolulu olduğunu bilmiyorum. Ben beş sene Sivas'ta yaşadım ve o deyimi daha çok hak ettiğimi düşünüyorum" dedi.

 

Entegrasyon sorununa dair Bozoğlu, "İki taraflı bir olay, iki tarafın eksikleri var, ve sorunlarımızın kaynağı odur. Uzun bir süre geçici olarak buradaydık ve Alman politikası ona göre hareket ediyordu. Hem Almanlar bizi öyle gördü, hem biz kendimizi öyle gördük, sıkıntılarını bugün görüyoruz" dedi.