Yanlış tedavi, doktor hatası, tedavi koşulları gibi kriterler açısından değerlendirme yapan AOK, hastastanelerin durumunu “Alarm verici” olarak nitelendirdi. Araştırma sonuçlarına göre, Almanya’da her yıl yanlış tedavi ve doktor hataları nedeniyle, trafik kazalarından daha çok kişi hayatını kaybediyor.

Rapora göre, hastanelerde yapılan her yüz tedaviden birinde mutlaka bir hata yapılıyor. Yılda 18,6 milyon tedavinin yapıldığı Almanya’da 190 bin tedavinin hatalı olarak yapıldığı belirtiliyor. Yapılan hatalı tedavilerin çeşitli sağlık problemlerinden ölümlere kadar ağır sonuçlar doğurduğu kaydedilen AOK raporunda, geçen yıl 18 bin 800 kişinin yanlış tedavi sonucu hayatını kaybettiği, buna karşın trafikte sadece 3 bin 300 ölümün olduğu bildirildi.

Her yıl yaklaşık 40 bin kişinin yanlış tedavi iddiasını mahkemelere taşıdığı kaydedilen raporda, 2012 yılında sadece Hastaneler Birliği’ne 8 bin 600 başvuru yapıldığı, incelemede her üç vakadan birinin yanlış tedavi yapıldığını ortaya koyduğu belirtiliyor.

Hastanelere yönelik yapılan şikayetler arasında hastane mikrobundan yanlış ilaç tedavisine, teşhis hatasından ameliyat esnasında hastanın vücudunda tıbbi malzeme unutulmasına kadar çok değişik hatalar sıralanıyor.