Almanya’da büyük tartışmalara yol açan dizel motorlu araçların trafiğe çıkma yasağına ilişkin ilk adımı Hamburg attı.

Geçen hafta bazı sokak ve caddelere yasak ve uyarı tabelası asan Hamburg senatosu, şimdi yasak kararı aldı.

Hamburg senatosunun aldığı karara göre, 31 Mayıs’tan itibaren Euro 4 ve Euro 5 dizel motorlu otomobiller ile kamyonlar bazı caddelere giremeyecek. Karar, Euro 6 dizel motorlu araçları ise kapsamıyor.

İlk dizel yasağı Hamburg’da başlıyor

168 BİN OTOMOBİLİ KAPSIYOR

Hamburg’da kayıtlı dizel otomobil sayısı 264 bin 406 olarak açıklandı. Bunlardan 96 bin 356’sı Euro 6 dizel motorlu. Euro 5 dizel motorlu otomobil sayısı 80 bin 803 iken geri kalan ise Euro 4 dizel motorlu. Buna göre 31 Mayıs’tan itibaren 168 bin 50 dizel motorlu otomobilin 600 metre uzunluğundaki Max-Brauer-Allee ile 1.7 kilometre uzunluğundaki Stresemannstrasse’ye girişleri yasaklandı.

İlk dizel yasağı Hamburg’da başlıyor

YETKİ EYALET VE BELEDİYELERDE

Federal İdare Mahkemesi, federal hükümetin tüm ülkede geçerli bir yasal düzenleme yapmasına gerek olmadan eyalet ve belediyelerin hava kirliğini önlemek için dizel motorlu araçların kullanımını yasaklayacak düzenlemeler getirebileceğine hükmetmişti. Karar doğrultusunda Hamburg’dan sonra diğer eyaletlerin de yasakla ilgili karar alma konusunda harekete geçmesi bekleniyor. Bu durumda milyonlarca otomobilin kimi merkezlerde trafiğe çıkması önlenecek.

İlk dizel yasağı Hamburg’da başlıyor

İlk dizel yasağı Hamburg’da başlıyor