Yeni Zelanda’da yaşanan alçak saldırıyı şiddetle kınıyor ve bir daha yaşanmaması temennisi ile ölenlere rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

Son zamanlarda göçmen azınlıklara karşı sağcı terör olayları artmaya başladı. Gelişen sağcı terör olayları karşında Müslümanlar tedirgin oluyor, can ve mal güvenliklerinden kuşkuya düşüyorlar.

Müslümanların ibadethaneleri, camiler kundaklanıyor ve suçsuz insanlar kurşunlanıyor. Sığınmacı yurtları kundaklanıp savunmasız insanlara karşı terör havası estiriliyor.

Terör odakları ise yeterince dikkate alınmıyor, üstlerine gidilmiyor. 

Sağcı terör odakları yeterince kontrol edilmediği gibi sanki zararsızmış gibi lanse ediliyor. Terör eylemleri olduğu zaman köklü tedbirler alınıyor gibi gözükse de, yeteri kadar tedbir alınmıyor.

Terör olayları sadece politikacılar tarafından kınanıp kamuoyunda lanetleniyor. Bundan sonra daha fazla tedbir alınacağından dem vuruyorlar. İkinci bir terör eylemine kadar da ölenler ve yaralananlar unutuluyor. Günlük yaşam, ikinci bir terör eylemine kadar hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor. Terörün kaynağı yeteri kadar araştırılmıyor, hatta örtbas etmeye çalışılıyor. İkinci bir terör eylemi olunca da, sanki biricisinde köklü tedbir alınmış da yenisi daha değişik bir şekilde yapılmış gibi lanse ediliyor.

Yıllarca sağcı partiler göçmenleri, özellikle Müslüman ülkelerden gelenleri topun ağzına sürdü. Avrupa’da tüm olumsuzlukların sebebi göçmenlermiş gibi bir hava yaratıldı. Göçmenlerin yaptığı hatalar abartıldı. Bundan, göçmenlerin işlediği suçların üzerine gidilmesin demeye çalıştığım anlamı çıkarılmamalı. Saldırı, tecavüz, cinayet gibi suçlara kesinlikle göz yumulamaz ve bunhar gerektiği şekilde cezalandırılmalıdır. Öte yandan, göçmenler de bu toplumlarda barış içinde yaşamayı öğrenmelidir.

Sağcı partilerden politikacılar, söylemleri ile sağ teröre cesaret veriyor. Her gün göçmenler şamar oğlanıymış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Göçmenlerin yaptığı hataları dillerine dolayarak halkı galeyana getirmeye çalışıyorlar. Bu gidişatın önüne geçilmediği gibi sağcılar göçmenlere karşı daha fazla suç işleyeceklerdir.

Sağ teröre karşı köklü tedbirler alınmalı ve bu saldırganlar cezalandırılmalıdır.

Barış içinde beraber yaşamak, eşit şartlar altında, demokratik haklardan eşit bir şekilde faydalanarak mümkün olacaktır.