Meclis'e sunulan Nüfus ve Vatandaşlık tasarısıyla müftülere nikâh kıyma yetkisi tanınması son günlede epeyce tartışılan konuların başında gelmektedir.

Türkiye’de dini nikahın müftülükler tarafından kılınması ilk kez tartışılmıyor.Bu konu özellikle AKP iktidarı döneminde sürekli gündeme getirilerek tartışıldı. Türkiye’de imam nikahı doğrudan yasak değildi, isteyen kılıyordu ve halende kılmaktadır.

Sorun kılınan bu imam nikahın resmi nikahın yerini alması.Esas tartışmada bu noktada, yoksa kimsenin imam nikahına karşı çıktığı yok. Müftülere verilen nikah kıyma yetkisi çocuk yaşta evliliklerin artmasına ve zorla evliliklere kapı aralamaktadır. Bir çok sivil toplum örgütü ve kadın derneklerininde karşı çıktığı nokta bu sorundur.

Iktidar bu konuyu birçok konuda olduğu gibi suistimal ederek gündemi ‘din düşmanlığı’ söylemiyle yönlendirmeye çalışmaktadır.

En çokta söylenen ‘Papaz nikah kılıyor, imam neden kılmasın?’ sorusu sırf eleştiri ve endişelerini dile getirenlerin sesini kılmak içindir.

Hristiyanların nikahlarını, kilisede papazlar kıysa da resmi nikahın yerini Kilise kılınan dini nikah almaz. Evliliğin geçerli olması ancak Belediyeler tarafından yapılan resmi nikahla mümkündür. Kiliselerde kılınan nikah yanlızca dini bir vazife olarak algılanmaktadır.

Günümüz Avrupa’sında Kiliselerde dini nikah kıyanların evlilikleri,resmi evlilik yapmadıkları takdirde, hiç bir resmi kurum tarafından tanınmıyor.

Bence isteyen müftülüklerde imam nikahı da kılsın, fakat bu kılınan nikahın resmi nikah olarak geçerli olmaması şartı getirilmelidir. İktidarın yaratmak istediği tartışmada boğulmak istemiyorsak bu konuda somut öneriler sunarak iktidarın ‘din düşmanlığı’ propagandasına katkı sunmayalım.

Radikal dinci çevrelerin bilerek yaratmaya çalıştığı ‘papaz nikah kılıyorda, imam neden kılmasın?’ tartışması olsa olsa iktidarın işine yarar.

Sonuç olarak resmi nikah şartıyla isteyen istediği yerde nikahını kılsın.Muhalefetin görevi resmi nikah yerine müftülüklere verilen nikah kıyma yetkisinin beraberinde getireceği sorunlara dikkat çekmek olmalıdır. Hele eğitim düzeyinin düşük olduğu kırsal bölgelerde müftülüklerde kılınacak olan evlilikler kadını daha da güvencesiz ve korumasız bir konuma getirecektir.