Kongo Ulusal Hareketi'nin kurucusu ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin ilk başkanı Patrice Lumumba'nın ölümünde İngiliz istihbaratının rol oynadığı hatta emri verenin o dönemin İngiliz Dış İstihbarat Servisi Birimi çalışanlarından Daphne Park olduğu iddia edildi. İddiaya göre, Daphne Park 1959 ve 1961 yılları arasında Leopoldville şehrinde çalıştığı sırada saldırıyı organize etti. 

İngiliz politikacı Lord David Edward Lea, Lumumba'nın öldürülme emrini 1961 yılında İngiliz İstihbaratı görevlisi Daphne Park'ın verdiğini söyledi.

London Review of Books'a mektup yazan Lord David Edward Lea, Daphne Park'la ölmeden önce yaptıkları bir sohbet sırasında, Park'ın suikasti planlayanların kendileri olduğunu itiraf ettiğini yazdı. 

Lord Lea, istihbarat için çalışan bayan Daphne Park'la kahve içtikleri bir sırada Lumumba'nın kaçırılması ve ölümü ile ilgili sorular sorduğunu kendisininde bu suikastte rolü olduğunu kabul ederek, "Biz yaptık", "Ben organize ettim" diye cevap verdiğini söyledi. 

Ajan Daphne Park'ın, Kongo'ya bu operasyon için özel olarak gönderildiği düşünülüyor. 

Lord Lea, Kongolu bağımsızlık liderinin öldürülme sebebinin ise bugün değeri 54 trilyon doları bulan koltan ve kobalt gibi değerli madenlerin Rusların eline geçmesinin istenmemesi olduğunu söyledi. 

30 Haziran 1960'ta Belçika'dan bağımsızlığını kazanan Demokratik Kongo için mücadele eden Lumumba'ya karşı Belçika ve ABD o dönem birlikte hareket ediyordu.

LUMUMBA İKTİDARDA

1959 yılında Belçika'nın Kongo'ya beş yıl içinde bağımsızlığının verilmesini içeren bir planı açıklaması sonrasında yapılan seçimleri Lumumba'nın kuruculuğunu üstlendiği Kongo Ulusal Hareketi kazanmıştı.

Kongo Ulusal Hareketi 23 Haziran 1960'da ilk hükümeti kurmuş, Lumumba başbakan ve Joseph Kasavubu devlet başkanı olmuştu.  Başkan olarak açıklanmasının sonrasında ülkede büyük iç savaş patlak vermişti. Birleşmiş Milletler Birlikleri'nin bölgeye gelmesine rağmen karışıklıklar sürmüş ve Lumumba, Sovyetler Birliği'nden destek istemişti. 

CUNTA İŞ BAŞINDA

14 Eylül'de Albay Mobutu Sese Seko önderliğindeki ve Kasavubu tarafından desteklenen bir askeri cunta yönetimi ele geçirilmişti.

Lumumba, 1 Aralık 1960'da Mobutu'ya bağlı birlikler tarafından tutuklanmıştı. Patrice Lumumba tutuklu bulunduğu başkentteki hapishaneden alınarak siyasi alandaki baş düşmanı Tshombe'nin emrinde bulunan Katanga bölgesine sevk edilmişti.

Lumumba'nın 17 Ocak 1961 yılında infaz edilerek öldürüldüğü söylenmişti.

BELÇİKA KABUL ETTİ

Şubat 2002'de Belçika hükümeti Lumumba'nın öldürülmesinde payı olduğunu kabul eden bir açıklama yaptı. Ayrıca, ABD hükümeti de Lumumba karşıtlarına para ve politik destek yardımında bulunduğunu kabul etti. 

MADEN ZAFERİ ABD'NİN

Kongo'dan çıkan değerli madenlerin başında koltan geliyor. Elektronik alet yapımında kullanılan koltanın daha çok ABD'de işlendiği biliniyor. Koltanlar daha çok cep telefonu, DVD oynatıcı, Playstation gibi yüksek teknoloji ürünlerinde kullanılıyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Kongo’da çıkan çatışmalarda 5 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor.