AKP’nin 24. dönemde parlamentoda yer alan ve aralarında eski bakanlar Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Zafer Çağlayan’ın bulunduğu 10 milletvekili aday olmayacağını daha önce açıklamıştı. 95 milletvekili ise listelerde değerlendirilmedi.

Böylece AKP’nin Meclis Grubu’nda bulunan 312 milletvekili arasında toplamda 175’i liste dışı kalırken, 137 milletvekili tekrar aday gösterildi. Liste dışı kalanlardan biri de Cumhuriyet rejimi için ‘90 yıllık reklam arası bitti’ şeklinde attığı tweet nedeniyle tepki çeken Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu.

AKP’nin 550 adayından 451’i erkek, 99’u ise kadın oldu. Bir önceki seçimde kadın aday sayısı 78’di ve bunların sadece 45’i seçilebilmişti. Bir önceki dönemde olduğu gibi, bu listede de meslek dağılımında hukukçular ağırlıklı olarak yer aldı.

Erdoğan’ın damadı listede

AKP aday listelerinde sürpriz isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak oldu. Adı, aday adayları arasında hiç gündeme gelmeyen Berat Albayrak, İstanbul 1. Bölge 6. sıradan aday gösterildi. Aday adaylığı kampanyaları boyunca adı çokça anılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek ise listeye giremedi. Listelerin tamamlanmasına sayılı günler kala Melih Gökçek’in, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile girdiği sert polemik sonrası Osman Gökçek’in liste yer alıp almayacağı oldukça merak ediliyordu.

AKP listesinde ilgi çeken adaylardan biri de Fatma Varank oldu. İstanbul’dan aday olan Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından Mustafa Varank’ın kuzeni. Fatma Varank, Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştı. 2012-2013 yılları arasında da Ankara 1. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyon Üyeliği görevi esnasında Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi İmar Planlarına onay veren isimler arasındaydı.

Hükümet üyeleri liste başı

3 dönem kuralına takılmayan hükümet üyeleri ise, aday listelerinde ilk sıralardan yer aldı.

Ahmet Davutoğlu
, Konya birinci sıradan aday olurken, çözüm sürecinde hükümet kanadını temsil eden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da Ankara 1. Bölge ilk sıradan aday gösterildi. Yüksek Seçim Kurulu’na sunulan kesin listeye göre, bazı bakanların seçim bölgelerinde de değişikliğe gidildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep, Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan Antalya’dan aday gösterildi. Elvan, 24. dönemde Karaman milletvekiliydi.

Bursa’da, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan boşalan yere Sağlık Bakanı ve Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu aday yapıldı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Diyarbakır, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Eskişehir, İçişleri Bakanı Efkan Ala Erzurum, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam Sakarya, Sanayi ve Bilim Bakanı Fikri Işık Kocaeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce İstanbul 1. Bölge, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır da İstanbul 2. Bölge ilk sıradan aday gösterildi.

Danışmanlar Meclis yolunda

Davutoğlu’nun danışmanları da listelerde yerlerini aldı. Ali Sarıkaya İstanbul, Ertan Aydın ve Vedat Bilgin Ankara, Taha Özhan Malatya’dan seçilecek sıralardan aday gösterildi. Davutoğlu’nun başdanışmanlarından Ertan Aydın daha önce de Erdoğan’a danışmanlık yapmıştı.

Gazeteciler
Orhan Miroğlu Mardin, Muhsin Kızılkaya Mersin, Markar Esayan, Hüseyin Yayman, Mehmet Metiner ve Mahmut Övür İstanbul, Nuri Elibol Ankara ve Şamil Tayyar Gaziantep’ten listeye girdi. Son dönemde adı oldukça ön plana çıkan gazetecilerden eski Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk ise listede yer bulamadı.

AKP’nin seçim şarkılarında imzası olan Uğur Işılak İstanbul 3. Bölge 9. sıradan, eski Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek ise Burdur 1. sıradan aday gösterildi. CHP Genel Başkanlığı döneminde Deniz Baykal’a en yakın isimler arasında sayılan Savcı Sayan’ın, AKP İzmir 2. Bölge 7. sıradan aday gösterilmesi sürpriz olarak nitelendi.

Eski bakanlardan Edip Safter Gaydalı Bitlis’ten, Mehmet Salim Ensarioğlu Diyarbakır’dan, eski milletvekilleri Mehmet Emin Ekmen Batman’dan, Feyzi Berdibek Bingöl’den, Haşim Haşimi, Abdurrahman Kurt, Ali İhsan Merdanoğlu da Diyarbakır’dan aday gösterildi.