Turgut Kaya'nın İltica Dairesi'nde perşembe günü ifadesi alınacak 

Bu yılın Şubat ayında Yunanistan’a giriş yaparken Interpol tarafından arandığı gerekçesiyle tutuklanan ve Türkiye'ye iade edilmesine karar verilen TKP/ ML davası tutsaklarından Turgut Kaya'nın 40 gündür açlık grevinde olduğu bildirildi. 

İadenin durdurulması için oluşturulan Özgürlük Platformundan avukatlar Mariana Tzeferakou, Maria Papamina ve çevirmen Zilan Kızılateş Atina'da Kamu Çalışanları Federasyonu'nda ( ADEDY) basın toplantısı düzenledi. 

Turgut Kaya'nın avukatı Mariana Tzeferakou Kaya'nın kaldığı cezaevinde her geçen gün sağlık durumunun kötüleştiğini ifade ederek " Normal hasteneye sevkedilmesi için uğraşıyoruz. Turgut Kaya bir an önce serbest bırakılmalıdır" dedi. 

İLTİCA DAİRESİ'NDE İFADESİ ALINACAK

Tzeferakou Turgut Kaya'nın Yunanistan'a sığınma talebinde bulunduğunu ve perşembe günü İltica Dairesi'nde ifadesinin alınacağını ifade  ederek "Yunanistan'da sözümona sol bir iktidar var. Ancak Türkiye'nin talepleri doğrultusunda hareket ediliyor. Bu da büyük bir çelişki. İltica Dairesine işlemlerin havale edilmesi bürokratik işlemlerin uzayacağını gösteriyor. Oysa ki Yunan Adalet Bakanı doğrudan dostaya bakmak isteseydi iltica işlemleri süresi kısaltılabilinir. Hükümet yetkilileri Turgut Kaya'nın Türkiye'ye sınırdışı edilmeyeceğini öngörüyor. Ancak bu hususta elimizde herhangi bir güvence yok" şeklinde görüş bildirdi. 

Sağlık durumu ile ilgili basın toplantısına telefonla bağlanan ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Turgut Kaya'nın doktoru ise şunları söyledi: " Baş dönmesi ve halsizlik var. Sağlık durumu gittikçe kötüleşiyor. Mide krampı görülmeye başlandı. Derhal cezaevi hastanesinden normal bir hastaneye sevkedilmelidir. " 

Türkiye'ye iade edilecek sanıkların ne ile karşılaştığını bilmiyoruz

Hukukçu Maria Papamia ise Türkiye'de şu an faşist bir rejimin hüküm sürdüğüne dikkati çekerek " Siyasi tutuklulara Türkiye'de nasıl davranıldığını bilmiyoruz ve bu konuda endişelerimiz var. Haber alamama tehlikesi de var. Turgut Kaya'nın iltica başvurusu derhal kabul edilmeli ve iade kararı durdurulmalıdır" dedi. 

ATİNA- Süheyla Kaplan