Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Sivas Katliamı ile ilgili hakkındaki iddiaların gerçek olmadığının anlaşıldığını söyledi.

O dönem Sivas Belediye Başkan olan Karamollaoğlu, "12 Eylül'de hapse girdik, ben bu kadar üzülmedim" dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Temel Karamollaoğlu, Fox TV’de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kimin ikinci tura kalacağının istediği yönündeki soru üzerine Karamollaoğlu, “Benim ikinci tura kalmamı istemez. Çünkü ikinci tura kalırsam ben kalırsam kaybeder” dedi.

“Sol kesim oy verir mi, Aleviler Sivas katliamı nedeniyle size oy verir mi?”soruna Karamollaoğlu, “Biz sol kesimi çok farklı algıladık. Solda büyük çoğunluk sosyal adalet alıyor. Bu son dönemde Sivas hadiseleri daha net anlaşılır hale geldi. Ses kayıtları çıktı, Karamollaoğlu halkı kışkırtıyor denilen fotoğraflardaki kişinin Karamollaoğlu olmadığı anlaşıldı. Bütün bunlar bir kırılmaya neden oldu, özür dileyenler de oldu” yanıtını verdi.

“Siyasi hayatınızın karar günü olarak nitelendirir misiniz?” sorusu üzerine Karamollaoğlu, “Tabi, maalesef. 12 Eylül’de hapse girdik, ben bu kadar üzülmedim” diye konuştu.

HDP’nin Millet İttifakı’nda yer almasının gündeme gelip gelemediği ve HDP’yi kimin ittifakta istemediği yönündeki soruya, Karamollaoğlu, “Bunun sebebi yaptırdığımız anketler. Bunlar ortaydayken bile bile lades demeye gerek yoktu” şeklinde cevap verdi.

“TÜRKİYE YÜZDE 17 FAİZ VERİYOR, KİMSE GELMİYOR”

Seçimi kazanması halinde özelleştirmesi kesinleşmeyen tesislerin satışını durduracağını söyleyen Karamollaoğlu, “Hükümet özel sektörde kararlı, tarıma destek vermeyi aklının ucundan geçirmeyi bile düşünmüyor. Ama bizim Tarım Bakanı maşallah pehlivan gibi peşrev çekiyor. Gelecek sene biz ihracat yapacağız diyor” dedi.

“Adalet duygusu yoksa parası olan insanlar yatırım yapamaz” diyen Karamollaoğlu, “Risk olarak görür bunu. Dışarıda milyarlarca dolar var boş dolaşan. Türkiye yüzde 17 faiz verecek, kimse gelemeyecek. Bu dışarıda oluşturulan bozuk atmosferden kaynaklanıyor. Türk ekonomisine de, hükümetine de güven yok” ifadelerini kullandı.

“ASGARİ ÜCRET 5 BİN 60 TL OLMALI”

Asgari ücretin düşük olduğunu belirten Temel Karamollaoğlu, “Asgari ücret söz konusu olduğunda işverenin de halini düşünerek vergilerde de düşüş olması lazım. Devlet bunu karşılamalı. Asgari ücret bu şartlarda bin 600 TL olmaz. Bugünkü şartlarda yoksulluk sınırı 5 bin 600 TL civarında asgari ücret 5 bin 600 TL olmazsa adil düzen yok demektir” diye konuştu.

Karamollaoğlu’nun açıklamasından satır başları şöyle:

YATIRIMA DÖNÜK OLMAYAN BÜTÜN GİDERLER İSRAF:

 “İsraf ve yolsuzluğu ortadan kaldırmak. Bizim tahminimiz 50-60 milyar liradan daha az bir kaynak bunun fazlasını sağlar. İsraf çok geniş bir kavram. Ben şu anda yatırıma dönük olmayan bütün giderleri israf olarak görüyorum. İster yol ister inşaatlar olsun. Türkiye’nin şu an için Çanakkale Köprüsü diye bir köprüye, Kanal İstanbul’a ihtiyaç yok. Bunlar yapılmalı ama bütçe fazlalılığı olduğu zaman yapılmalı.”

İTİBAR SARAYLA OLMAZ: 

“Cumhurbaşkanlığı Sarayı bizim için hakikaten israf olan bir yatırım. Bize bu bina hangi faydayı sağladı? ‘Efendim itibar sağladı. Dışarıdan gelenler bakıyorlar ‘Vay canına ne kadar müthiş bir sarayda oturuyor’ demiyor ki. İtibar sarayla olmaz. O saray bize biraz büyük gelir. Biraz daha mütevazi bir yerde yaşamayı düşünürüm. Çankaya bize yakın. Bizim ev de oraya yakın. Tayyip Bey o binanın dışarıda bir itibar olacağını düşünüyor. ihtişamın karşı tarafı etkileyeceğine inanıyor ama bu yanlış bir düşünce.”

IMF İLE MASAYA OTURMAYI DÜŞÜNMÜYORUM:

 “Tarım kanunu der ki 34.5-35 milyon destek vermek gerek. Yoksa verim alamazsınız. Üretime dönük yatırımlarda değerlendirmek gerekir. Bizim yüklerimizden biri faizdir. IMF bir memlekete gelirken en düşük faizli borç verir. IMF sizin maliye politikaları verir. IMF ile masaya oturmayı düşünmüyorum. Onlara bağlı hale getirir. Kendimiz formül araştırmamız lazım.”

OHAL’İ HEMEN KALDIRACAĞIZ: 

“Adalet bir ülkede en önemli şey onun için hemen OHAL’i kaldırmayı düşünüyoruz. OHAL kalktığı zaman terörle mücadeleyi daha iyi götürmeniz lazım. OHAL kalkar da adalet işlemeye başlarsa ülkeye gücen artar ve yatırım yapılır.”

MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZ OLMALI: 

“Merkez Bankası bağımsız olmalı. 13 tane banka bunu yapıyor. Kısıtlama da meydana getirmişler. Ben bankacı değilim ama kaynakların kullanımı önemli. Yatırım yapılmazsa bu parayla uçuruma götürürsünüz. İlk başlanması gereken sektör tarım ve hayvancılık sektörüdür. Biz bir miktar kıpırdayalım Türkiye’de tahmin edemeyeceğiniz kadar üretimde patlama meydana gelebilir.” 

AB BAŞKA BİR MEDENİYETİN UNSURU: 

Buna net bir cevap vereceğim. AB başka bir medeniyetin unsuru. AB’yi AK Parti, medeniyet unsuru olarak yansıttılar bize. Biz sizinle ticaret, ortaklık yaparız. Kapılarında ilelebet duramayız. İmtiyazlı ortaklık yapabiliriz. İngiltere neden ayrıydı? Onların aralarında da tam bir bağ yok.”

ANADİLDE EĞİTİM HAKTIR:

 Teröre bulaşmamış insanlarla irtibat kurmak zorundayız. Kürt meselesine dair çalışma yaptık. En önemli husus bu konuda ana dilde eğitim. Bu çok tabiidir.”

FETÖ İLE MÜCADELEDE SUÇLULUK DUYGUSU VAR: 

“Bugünkü iktidar FETÖ ile kader birliği yaptı aynı inanca sahip diye. Yine büyüklerin söylediklerine göre bir insanın namazı ve orucu sizi aldatmasın siz onun davranışlarına bakın diyor. Yani dürüst mü, kimseyi aldatıyor mu? Ahlak bu işin temeli. Eğer bir cemaat insani ehil olmadığı bir yerde makama getiriyorsa felaketi bekliyor demektir. Onu o cemaatin kabul etmemesi lazım. Bizim inancımızın bize bir emri var, işi ehline ver diye. Bugün iktidarın FETÖ ile mücadelesinde suçluluk duygusu var. Yani yıllarca bir birine güvendiler birlikte hareket ettiler. Cumhurbaşkanı ‘Ne istediler de vermedik’ dedi. Bu ihtilal demesinin hesabının mutlaka sorulması gerekir ama bugün iktidarda olanlar bunu tam olarak soramıyorlar. Bunları üçe ayırıp alttakiler ibadet, ortadakiler ticaret, üsttekiler de ihanetle uğraşıyorlar dediler ama üsttekiler hep kaçtı gitti. Ama ibadet inancıyla buraya bağlanan masumlara bulaşıyorlar.”

BİZİM DIŞIMIZDA FETÖ İLE İRTİBAT KURMAYAN YOK: 

“Ben siyasi ayak denilince ne denilmek istendiğini anlıyorum. Onun için de çok açık olarak bugün hapse atılan insanlara uygulanan muamele tam olarak AKP’ye uygulansa yüzde 70 kadrosu içeride olurdu. Çünkü o kadar sudan sebeplere itham ediliyor ki. Böyle bir mantık olmaz. Hükümetin burada en büyük hatası insanların masumiyetini ispat et demesi. Bugün FETÖ ile mücadelede kurunun yanında yaş da yanıyor. FETÖ ile bizim dışımızda irtibat kurmayan hiçbir parti yok. 15 Temmuz’u FETÖ dış istihbarat örgütleriyle yaptı.”

GÜL İÇİN CHP İLE MUTABAKAT SAĞLADIK: “Abdullah Gül daha farklı şekilde endişelerini dile getirdi. Ben onun bu durumunu görünce kendisine bir teklif götürmeyi uygun gördüm. Çünkü AK Parti’deki bu memnuniyetsizleri topyekun kucaklayacak tek isim Gül’dü. Ben konuşmalarımda şunu gördüm. İnsanlar bir değişikliği zaruri görüyorlar. Bu dönemde Abdullah Bey bir geçiş dönemi gibi gelecekti. CHP ile bunu konuştuğumuzda mutabakata vardık. Meral Hanım ‘ben adaylığımı açıkladım, şimdi bu kararımda geri adım atmam doğru olmaz’ dedi.”