Salgın, Amsterdam’ın 70 km batısındaki Biddinghuizen çiftliğinde tespit edildi.

Beslenme güvenliğinden sorumlu Hollanda kuruluşu NVWA, üç kilometrekarelik bir alanda üç çiftliğin daha gözetim altına alındığını belirtti. Sağlık yetkilileri, on kilometrekarelik bir alanda kümes hayvanı taşımacılığı ve ürünlerini yasakladı. 



Testler sonucunda ördeklerin H5N8 virüsü taşıdığı tespit edildi. Yetkililer bu kuş gribi virüsünün son derece bulaşıcı olduğunu ve virüsü taşıyan kuşların yüzde 30’unun öldüğünü belirtti. İnsanlar için ise çok tehlikeli olmadığı ifade edildi. 

Hollanda Kasım ayı içerisinde, kuş gribinin yayılmasını engellemek için tedbirlerini arttırdı. Bu tedbirler, çok sayıda kümes hayvanı ve bini aşkın yabanı kuşun telef olması ardından alındı. Rotterdam’da bir parkın hayvanlara ayrılan bölümü, suda yaşayan kuşlara virüs bulaşması nedeniyle kamuoyuna kapatıldı. Kasım ayı başında Amsterdam yakınındaki Markermeer gölü kıyılarında 1.250 yabanı kuş ölü bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre H5N8 virüsü, Avrupa’nın on ülkesinde tespit edildi. Bunların, Danimarka, İsveç, Almanya, Avusturya, Hırvatistan, Macaristan, Hollanda, Polonya, Rusya ve İsviçre olduğu bildirildi.