Erdal Boyoğlu / Avusturya

21'inci yüzyılın en önemli sağlık sorunu; Beyaz Ölüm de Tehlikeli Tırmanış! 
 
Bir dönem ABD'de moda olduktan sonra yüzbinlerce  genç insani krizlere suça ve en sonunda ölüme sürükleyen "Crack"  Avrupanın başına bela oldu.
En tehlikeli 7 uyuşturucu arasına girdi.

Eroin, Kokain, Crack, Ecstasy, LSD, Speed, Cannabis
 insanlığı zehirleyen en önemli ilaçlar.

Uyuşturucu  her ne kadar insanlığı, insanlığından çıkarıyorsa alışkanlıklarda insan bir o kadar insana zarar vermektedir. 
Alkol, Uyuşturucu, Wettbüro (Bahis.İddia), Kumar, İnternet Oyunları, Televizyon ve diziler, İlaç, Telefon, Alışveriş gibi birçok günlük hayatta sıkça karşılaştığımız kötü huy ve alışkanlıkların maalesef madde bağımlılığı ve davranış bağımlılıklarına dönüşme tehlikesiyle yüz yüzeyiz.


Bu sorun içinde yaşadığımız toplumsal düzenin beraberinde getirdiği bir çok hastalıklı bilinçsiz ve bilgisizlik sonucu karşılaştığımız temel sorunlar olmaktadır. Bu sorunlar ailemizden ta ki birine kadar ulaşmasını beklediğimizde işte o zaman iş işten geçmiş olmaktadır.
 
Bir anne, uyuşturucu bağımlısı oğlu için bakın ne diyor. (tabi ki oğlunu kaybettikden sonra) Nazmiye Bilgin,  "bu acıyı çeken bilir" diyerek bir kitap yazıyor. "Oğlum ve Ben" okunması gereken bir dram hikayesi. 

Türkiyeli aileler, çocuklarının uyuşturucuya alıştıklarını çok geç farkediyorlar. farkettiklerinde etrafındakilerden ve yakınlarından gizliyorlar. Aileler; Alışkınları içselleştiren çocuklara müdahale etmeye zamanları bile olmuyor. Çocuklarının davranış değişikliklerinden haberleri bile olmuyor, farketmiyorlar. Çünkü aile, bu farklı ilişkiyi bilmiyor, uyuşturucu ile mucadele dernekleri ile ilgilenmiyor. Bu derneklere gitmeyi gurur meselesi yapıyor. Kötü alışkanlıkların  ''Tehlikeli Tırmanışı'' aileye bulaşıncaya kadar sessiz ve ilgisiz kalıyorlar. 

Dünyanın bir çok yerinde uyusturucu tacirleri işyerlerine ve okullara kadar girmiştir. Yine dünyanın bir çok yerinde  okullarda satılarak 13 yaşındaki çocukların kanına girmektedir.
 
  
Madde bağımlılığı, toplumda gittikçe artan, geleceğimizi tehdit eden önemli bir sosyal sorundur. Toplumsal bilinci ve bilgilenmeyi ortadan kaldırıp, bireyselliği ve yalnızlığı ön plana çıkarmasının yanında kimi zaman öldüren, ama bağımlı olanları her zaman süründüren büyük bir sorundur.