Alman bakan, basın toplantısında "Almanya'daki PKK'lılarla ilgili 4500 dosya var ama sadece 3'ü iade edildi" diyen Çavuşoğlu'nu ise yalanladı.

Çavuşoğlu'nun söylediği 4 bin 500 dosya daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da dile getirilmişti.


Almanya ile Türkiye arasında Şansölye düzeyinde peş peşe ziyaretlerle başlayan 2016 yılı, 15 Temmuz kalkışmasının ardından tepe taklak olurken; Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi. 

Görüşmenin ardından iki isim kameraların karşısına geçerek ortak basın toplantısı düzenledi. Alman bakan basın toplantısında, Türkiye'deki kitlesel tutuklamalar ve medyaya yönelik baskıdan dolayı "endişeli" olduklarını söyledi. Steinmeier, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile sürdürdüğü üyelik müzakerelerinin ise kesilmesine karşı olduğunu dile getirdi.

BASIN TOPLANTISINDA ÇAVUŞOĞLU'NU YALANLADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Almanya'daki PKK'lılarla ilgili 4500 dosya var ama sadece 3'ü iade edildi" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu'na yanıt veren Steinmeier, "Türkiye'den 4000 dosya geldi bilgisi bizde yok" ifadesini kullandı.

Erdoğan '4 bin 500 dosyayı sıkıştırıyorum' demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da daha önce yaptığı açıklamalarda, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i kastederek, "Hanımefendinin eline 4 bin terörist dosyası sıkıştırıyorum ne oldu diyorum 4 bin dosya, 'Yargı bağımsız onların sayısı 4 bin 500 oldu' diyor. Şimdi bakıyorum yeni yeni meydan okumalar çıkıyor. Biz sizin attığınız o başlıklara alıştık. Geçmişte rahmetli Özal'a da yaptılar. Ne yaparsanız yapın bu millet artık uyanmıştır. İnşallah muasır medeniyetler seviyesinin üstüne de çıkacaktır" demişti.

Steinmeier'in açıklamaları şöyle:

- Terörle mücadelede Türkiye'nin yanındayız, Sadece IŞİD'e karşı değil PKK'ya karşı da.

- Türkiye'de medyaya yönelik tutum ve kitlesel tutuklamalardan derin endişe duyuyoruz.

- Türkiye ile AB'ye üyelik müzakerelerinin kesilmesine karşıyım.

- Alman vekiller İncirlik üssündeki askerleri ziyaret edebilmeli.

ÇAVUŞOĞLU: AB ÜLKELERİNİN TAVIRLARINDAN BIKTIK

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bazı AB ülkelerinin dışişleri bakanlarından Türkiye ile ilişkilerin durdurulması yönünde gelen açıklamalarının, Türkiye'de tepkiye neden olduğunu söyledi. "Avrupa Birliği, Türkiye ile düşmanları arasında tercih yapmalı" diyen Çavuşoğlu, AB'nin 'ilerleme raporu'nun "üzücü ve rahatsız edici" olduğunu dile getirip, birliğin Türkiye'den 'terörle mücadele' yasasını değiştirmesini beklememesini söyledi.