Barış Bildirisi imzacılarından Yrd. Doç. Dr. Uğur Kara HDP’nin sadece barajı aşması için değil aynı zamanda güçlü bir biçimde parlamentoda temsil edilmesi gerektiğini belirterek ‘Dayanışma oyları Batı’dan gelmelidir’ dedi.

Demokratik kitle örgütleri tarafından seçimler vesilesiyle oluşturulan Demokrasi ve Adalet Platformu tarafından ‘Türkiye’deki seçimler’ konulu Hamburg Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda Kara’nın yanı sıra Sol Parti Hamburg eyaleti Milletvekili Cansu Özdemir, Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Cengiz Orhan ve HDP Bingöl Milletvekili adayı Erdal Aydemir konuşmacı olarak katıldı.

HDP/ HDK’dan Naime Erdem Başaran’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuşmacılar yurtdışında yaşayan seçmenlerin mutlaka sandıklara gidip oy kullanmaları konusunda çağrıda bulundu.

‘Barış Akademisyenlerinin’ Türkiye’nin onuru olduğunu ifade eden Kara ‘Henüz Türkiye’de vahşet bu düzeye ulaşmamışken bizler Barış Akademisyenleri olarak durumu önceden gördük ve bu bildiriye imza attık. Ermenilerin, Çorum, Maraş, Sivas’ın ruhu hala dolaşıyor. Eskiden bu tür çığlıkları bir avuç akademisyen ( İsmail Beşikçi, Fikret Başkaya, Haluk Gerger) duyardı. Onlar da bedellerini ağır bir biçimde ödediler, işsiz kaldılar. Şu anda Türk-Kürt kökenli akademisyenler hakikatle dayanışma içine girdi. Türkiye’de kardeşliği ancak bu şekilde inşa edebiliriz’ dedi.

Bu seçimin herhangi bir seçim olmadığına dikkat  çeken Kara, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘Bugünkü seçim herhangi bir seçim değil. Son anayasa değişikliği ile kuvvetler ayrılığı kaldırıldı. Yerine adeta kuvvetler birliği getirildi. Böylesine bir başkanlık sistemi demokratik hiçbir ülkede yok. Cumhurbaşkanına dilediği zaman Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi getirildi. 24 Haziran’da HDP barajı aşarsa bu oyun bozulur. HDP’ye sadece barajı aşmak için destek verilmemeli, parlamentoya da güçlü bir biçimde taşınmalı. Asıl dayanışma oyları Batı’dan gelmeli. Oyların çalınma tehlikesine karşı dayanışma içinde olmalıyız.’

AVRUPA’YA DERS VERİLMELİ

Sol Parti Milletvekili Özdemir federal Alman hükümetinin Türkiye konusunda sessiz politika izlediğini ileri sürerek şöyle konuştu: ‘Merkel Türkiye’de ne zaman seçim olsa Türkiye’ye Erdoğan’a destek vermek için gitti. Cizre’de, Sur’da evler yakılırken Ankara’da Saray'da Merkel Erdoğan ile buluştu. HDP güçlü bir bir biçimde parlamentoya taşınarak Avrupa’ya da ders verilmeli.’

Olası oy hırsızlığına karşı dikkatli olması gerektiği konusunda çağrıda bulunan Özdemir ‘Oyların Türkiye’de sadece Kürt illerinde çalınma tehlikesi yok; buradaki konsolosluklarda da çalınma tehlikesi var. Gruplar halinde oy vermeye gidin. Herhangi olumsuz bir şeyin yaşanması durumunda kamuoyu ile bu durum paylaşılsın. HDP güçlü bir biçimde parlamentoya girerse, Avrupa devletlerine de bu bir cevap olur. Avrupa, muhalefeti cezaevine gönderen bir diktatöre  destek vermiştir, hala  vermektedir. Bu kirli oyuna dur demenin zamanı geldi’ şeklinde konuştu.

Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Orhan, Alevilerin Türkiye’deki gelişmeler konusunda bilinçli olduğunu ve Kürt halkının yanında olduğunu ifade ederek ‘Birinci hedefimiz zalimi alaşağı etmek olmalı. Demirtaş serbest bırakılmalı, HDP’nin barajı aşması için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Milletvekili seçimlerinde HDP’ye destek verilmeli’ dedi.

SOKAĞA ÇIKMALIYIZ

Akılcı davranılması gerektiğinin de altını çizen Orhan ‘Bıçak kemiğe dayanmıştır. Erdoğan’ın en büyük korkusu bütün muhaliflerin bir olup kendisine karşı harekete geçmesidir. Bundan korktuğu içindir ki, AABF Onursal Başkanı Turgut Öker’in milletvekili adaylığını engelledi. Bu bir telaşın, korkunun simgesidir. En son çözüm sokağa çıkmaktır. Şimdiden bunun hazırlıkları yapılmalı. Elbette bedeller olacaktır ancak asla teslim olmayacağız’ şeklinde sözlerini tamamladı.

HDP Bingöl Milletvekili adayı Aydemir ise Türkiye ve Ortadoğu’da barış sürecine tekrar gidilmesi gerektiğini söyleyerek  ‘Kitlelere burada büyük bir sorumluluk düşüyor. Herkes bu seçimleri ciddiye alsın. Türkiye’ye ancak HDP ile demokrasi gelir’ dedi.

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası