Görülmüştür ekibi ve Red Fotoğraf grubunun 55 fotoğrafçıya ait 55 fotoğrafının 55 siyasi tutuklu tarafından betimlenmesi ile ortaya çıkan "İçeriden Dışarı-Dışarıdan İçeri Fotoğraf Köprüsü" sergisi, Diyarbakır Sümerpark Amed Sanat Galerisi’nde açıldı. 

Serginin açılışına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ve fotoğraf sanatçıları katıldı. 

Açılışta konuşan Görülmüştür ekibinden Adil Okay, Türkiye’de tanınan 55 fotoğrafçının bu sergi için 55 fotoğrafını Görülmüştür ekibine verdiğini belirterek, 55 fotoğrafı 26 hapishanede kalan 55 tutsağa gönderdiklerini söyledi. Projenin başlama tarihinin Haziran 2015 olduğunu hatırlatan Okay, “26 hapishaneye anahtar deliklerinden, demir parmaklıklar arasından girerek 55 tutsaktan 55 cevap aldık" dedi.



Anlı: Bu serginin gezilmesi gerekiyor


Açılışta konuşan Eş Başkan Anlı, yaşadıkları coğrafyada dışarıdaki insanların kendini ne kadar özgürce ifade edebildiği ve ne kadar özgürlüğünü yaşayabildiğinin son derece göreceli bir kavram olduğunu belirterek, “Dört duvar arasında bile olsa insanların sol göğsündeki cevher her zaman en iyi şekilde yaşama, umuda, geleceğe dair akmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Ülkenin son yüzyıldır düşüncesi, inancı, siyasal fikirleri ya da muhalefeti nedeniyle tutuklanan, sürgün olan, mahkum olan yüz binlerce insanın geçmişiyle ve mirasıyla donatıldığını ifade eden Anlı, “Saraykapı Cezaevi’nde yatanların ismini söylersek eğer, sanat dünyamızın önemli bir kısmının oradan geçtiğini biliyoruz. İşte Metrisler, Mamaklar bugün bile aslında çok değiştiğini söyleyemeyiz. Hemen hemen hepimizin hayatı bir biçimiyle ya hapishane duvarlarının içinden ya da hapishanenin bahçesinin içinden geçti geçiyor” dedi.

Özellikle siyasal fikirlerinden, düşüncelerinden ve inançlarından dolayı cezaevinde olan insanların bu toplumun aslında vicdanı ve geleceği olduklarına dikkat çeken Anlı, yurttaşların bu sergiyi gezmesi gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Anlı ve fotoğraf sanatçıları sergiyi gezdi. Sergi 11-25 Haziran tarihleri arasında açık kalacak. (
Kaynak: www.diyarbakir.bel.tr)