Oturumun ilk saatinde “Aktüalite” başlığı altında görüşülen konu mültecilerin barındırılması ve uyumu idi. SPD mülteciler üzerinden siyasi propaganda yapmak isteyenlere taviz verilemeyeceğini kesin bir şekilde dile getirdi. Aynı şekilde kentte gettolaşmaya fırsat verilmeyeceği, mültecilerin dev barınma yurtlarının yerine mümkün olduğu kadar daha küçük birimlere yerleştirilmesine özen gösterileceği kaydedildi. Böylece gettoların oluşmasının önüne geçileceği gibi, aynı zamanda mültecilerin uyumunun da daha kolaylaşacağı ifade edildi.

Kent merkezinde 24 saat ücretsiz WLAN hizmeti başladı

Hamburg merkezinde 24 saat ücretsiz WLAN hizmetini devreye soktu. İlk etapta İç Alster (Binnenalster) çevresini kapsayan pilot proje sayesinde Gerhart-Hauptmann Meydanı’ından Jungfernstieg’e kadar uzanan alanda yeni hizmetten faydalanmak mümkün. Kent genelinde herkes için ücretsiz WLAN’ı hedefleyen senato, yakın zamanda kentin diğer önemli merkezleri başta olmak üzere, WLAN hizmetini yaygınlaştırmayı planlıyor. İç Alster çevresindekiler telekomünikasyon şirketi Willy.tel ile yapılan anlaşma gereği “MobyKlick” isimli ağa şimdiden bağlanabiliyorlar. Bunun için güvenlik nedeniyle bir kereye mahsus ücretsiz bir kayıt işlemini yapmak kafi.

Koalisyon hükümeti ilk yılın bilançosunu değerlendirdi

SPD ve Yeşiller grup başkanları Andreas Dressel ve Anjes Tjarks koalisyon hükümetinin ilk yılını değerlendirdiler. Son bir yılda “Birlikte daha modern bir Hamburg’u yaratacağız” sloganı altında yapılan çalışmaların çok verimli olduğunu ortak açıklamada belirten ikili, NDR’in son anketinde Hamburgluların yüzde 60’ının koalisyon hükümetinin çalışmasını beğendiklerini beyan etmelerinin bunun en güzel göstergesi olduğunu kaydettiler. Koalisyon anlaşmasında mutabık kalınan kararların adım adım hayata geçirildiği ifade edilirken, özellikle mültecilerin barıldırılması konusunda Hamburg’un, diğer eyaletlere örnek teşkil edecek çok iyi bir çalışma sergilediği vurgulandı. Ancak mültecilerin topluma uyumu için daha yapılacak çok iş olduğunu ve bunun için tüm Hamburgluların desteğine ve dayanışmasına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen koalisyon ortakları, eğitim, çevre koruması, ulaşım ve konut inşası alanında da ilk yıl içinde konan hedeflere ulaşıldığını kaydettiler.

İşkence ve travma mağdurları için danışma ve tedavi koordinasyon merkezi

SPD Eyalet Parlamentosu Grubu koalisyon partneri Yeşiller ile birlikte kentte işkence ve travma mağdurlarına yardım için bir danışma ve tedavi koordinasyon merkezi kurulması için parlamentoya önerge verdi. Önerge, ülkelerindeki savaş, şiddet ve terör ortamından kaçarak Hamburg’a sığınan mülteciler arasında işkence görmüş, ülkelerinde veya kaçış sürecinde travmalar yaşamış kişilerin bulunduğundan hareket ederek hazırlandı. Bu konuda yardıma ihtiyaç duyan mültecilere etkili bir şekilde destek olabilmek için, kurulacak koordinasyon merkezinin sağlık birimleri ve uzmanlarla uyumlu bir çalışma içinde olması gerektiği vurgulanan önergede, psikolojik rahatsızlığı bulunan mültecilerin tedavilerinde gerekli tercümanlık hizmetlerinin ciddi bir maddi yük beraberinde getirdiğine işaret edildi. 2015 yılı içinde sosyal dairenin sadece bu alandaki tercümanlık hizmetleri için 100 bin euro harcadığı açıklandı.

Hayat kadınlarını korumak için “Yuvarlak masa” oluşturulacak

Parlamento oturumunda ele alınan konulardan biri de hayat kadınlarının daha etkin korunmalarını talep eden önergeydi. SPD ve Yeşiller tarafından sunulan önerge hayat kadınlarının sorunlarını ele alacak bir “Yuvarlık masa”nın oluşturulmasını öngörüyor. Önergenin amacı hayat kadınlarını korumak ve aynı zamanda hayat kadınlarının kendi kaderlerini kendilerinin tayin etmelerinin önünü açmak. Kadınları köleleştiren ve hayat kadını olmaya zorlayan suç şebekelerinin daha ağır cezalandırılmasını öngören federal yasa taslağında daha bir çok giderilmesi gereken eksik noktaların bulunduğu da önergede dile getirildi. Önerge doğrultusunda kurulacak “Yuvarlak masa” uzmanları federal yasa taslağındaki eksiklikleri gidermek için önerilerde bulunacaklar..

-----------------------------------------------------

Not: Hamburg Eyalet Parlamentosu'nun “Şeffaf siyaset, şeffaf parlamento, şeffaf yönetim” ilkesi doğrultusunda herkes milletvekilleri, parlamento gündem maddeleri, tutanakları, komisyon çalışmaları, önergeleri hakkındaki bilgilere

www.hamburgische-buergerschaft.de internet adresi üzerinden ulaşabilir. Parlamento oturumunu bizzat parlamentonun seyirci localarından takip etmek isteyenler oturum saatinde kimlikleriyle Hamburg Belediye Sarayı'na (Rathaus) gelip “izleyici giriş kartı” alabilirler. Kalabalık grupların ziyaret öncesi bunu parlamentosunun halkla ilişkiler dairesine bildirilmesinde fayda var.

Parlamentonun bir daha ki oturumu 27 Nisan, Çarşamba günü saat 15.00'de.

N
otları derleyen: Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Güngör Yılmaz