Daha fazla oy; daha fazla görünürlük, etkinlik ve daha güçlü bir Türkiye demektir.


Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Doç. Dr. Kudret Bülbül, yurtdışında yaşayan vatandaşların oy kullanmasının son derece önemli olduğunu belirterek, “Daha fazla oy: daha fazla görünürlük, etkinlik ve daha güçlü bir Türkiye demektir” dedi ve yurtdışındaki vatandaşlara sandığa gitmeleri çağrısında bulundu.

138 Yıl Sonra 3. Kez

Türkiye’de ilk seçimlerin 1876’da yapıldığını vurgulayan Başkan Kudret Bülbül, kendi milletine oy hakkı veren dünyadaki ilk milletlerden birisinin Türkiye olduğuna işaret etti. Türkiye’deki demokrasi tarihinin pek çok ülkenin tarihinden eski olduğunu belirten YTB Başkanı Kudret Bülbül, yurtdışındaki vatandaşlarımıza yerinde oy hakkı verilmesi konusunda ise oldukça gecikildiğine, bunun için 138 yıl beklenildiğine değindi. 138 yıllık açığın 2012 yılında giderildiğini söyleyen Başkan Kudret Bülbül, sandığın yurtdışında yaşayan vatandaşların ayağına getirildiğine vurgu yaptı.

Artan ilgi Yeni Rekora Aday

Yurtdışındaki seçmenin sandığa gitme oranının giderek arttığına dikkat çeken Başkan Kudret Bülbül, 2011 yılında yüzde 5, 2014’te yüzde 18 son seçimde ise yüzde 36’lara ulaşan katılım oranı sağlandığını belirtti. Başkan Kudret Bülbül, “21 Ekim 2015 sabahı itibariyle kullanılan oy sayısının 700 bini geçtiğini görüyoruz” şeklinde konuştu. 7 Haziran seçimlerinde katılım rekorunun kırıldığını bildiren Bülbül, 1 Kasım seçimlerinin yurtdışı seçmen katılımı açısından yeni bir rekora aday olduğuna değindi.

YTB raporu katılımı arttırdı

YTB olarak yurtdışından Türkiye’deki seçimlere katılımın artması için yoğun çalışmalar yürüttüklerini bildiren Bülbül, “Dövizli askerlik, pasaport harçlarının düşürülmesi, yurtdışındaki verilen mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınması ve tenfizi konuları, yurtdışından getirilen araçların Türkiye’de kalış süresinin uzatılması, yurtdışından getirilen cep telefonlarının kullanma sürelerinin uzatılması, yurtdışındaki vatandaşlarımızın çocuklarına yerinde burslandırma imkânı gibi pek çok konuda vatandaşlarımızın talepleri bulunuyordu. YTB olarak bunlar sürekli gündemimizde olan konular ve takip edilen hususlar. Biz bunları raporlaştırarak Sayın Başbakanımıza sunduk. Sayın Başbakanımız da bu rapor doğrultusunda vaatlerini vatandaşlarımıza sundu. Bu vaatlerden pek çoğu hayata geçirildi” diye konuştu.

Türkiye Politikalarını Belirleyecek

Uzun yıllar Yurtdışında yaşayan vatandaşların ihmal edildiğini söyleyen Başkan Kudret Bülbül, YTB’nin kurulması ile bu ihmalin ortadan kaldırılmasına yönelik çok yönlü çalışmalar yapıldığını kaydetti. Yurtdışında kullanılacak oyların pek çok anlamda olumlu sonuçlar doğuracağının altını çizen Başkan Kudret Bülbül, “Yurtdışındaki oylar Türkiye’deki iç politikaya etki edecek. Sadece bununla kalmayıp Türkiye’nin yurtdışındaki vatandaşlarına yönelik daha fazla politikalar geliştirmesine katkı sunacaktır. Daha fazla oy; yurtdışına yönelik daha fazla politika geliştirilmesi anlamına gelecektir” ifadelerini kullandı.