Madenci Alois Fulneczek ölümünün 100. yılı nedeniyle Westfriedhof'taki mezarı başında düzenlenen bir törenle anılırken, anısına birde mezar taşı dikildi.

Yakınları törene katıldı

Sunucu ve organizatör Şahin Aydın'ın katkılarıyla gerçekleşen törene, Alois Funeczek'in torunlarından tarihçi Dr. Peter Beren, bayan Krahl'ında aralarında bulunduğu 21 davetli katıldı. Bottrop'taki İşçi ve Askerler Konseyi üyesi olarak Bottrop'taki belediye binasını 23 Şubat 1919'da işgal eden kalabalığa aitti Alois Fulneczek. Reichswehr birlikleri ve gerici Özgür Kolordu kuvvetleri tarafından öldürüldü.

Anma töreni Freikorps, Ruhr bölgesindeki grevci madencilere karşı General von Watter'in komutasını aldığında, Bottrop da işgal edildi. Alois Fulneczek, Reichswehr ile barışçıl bir seyir hakkında görüşmelerde bulunan işçi delegasyonuna mensuptu. Fakat isyancıların sözcüsü olarak tutuklandı, belediye binasındaki eski mahkeme cezaevinde hapse atıldı ve gerici Freikorpssoldaten tarafından orada vuruldu.

Maden işçilerini savunuyordu

Savaş sırasında toplam on dört belediye başkanı savunucusu ve 71 işçi öldürüldü. İkincisi genellikle sadece intikam için Reichswehr işgali. Daha sonra, tarihçi Dr. Peter Berens, ekmek ve barış için şimdiye kadar yeni grev dalgaları ile mücadele eden ve 1918 Kasım Devrimi'nde başarılı olan Birinci Dünya Savaşı sırasında madencilerin çaresiz sosyal durumuna ışık tuttuğuna vurgu yaptı. 7 saatlik vardiya ve madenciliğin sosyalleşmesi için grevler tekrar patlak verdiğinde, Bottrop'un Alois Fulneczek lider olarak rol oynadı. SPD'nin Ruhr bölgesine çağırdığı birlikler sosyalleşmeyi engelleyebilse de, madencilikteki 7 saatlik değişimin uygulanmasını engellemediler. Alois Fulneczek geçmişinde yaptığı çalışmalarıyla anılırken, hiçbir zaman unutulmayacağına dikkat çekildi. Ayrıca konu ile ilgili Şahin Aydın'ın Alois Fulneczek kitapçığının yeni baskısı Şubat ayından itibaren Alois Fulneczek Evi'nde bulunduğu duyuruldu.

Emine SONUGÜR