İngiltere'de bugün düzenlenen İşçi Partisi Kongresi'nde açıklanan sonuçlarda oyların yüzde 59'unu alan 66 yaşındaki milletvekili Jeremy Corbyn partinin yeni genel başkanı oldu.

Diğer adaylar İşçi Partisi milletvekilleri Andy Burnham,Yvette Cooper ve Liz Kendall, Corbyn'in gerisinde kaldı.

PARTİYİ SOLA ÇEKMESİ BEKLENİYOR

İngiltere'de İşçi Partisi'nin yeni genel başkanı, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği ve NATO'dan çıkmasını savunan savaş karşıtı Jeremy Corbyn oldu. Corbyn'in, Blair döneminde sağa kayan İşçi Partisi'ni tekrar sol çizgiye çekmesi bekleniyor.

İngiltere'de muhalefetteki İşçi PArtisi'nin yeni liderini belirlemek için yapılan seçimlerde yaklaşık 422 bin 664 İşçi Partisi üyesi ile destekçisi oy verdi. Savaş karşıtı görüşleriyle bilinen 66 yaşındaki Corbyn oyların yüzde 59,5'ini alarak, İşçi Partisi'nin genel başkanı seçildi. Corbyn, 215 bin 417 partilinin desteğini alarak ilk turda seçilmiş oldu.

Corbyn seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada, daha demokratik, daha eşit ve daha iyi bir İngiltere ve toplum için çalışacağını kaydederek, İşçi Partisi'nin genel başkanı olarak ilk iş bugün Londra'daki sığınmacılara destek gösterisine katılacağını söyledi.

PARTİNİN SÜRPRİZ ADAYI

Başkanlığı kazanmasının kesin gözüyle bakıldığı Corbyn, seçimin ilk turunda oyların yüzde 60'ına yakını alarak genel başkanlığa seçildi. Corybn'in genel başkanlığa seçilmesi partinin, bugüne kadar en sürpriz adayının kazanması olarak yorumlanıyor.

Irak savaşına muhalif açıklamaları ve kamu hizmetlerindeki kısıtlamalara karşı fikirleri ile dikkat çeken yeni lider, partinin eski genel başkanları ve eski Başbakanlar Tony Blair ve Gordon Brown'ın aksine farklı bir İşçi Partisi lideri profili çiziyor.

Parti'ye eskiden olduğu gibi sosyalist kökenlerine dönme sözü veren aşırı solcu Corbyn, İngiltere'nin en büyük sendikası Unite, kamu çalışanları sendikası Unison ve iletişim işçileri sendikası CWU'dan büyük destek görmüştü.

İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband'ın 7 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerdeki sonuçların ardından istifa etmiş yerine partiyi daha ileriye taşıyacak bir lidere bırakmayı istediğini açıklamıştı.