CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Türkiye’den Suriye’ye silah sevkiyatının devam ettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu'nun basın mensuplarına yönelik açıklamaları siyasi kulislerde "hukuk devleti ile yönetilen bir ülkede olsaydık Erdoğan istifa ederdi" şeklinde tartışmalara yol açtı.

KILIÇDAROĞLU: SURİYE'YE SİLAH SEVKİYATI DEVAM EDİYOR

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “Suriye politikasını tepeden tırnağa değiştirmemiz lazım” sözlerini değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Biz buna itiraz ediyor muyuz? Hayır. Ama siz eski alışkanlıklarınızı sürdürüyorsanız samimiyet sorununuz var demektir. İnsani yardımı Kızılay’a verirsin götürür. Hatta açarsınız herkesin önünde, bakın insani yardım diye gösterirsiniz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un açıklamalarına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Bunu biz söylediğimizde, bizi Esad’çı ilan ediyorlardı. Biz Esad’lı veya Esad’sız Suriye’de barışın sağlanması gerektiğini söylüyoruz. Esad mı olmuş, başkası mı olmuş, o Suriye halkının vereceği karardır. Ama üzülerek ifade edeyim, silah gönderme olayı sürüyor. Çok sıkıntılı ve tehlikeli bir olay. Bundan hükümetin kesinlikle vazgeçmesi gerekiyor. Komşuda çıkmış yangın, biz oraya benzin bidonuyla gidiyoruz” dedi.

Suriye sınırında yaşanan son patlamaya da dikkat çeken Kılıçdaroğlu, patlamada MİT mensuplarının öldüğü iddiasını hatırlattı. Daha önce insani yardım olduğu iddia edilen TIR’ların bombalandığını, ardından yapılan açıklamalarda “Üç şehidimiz var" denildi. "Üç şehidimiz kim? Herhalde kamu görevlisidir. İnsani yardımı niye kamu görevlileri götürsün. İnsani yardımı Kızılay’a verirsin, götürür. Hatta açarsınız herkesin önünde, bakın insani yardım diye gösterirsiniz” diye konşutu.

BAYKAL'A KASET KOMPLOSU ERDOĞAN'IN BİLGİSİ DAHİLİNDE OLDU

Baykal’a kaset komplosuna ilişkin sorulara da yanıt veren Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın kasetleri izlerken çekilmiş görüntülerini izlediğini yineledi. Görüntülerde Erdoğan’ın yanındaki bir kişinin “Bir iki gün daha beklersek daha net görüntüler elde edeceğiz” dediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu ne demektir. ‘Sizin bilginiz dahilinde bunları yapıyoruz’ demektir. Benim gördüğüm kaseti gün gelecek siz de göreceksiniz” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın o dönem “Olayın araştırılması için talimat verdim” iddiasının da gerçek olmadığı, üst düzey bir MİT görevlisinin bizzat kendisine böyle bir talimat olmadığını söylediği iddiasını dile getirdi.

SUÇLULAR YARGILANSIN

Kılıçdaroğlu, hükümet ve Erdoğan’ın Gülen cemaati konusunda 17-25 Aralık operasyonunu milat göstermesini de eleştirdi. “17-25 Aralık olayı, bütün belgeleriyle, dökümanlarıyla, ses kayıtlarıyla, görüntüleriyle bir devletin nasıl soyulduğunu gösteren bir gerçek. Bunu darbeyle bir arada tutmak doğru değil” diyen Kılıçdaroğlu, operasyonu gerçekleştirenlerin hükümeti devirmek istemesinin bu gerçeği değiştirmeyeceğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Eğer haklıysanız bütün yargılama mekanizmalarının önünü açarsınız. Ama tıkamak için özel çaba harcıyorsanız bu suçu işlemişsiniz demektir” diye konuştu.