Mahkemeye çıkarılmadan aylardır tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden Express dergisinin sorularını yazılı olarak yanıtlayan Demirtaş, gündemdeki konulara değindi.

'BİRİKMİŞ GAZI ALMA MİSYONUNA DÖNÜŞÜR'

CHP’nin ‘Adalet Yürüyüşü’nün ‘geç kaldığı için eleştirilese de genelde kabul gördüğünü’ ifade eden Demirtaş, “Bu tür hamlelerin devamı gelmezse ya da çıta düşürülürse sırf toplumda birikmiş gazı alma misyonuna dönüşmüş olur. Önemli olan bundan sonra kesintisiz bir şekilde ne yapılacağıdır” dedi.

Demirtaş, HDP'nin 'Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne yönelik olan polis ablukasına karşı çıkmadığı için eleştirdiği Kılıçdaroğlu'na yönelik şunları söyledi:

“HDP’ye ve önceki partilerimize siyasi tarihimiz boyunca hep ayrımcılık yapıldı. Kürtlerin öncülük yaptıkları bütün hamleleri terörize etmek resmi bir devlet politikasıdır. Aslında ‘Adalet’ diyerek yürüyen Kılıçdaroğlu’nun HDP nöbetini ziyaret ederek ablukanın kaldırılmasını istemesi lâzım. Adaletse, hepimiz için olmalı. Referandumla birlikte oluşan ‘Hayır’ cephesinin demokrasi blokuna dönüşebilmesi gerekiyor. Stratejik ittifaklar yapılmasa bile, taktik işbirlikleri için eksik yanlarımızın değil, ortak yanlarımızın ön plana çıkarılması gerekiyor.”

'TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK TEHLİKE AKP-FETÖ ORTAKLIĞI'

Partisine yönelik operasyonlar anımsatılan Demirtaş, “İlk amaç referandumda HDP’yi baypas etmekti. Şimdiki hedef de önümüzdeki üç seçime doğru giderken HDP’yi zayıflatmaktır” dedi.

Demirtaş, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile partisinin, ‘mutlak iktidar ve başkanlık hedefleri önündeki en büyük engel olarak gördükleri HDP’yi sistematik olarak tasfiye etmek istediklerini’ söyledi.

HDP’yi terörle anmanın ‘ciddi bir manipülasyon ve algı operasyonu’ olduğunu vurgulayan HDP lideri, “Türkiye’ye en büyük tehdidi oluşturan geçmişten bu yana AKP-FETÖ ortaklığıdır” diye konuştu.

'FETÖ'CÜLER MAL GİBİ ORTADA KALDI'

Darbe girişiminin gerçek olduğuna kuşku olmadığını aktaran Demirtaş, şöyle devam etti:

“Ancak bu darbe girişiminin önceden istihbaratının alındığı, darbeci gruplarla önceden pazarlıklar yapılarak darbeden vazgeçirildikleri, bu şekilde FETÖ’cü güruhun mal gibi ortada bırakılarak darbe teşebbüsüne girişimlerinin ve başarısız darbe girişimi nedeniyle tümden tasfiyelerinin planlandığı anlaşılıyor. FETÖ, AKP ile işbirliği içerisinde iken de Türkiye’de demokratik muhalefete büyük zararlar verdi. AKP ile yollarını ayırdıklarında da yine Türkiye ve demokratik muhalefete büyük zararlar verdi. Bunları besleyen büyüten de Erdoğan ve AKP’nin kendisidir. Bir gün FETÖ’cülerle birlikte olanlar ve besleyenler de yargıda hesap vereceklerdir.”

'SİYASİ HAYATINIZIN NERESİNDESİNİZ?

Demirtaş, “Kişisel olarak siyasi hayatınızın neresindesiniz?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Sonundayım diyebilmeyi ve bırakabilmeyi isterdim. Ama mücadele için yapacağım daha çok şey var. Siyasi hayatımın ortalarındayım gibime geliyor.”