Almanya’da aşırı sağcı parti AfD’nin başkanı Jörg Meuthen, Donald Trump’ın zaferini olumlu karşıladı. Trump’ın ‘büyük bir seçim zaferi’ kazandığını ifade eden Meuthen, “Onun seçilmesi dünya için iyi bir sinyal ve bir milat” dedi. Meuthen, ABD’deki seçimlerin Almanya’da ve Avrupa’daki siyasi güç ilişkilerinin değişeceğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

İLK KUTLAYAN MARINE LE PEN OLDU

Fransa’da gelecek yıl mayısta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olacak aşırı sağcı FN lideri Marine Le Pen, Trump’ın zaferine çok sevindi. İlk önce Twitter’dan Trump’ı kutlayan Le Pen, ardından basın toplantısı düzenledi. “ABD halkının bu tercihi, egemen bir halkın özgürlük zaferi olarak yorumlanmalı” diyen Le Pen, Fransa için de seçim sonuçlarını ‘iyi bir haber’ olarak değerlendirdi. Le Pen, Trump’a özellikle AB-ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasını reddetmesini ve Rusya’yla ilişkileri düzeltmesini tavsiye ederken, bu önerilerinin dikkate alınması halinde Fransa’ya da fayda sağlayacağının altını çizdi.

STRACHE: BU SAĞ HALKA DAYANIYOR

Giderek güçlenen Avusturya’daki aşırı sağcılar, Trump’ın ABD başkanlığına seçilmesini sevinçle karşıladı. Aşırı sağcı FPÖ lideri Heinz-Christian Strache, “Sayın Donald Trump’ı gönülden kutluyorum. Siyasi sol ve çöreklenmiş yapılar seçmen tarafından dalga dalga cezalandırılıyor. Bu iyi bir şey, çünkü bu sağ halka dayanıyor. Avusturya’nın ana akım medyası ve gazetecileri haftalar önce Hillary Clinton’u kazanan olarak açıklamış, Trump’a karşı bir tutum sergilemişlerdi. Ancak bir kez daha seçmenler bunları rezil etti” dedi.

WILDERS’E GÖRE TARİHİ BİR ZAFER

Hollanda’da 2017 Mart ayında yapılacak olan seçimleri kazanacağı düşünülen aşırı sağcı PVV lideri Geert Wilders, ABD’de yapılan seçim sonuçlarının tarihi bir zafer ve bir devrim olduğunu kaydetti.