Devletin yetkili kurumlarına defalarca bilgi verdiklerini vurgulayan Kılavuz, saldırıları düzenleyenlerin kimler olduğunun istenirse "derhal bulunacağını" belirtti.


Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde Pazar günü 16 askerin hayatını kaybettiği PKK saldırısı sonrası Türkiye genelinde bazı Kürt vatandaşlar, onlara ait işyerleri ve HDP binaları hedef alınmıştı. İçişleri Bakanı Selami Altınok olaylarda iki kişinin hayatını kaybettiğini, 51 kişinin yaralandığını açıkladı. Altınok, yedi ilde 30 ev ve işyeri ile 8 aracın hasar gördüğünü de söyledi.

Saldırganların, MHP'nin ve gençlik teşkilatı Ülkü Ocakları'nın siyasi işareti olarak kullandığı "bozkurt" selamı vermesi ve üç hilalli bayraklar taşıması dikkat çekmişti. Bu da, saldırıları Ülkü Ocakları'nın organize ettiği yorumlarını beraberinde getirmişti. Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Olcay Kılavuz, olaylar ve iddialar ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

8 Eylül'de tüm Türkiye'de yürüyüşler düzenlediniz. Daha sonra HDP Genel Merkezi dahil çok yere saldırılar düzenlendi. Saldırıları ülkücülerin yaptığı belirtildi. Bu yorumlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kılavuz: Yürüyüşlere ülküdaşlarımızla birlikte bütün Türk milleti davet edildi. Ben, Ankara'daki yürüyüşün başındaydım. Dağılırken, ülkücülere yakışır biçimde dağılmalarını, provokasyonlarına gelmemelerini istedim. Organizasyon öncesinde bütün arkadaşlarımızla tek tek görüştük. Yazılı talimatlar da ulaştırdık. Talimatımız olmadan hiçbir Ülkü Ocakları mensubu bir işin içine giremez. Bir yeri yakmak bizim tarzımız değildir. Ayrıca biz, yaptığımız işi de inkar etmeyiz. Toplumun huzur ve güvenliğini altüst eden, talimatlı olarak piyasaya çıkan bazılarının ne yapmak istediğini biliyoruz. Yürüyüşlerimize gölge düşürmek istiyorlar.

Ülkenin bu kadar gerildiği bir dönemde sokağa inmek tansiyonu daha da yükseltmez mi?

Kılavuz: Hayır. Biz tansiyonu yükseltmek adına değil, terörü lanetlemek, şehide sahip çıkmak için yürüdük. Türkiye'de tansiyonu yükseltmek için 13 yıldır yapılanlar yapıldı, toplum kutuplaştırıldı. AKP iktidarlarında PKK'ya her türlü yol açıldı.

'O siyasi partiyi yok sayıyoruz'

Parti binalarına, otobüslere, insanların evlerine, işyerlerine saldırılar oluyor. Ölenler oldu. Bu olaylara ne diyorsunuz?

Kılavuz: Herhangi bir mensubumuzun hiçbir olayla ilgisi yoktur.

Peki, saldırıları kınıyor musunuz?

Kılavuz: Adımızı kullanarak bizi lekelemeye çalışan, toplumu provoke eden kim varsa hepsini kınıyoruz. Ülkemizde bir çatışma, olay olsun istemiyoruz. İsmini anmak istemediğim o siyasi partiyle hiçbir şekilde işimiz olamaz. Biz bu yapıyı zaten yok saydığımızı her platformda dile getiriyoruz.

Biz, Türkiye'nin huzurunu, güvenliğini tehdit eden her şeyin karşısındayız. Bu olayları yapanların başka niyetleri olabilir. Türkiye'de Türk-Kürt kavgası yaratılmak isteniyor. Biz, bu kavgayı önlüyoruz, Türk-Kürt kardeşliğini esas alıyoruz.

Saldırıları düzenleyenler sizin adınızı kullanıyorlarsa, buna neden engel olmuyorsunuz?

Kılavuz: Biz, ülkemizin askeri ya da polisi değiliz. Devletin yetkili kurumlarına defalarca bilgi verdik. Bu ülkenin emniyeti, savcılığı, istihbaratı var. Bu işleri yapanların kim olduğunu istedikleri takdirde derhal bulurlar. Bugün belli odakların amacı ülkücüleri itibarsızlaştırmak, kamuoyunda lekelemeye çalışmak. Ama bu tuzağa asla düşmeyiz. Kurmadığımız bir oyunun, bilmediğimiz bir işin içerisinde olmayız. Dolayısıyla bu tür olayların doğru olmadığını belirtmek istiyorum. Bizi çatışma ortamının içine çekmek istiyorlar ama biz, böyle bir ortama asla girmeyeceğiz. Ülkemizin içinde bulunduğu bu kırılgan dönemden kurtarmak ve düzlüğe çıkarmak için Türk gençliğini sağduyulu davranmaya ve oyuna, provokasyona gelmemeye davet ediyorum.

'Sabah-ATV'ye gidenlerle alakamız yok'

Hürriyet gazetesine düzenlenen saldırı sonrası Sabah-ATV binasının önünde de bir protesto eylemi yapıldı. İnternet sitenizdeki açıklamalarınızda Hürriyet gazetesine saldırıyı kınıyorsunuz ama Sabah-ATV'ye yönelik eyleme değinilmiyor.


Kılavuz: Sabah-ATV'ye giden hiçbir grup ve kişiyle uzaktan ve yakından alakamız yoktur. Ülkü Ocakları çok disiplinli bir kuruluştur. Bu disiplini, Türkiye'deki hiçbir gençlik teşkilatında yoktur. Teşkilatlarımıza, "Tahriklere kapılmayın, provokasyonlara alet olmayın ve birilerini kurmuş olduğu oyunlara karşı uyanık olun" diye her dönem açık talimatlar iletiyoruz. Bugün Türkiye'de ciddi bir kaos ortamı var. Bu kaos ortamından faydalanmak isteyen bir siyasi parti ve onu destekleyen belli bir grup var, bunu biliyoruz. Medya ayağıyla da algı operasyonu yapıyorlar.

Hürriyet'e saldırıyla da alakamız yok. Maalesef Ülkü Ocakları'nın sembollerini, pankartlarını, afişlerini kullanarak kendilerini ülkücü gençlik gibi yansıtan bir yapı var. Hürriyet'e saldırı öncesi ülkücü yemini yapıyorlar. Açıklamamızda ülkücü yemini yapan gruba tepkimizi dile getirdik.


Kim bu gruplar?


Kılavuz: Daha önce mitinglerde ülkücü sıfatını kullanarak Adalet ve Kalkınma Partisi'ni destekleyen, bu partiyle gayrı resmi bağlantılı bir grup. Son dönemde ortaya çıktılar.

Osmanlı Ocakları mı?

Kılavuz:
İsmini zikretmeyi doğru bulmuyorum. Ülkü Ocakları'nın böyle ne olduğu belirsiz gruplarla işi olmaz.

Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Sincan'da ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başka mitinglerinde bu gruplar üç hilal, bozkurt açmıştır. Bunlar bizi bağlayan simgelerdir. "Dik dur eğilme Bozkurtların seninle" gibi sloganlar atmışlardır. Toplumsal olaylarda da bozkurt işareti yaparak, slogan atarak olayları Ülkü Ocakları'na mal etmeye çalışmışlardır. Yaklaşık beş yıllık geçmişi olan bir yapıdır. Bu yapıyı kuranın AKP'nin ta kendisi olduğu, açık ve nettir.

'MHP'nin yasal yollara başvurduğunu biliyorum'

 Bazı ülkücüler AKP'nin mitinglerine katılıyor olamaz mı?

Kılavuz:
Hayır efendim. Ülkücülerin partisi MHP, ocağı da Ülkü Ocakları. O mitinglere katılanların kim oldukları kayıt altındadır.

Peki onlarla herhangi bir görüşmeniz oldu mu? Yasal yollara başvurdunuz mu?

Kılavuz: Üç hilal açtıkları için, partimiz MHP'nin yasal süreci başlattığını biliyorum. Onun dışında kendilerini hiçbir şekilde muhatap alıp bir araya gelmedik.

Peki onlar da milliyetçi olamaz mı? Milliyetçiliği sadece Ülkü Ocakları mı temsil ediyor?

Kılavuz:
Bunların milliyetçilikle, ülkücülükle alakası yok. Türk milletini sevdiğini söyleyeceksin, ülkenin geçtiği zor günlerde onu, bir çatışmanın içine çekmeye çalışacaksın. Bu, Türk milletine en büyük düşmanlıktır.

BBC Türkçe