Almanya'nın Köln kentinde muayenehanesi bulunan Doktor Özkan Seymen, Akdeniz ülkelerinden gelen her üç kişiden birinde Hepatit B virüsü bulunduğunu söyledi. Seymen, pek çok kişinin bu virüsü taşıdığını bilmeden ve hiçbir rahatsızlık hissetmeden yaşadığını ifade etti. Hastalığın bazı kişilerde ise belirtilerle kendini gösterdiğini dile getiren Doktor Özkan Seymen, “Sonunda siroz ve karaciğer kanseri olma riski var" dedi.

Seymen şu bilgileri verdi: "Hepatit B karaciğer tahribine yol açan bulaşıcı bir hastalıktır. Hepatit B'nin belirtileri arasında aşırı yorgunluk, bulantı ve kusma, idrarın koyulaşması, karaciğer bölgesinde hassasiyet, gözlerin ve cildin sarı olmasını sayabiliriz. Hepatit B'nin tedavisi mümkündür. Ancak tedavi bir kaç yıl sürebilir.

VÜCUT SIVISI VE KAN YOLUYLA BULAŞIR

Hastalık, vücut sıvıları ve kan yoluyla bulaşır. Tıraş olurken, manikür ve pedikür yaptırırken kullanılan aletlerden bulaşma riski söz konusudur. Uyuşturucu bağımlıları bir şırıngayı birlikte kullandıklarında veya cinsel ilişki yoluyla da başkalarına geçebilir. Hamile bir kadın Hepatit B virüsü taşıyorsa doğum esnasında ve sonrasında bebeğe bulaşma riski vardır. Bu durumda bebeğin doğumdan hemen sonra aşılanması gerekir. Hepatit B'den en iyi korunma yolu aşıdır. Aşı üç aşamada yapılır. İlk aşıdan 4 hafta sonra ikinci, 6 ay sonra ise üçüncü aşı yapılır. Almanya'da aşı 18 yaşına kadar ücretsizdir. Yapılan iş gereği işveren de aşı ücretini karşılayabilir. Diğer kişiler aşının ücretini kendileri üstlenirler. Aşıdan 10 yıl sonra vücuttaki antikora bakılır. Antikor yeterli değilse aşı tekrarlanır."