İngiliz Daily Mail gazetesindeki habere göre, açık ameliyat ya da operasyon gerektirmeyen tedavi yöntemiyle hasta ertesi gün taburcu olabiliyor. Kanserli dokuyu dondurucu soğukta yok eden tedavi, böbrekteki tümörü çapı yaklaşık 60 milimetreden  küçük olan hastalarda ve açık ameliyat yapılması çok riskli olan durumlarda uygulanabiliyor.

Gazetenin İngiliz Girişimsel Radyoloji Topluluğu’nun araştırmasına dayanarak verdiği haberde, içi boş iğneler yardımıyla hastanın tümörlü dokusuna verilen eksi 150 derecedeki ‘argon’ gazı kanserli dokunun donmasını ve yok olmasını sağlıyor. Hastanın ertesi gün taburcu olabildiği tedavi yönteminde enfeksiyon kapma ya da kanama gibi yan etkiler de görülmüyor. Kemik ve prostat kanseri için de çare olabilecek

Kanser için yeni bir tedavi alanı yaratan yöntemde, X-rays’e benzer tarayıcıların kanseri erken evresinde tespit edebildiğini belirten Southampton Üniversitesi’nden Dr. Breen, bu yöntemle yapılan tedavilerin sonuçlarının başarılı olduğunu belirterek söz konusu yöntemin küçük tümörlü hastalarda açık ameliyatlar kadar etkili olabileceğini kaydetti. ‘Kriyoablasyon’ kemik ve prostat kanseri tedavisinde de kullanılabilecek.

Tedavide, eksi 150 derecedeki ‘argon’ gazı, kalem ucundan daha ince olan iğneler yardımıyla, hastanın tümörüne enjekte edilerek kanserli dokunun yok edilmesi sağlanıyor. 30 dakika süren operasyon sırasında dondurucu gazla kaplanan ölü doku kuruyor ve bir süre sonra düşüyor.

İngiltere’de, 33 yaşındaki böbrek kanseri hastasına 24 Ocak’ta uygulanan ‘kriyoablasyon’ tedavisi sonrasında ağustos ayında kanserli tümörün küçüldüğü saptandı. Her yıl 8 bin kişinin böbrek kanserine yakalandığı İngiltere’de tedavinin binlerce kanser hastasına umut olabileceği belirtiliyor.



GY(AÖ/İD)