Eski ABD başkan adayı senatör Sanders ve Yunanistan’ın eski Maliye Bakanı Varoufakis, yükselen otoriterliğe karşı enternasyonal bir hareket kurmak için kolları sıvadı. “İlerici Enternasyonal” adlı oluşum 31 Kasım’da açılacak.

Eski ABD Başkan adayı Senatör Bernie Sanders ve Avrupa Demokrasi Hareketi 2025’in (DiEM25) kurucularından eski Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, dünya çapında yükselen otoriterliğe karşı enternasyonal bir hareket kurmak için harekete geçti. Neo-liberalizm ve neo-faşizmin oldukça örgütlü olması nedeniyle gittikçe güçlendiği gerçeğinden yola çıkarak solda birlik kurulması çağrısında bulunan ikiliden Varoufakis, 31 Kasım’da “İlerici Enternasyonal” adını verdikleri oluşumun açılışını yapacaklarını duyurdu.

"NEO-LİBREALİZME ALTERNATİF"

Radyo Sputnik’e konuşan Varoufakis, kuracakları örgütü, “Bir yapıya ve ‘Yeni Anlaşma’ya sahip uluslararası siyasi bir hareket” sözleriyle tanımladı. Varoufakis’in “Yeni Anlaşma” sözleriyle atıfta bulunduğu ekonomi politikaları, ABD’de son dönemlerde Demokrat Parti içerisinde yükselişe geçen, Bernie Sanders öncülüğündeki Demokratik Sosyalistler tarafından da sıkça, güvencesizlik ve yoksulluğun her geçen gün artmasına sebep olan “neo-liberal kapitalizme” alternatif olarak gösteriliyor. Sanders, eylül ayında Varoufakis’le Guardian için kaleme aldıkları makalede, sadece ABD’de değil, tüm dünyada yükselişte olan “otoriter eksen”e karşı küresel bir “ilerici cephe” kurmanın gerekli olduğunu ifade etmişti.