CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İş Bankası hisselerine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını anımsatarak, "O takmış hisselere. Vasiyet özel hukuktur, vasiyete karşı kanun çıkartamazsın. Yasalara ahlaka aykırı iştir. Buna tenezzül ederlerse akıllarına gelmedikleri şekilde itiraz ederiz" dedi.

'AKBAYRAK İTİRAF ETMİŞTİ'

Özel, "Milletvekillerinin kanun teklifleri adeta Kapıkule Sınır Kapısı'nda kilometrelerce kuyruk oluşturan tırlar gibi bekletilirken, öbür taraftan geçiş üstünlüğüne haiz kanun teklifleri geliyor. Albayrak bunu itiraf etmişti; 'Kalkınma Bankası'nın kanununda değişiklikler yapıyoruz. Kalkınma Bankası'nı yeniden yapılandıracağız. Ekim ayı başında da Meclis'e yollayacağız' demişti. Oysa yollayamazdı. Artık bakanlar kanun teklifi yollayamıyorlardı. Ama kanun ve Anayasa'nın arkasından dolaşarak elden Mehmet Muş'a, Mehmet Muş'tan Meclis Başkanlığına, ışık hızıyla komisyona, komisyondan Meclise ve Kalkınma Bakanlığı kanunu değişti" ifadelerini kullandı.

Özel, Kalkınma Bankası hisselerinin 5 TL'den 51 TL'ye çıktığını da aktardı.

'ATATÜRK BUGÜNLERİ GÖRMÜŞ'

İş Bankası hisselerine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını anımsatan Özel, Atatürk'ün vasiyetini gösterdi. Özel, "Atatürk kendi elleriyle yazmış. Bunu yeterli görmemiş, benden sonra gelen birileri bu Atatürk'ün vasiyeti değildi der, bugünleri görmüş, bir de gitmiş bunu daktiloya çektirmiş, altına damga pulunu bulmuş, bunu hukuken kimsenin itiraz edemeyeceği hale getirmiş. Vasiyette altı madde var. Atatürk'ün tercihi, İş Bankası hisselerinin Cumhuriyet Halk Partisi'ne bırakılmasıdır. Elimizde Sayıştay raporları var. Atatürk vasiyetini bırakmış, bir kısmını biz uyguluyoruz, bir kısmını Recep Tayyip Erdoğan uyguluyor. Bizim uyguladığımız kısım, İş Bankası'na yönetim kurulu üyesi veriyoruz, hisseleri düzgünce temsil ediyoruz, bankanın iyi kararlar almasına katkı sağlıyoruz, parayı da Türk Dil ve Türk Tarih Kurumuna yolluyoruz bir kuruşuna dokunmadan. Sayıştay raporu, Türk Dil Kurumu 2017 yılında İş Bankası'ndan 146 milyon TL para aldı. Hesaplarında 1,5 milyar TL var. Bu paranın 18.5 milyon TL'sini harcamışlar" dedi.

'BUNA EN SON KENAN EVREN TENEZZÜL ETMİŞTİ'

Özgür Özel şöyle devam etti:

" İş Bankası hisseleri, Cumhuriyetin her değeriyle kavga eden Atatürk’le hesaplaşan ona dil uzattığında başına gelenleri bildiği için Atatürk’e İnönü üzerinden saldıran birisi İş Bankası hisselerine takmış durumda. Bunu yapabilir bu tenezzül meselesidir. Buna en son Evren (Kenan Evren) tenezzül etmişti. Yargı Atatürk’ün vasiyetini haklı görmüş korumuştu her dönem darbeciler bunu yapar. Mesele Atatürk’ün vasiyeti demektedir.  İş Bankası hisselerinin CHP tarafından yönetilmesini söylemiş. O takmış hisselere. Biz hisseleri düzgünce temsil ediyoruz parayı Türk Dil ve Türk Tarih Kurumuna veriyoruz. Sen uyuyor musun vasiyete? Parayı Atatürk niye gönderdi, Türk tarihi araştırılsın diye. 295 milletvekilini aklına gelen herkesi atıyorsun, atamadığı 4 koltuk var ona da ben atayacağım diyor. Atatürk vasiyetini ayaklar altına alıyoruz cinsinde. Biraz utanmak biraz çekinmek olur. Buna tenezzül etsinler bakalım vasiyet özel hukuktur. Genel hukuk kuralları aşamaz, vasiyete karşı kanun çıkartamazsın. Yasalara ahlaka aykırı iştir. Buna tenezzül ederlerse akıllarına gelmedikleri şekilde itiraz ederiz. Evren’in o hisselere çöküşü nasıl engellendiyse tarihin çöplüğünde bu tenezzülünle yerini alırsın."