Fulya Omaç- Berlin 

Berlin’de düzenlenen uluslararası turizm-seyahat endüstrisinin en prestijli ve en büyük  organizasyonu olan Uluslararası Turizm Borsası’nın (ITB Berlin) ikinci gününde İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 5.3 nolu salondaki basın konferans merkezinde ‘Ege’nin İncisi İzmir’ adlı bir sunum yapıldı. İzmir’in tanıtıldığı sunuma ilgi büyük oldu. Yer kalmayınca ilave sandalyeler getirildi. Tur operatör temsilcileri, gazeteciler ve turizmcilerin katıldığı toplantı İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Almanca olarak gerçekleştirdiği bir slayt gösteriyle başladı. Sunumun uzaması üzerine tek konuşmacı olarak kürsüye TUI Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner davet edildi. Yine Almanca olarak İzmir’le ilgili deneyim ve birikimlerini paylaşan ve alkışlarla sonlandırdığı konuşmasında İzmir’in övgüye layık yönlerini özet halinde aktaran Baraner, her geçen gün yıldızı parlayan bu destinasyon için tur operatörlerinden ve gazetecilerden destek istedi.

 TÜM TATİL BEKLENTİLERİ İZMİR’DE BİR ARADA

Sözlerine, “Biraz önce sunumda gördüğünüz bu muhteşem yerlerde yani İzmir’de tatil yapmak, her Türk turistin bile hayalini süslüyor” diyerek başlayan Hüseyin Baraner, “Geri planda tarihsel zenginlikler olmak üzere, insanları kendine hayran bıraktıran diğer artılarla İzmir gerçekten yabancı turistler için de çok önemli bir destinasyon. İster şarap olsun, ister zeytinyağı, ister tertemiz plajları, ister çok eskilere dayanan tarihi ören yerleri, isterse de herkes için çok önemli olan ve gelecekte önemi daha da artacak sağlık olanağı sunan termal merkezleri, kısacası bir tatil beklentisinde ne varsa, hepsi İzmir’de bir araya gelmiş durumda” diye konuştu.

 TÜRKİYE’DE TURİZM EGE’DE BAŞLADI

91 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından Türkiye genelinde turizmde ön plana çıkan ilk yerlerin Çeşme ve Kuşadası olduğuna dikkat çeken Baraner sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ardından kuzeydeki Bergama ve Ayvalık ile  Bodrum’a kadar olan güney sahilleri adını duyurmaya başladı. Bu nedenle eğer bugün Türk turizmini konuşacak olursak İzmir’in yeri apayrıdır. Turizm hareketleri buradan başlamıştır. Bugün İzmir, üstte belirttiklerim dışında kruvaziyer limanıyla, binlerce geleneksel ve otantik restoranlarıyla bir çekim merkezi olmuşsa, bunda güçlü bir turizm birikiminin olmasının etkisi büyüktür.”

 TÜM AKDENİZ’İ GÖRDÜM, İZMİR ÇOK FARKLI

Kendisinin Akdeniz’i çevreleyen bütün turistik şehirleri görmüş birisi olarak; günümüz tatil beklentilerini ve yaşam standartlarını yerine getirmesi açısından İzmir’in diğer tatil destinasyonlarından çok farklı olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğini dile getiren Hüseyin Baraner, “İzmir gerçekten tüm tatil beldeleri arasında en iyi olanakları sunan bir şehir. Örnek olarak ilk aklıma gelenleri; çok iyi bir yemek kültürü, çok samimi insanlar, kendinizi huzurlu hissedeceğiniz bir tatil ortamını sayabilirim.  Bu tatil ortamında plaj, antik kentler, geleneksel restoranlar ve eğlence merkezleri adeta iç içedir. Herkes herkese saygı gösterir” dedi.

 ITB BERLİN’DE ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA İZMİR’İ DANA ÇOK KONUŞACAĞIZ

Konuşmasının sonunda İzmir’in yaşam stili olarak da Türkiye’nin başkenti olduğuna dikkat çeken Baraner, bu özelliğinin katılımcılar tarafından Avrupalılara anlatılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle noktaladı:

“Biz Türkler İzmir’in kaliteli ve iyi bir yaşam standardı olduğunu biliriz. Tur organizatörleri de yavaş yavaş bu özelliği görmeye başladı. Son 10 yılda turizmdeki artış neredeyse yüzde 400’leri aşmış durumda. Çünkü tüm Akdeniz çanağındaki en modern havaalanlarından bir tanesi de İzmir’de. Üstelik şehre çok yakın, 15 dakikada şehir merkezine gelebilirsiniz. Çeşme cennetten bir köşe, İzmir’in pırlantası. Diğer özelliklerinin yanı sıra çok iyi termal olanakları var ve Çeşme’ye İzmir havaalanından 45 dakikada Avrupa’nın en iyi otoyollarından biriyle ulaşabilirsiniz. Yani İzmir’e indikten bir saat sonra Çeşme’deki otelinizdesiniz. Sunulan tüm bu kaliteli servis nedeniyle İzmir’in yıldızı parlamaya devam ediyor. Tur operatörleri İzmir ve çevresini programlarını dahil ediyorlar, hava ulaşımında rakamlar dikkat çekici seviyelerde yükseliyor. Sonuç olarak önümüzdeki yıllarda ITB Berlin’de İzmir’i daha çok konuşuyor olacağız. Çünkü İzmir yeni turizm trendinin olmazsa olmazları insan haklarına saygılı, doğayı gözetir, kültürel ve tarihsel değerlere sahip çıkan bir destinasyondur. Biz bunun farkındayız, umarız sizler de gazeteciler olarak okurlarınıza, tur operatörleri olarak da müşterilerinize bu güzel şehrimizin artılarını yansıtır ve bilgilendirirsiniz.”

 KONGRE TURİZMİNDE AÇIĞI KAPATACAĞIZ

Konuşmanın ardından soru-yanıt kısmına geçildi. Bir Alman gazetecinin İzmir’in kongre turizmindeki yerini sordu. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, devasa bir kompleks olarak yapımı sürmekte olan Fuar ve Kongre Merkezi’nin kısa süre içinde tamamlanacağını ve İzmir’in bu konuda büyük bir açığı kapatacağını söyledi.

 Sunumun yapıldığı salonda katılımcılara nazar boncuğu dağıtıldı, yöresel tatlı lezzetleri ve içecek ikram edildi.